Guide till laktosfria pepparkakor

Smör och grädde är i många fall en grundingrediens i pepparkakor, vilket ställer till det för den som av olika anledningar vill undvika laktos. I den här sammanställningen har vi tagit reda på vilka pepparkakor som är laktosfria och var du kan köpa dem.

Kronans Cederpepparkakor – Laktosfria Pepparkakor

Kronans Cederpepparkakor är en exklusiv produkt som fått mycket höga kundbetyg. Dessa pepparkakor har bland annat utsetts till bäst i test i Expressen. I Kronans Cederpepparkakor så använder man rapsolja och kokosolja istället för smör eller mjölk. Pepparkakorna är därför också fria från palmolja, vilket är något som många efterfrågar.

Swedish Fika Pepparkakor – Laktosfria Pepparkakor

Swedish Fika Pepparkakor är veganska och innehåller således heller ingen laktos. Pepparkakorna har utsetts till bäst i test av bäst-i-test.se både 2023 och 2024. Pepparkakorna är tillverkade med sheaolja och kokosolja istället för animaliska fetter. Detta gör också att även dessa pepparkakor är tillverkade utan palmolja.

Annas pepparkakor

Förmodligen har du någon gång stött på Annas Pepparkakor. Paketet har en känd logotyp som många känner igen, och du kommer med största sannolikhet att hitta Annas Pepparkakor på din lokala butikshylla. Annas Pepparkakor Original bakas med vegetabiliska fetter (palmolja, rapsolja och kokosolja) istället för grädde och smör, pepparkakorna är alltså laktosfria.

Under frågor och svar på Annas hemsida så informerar företaget även om att deras produkter är laktosfria. Se länk. https://www.annas.se/fragor-och-svar

Få av de industriellt tillverkade pepparkakorna innehåller faktiskt laktos

Efter att ha gått igenom ett stort antal industriellt producerade pepparkakor så kan vi konstatera att det är väldigt få av dem som faktiskt innehåller smör eller mjölk, det vill säga laktos. Det ser helt enkelt ut som att de allra flesta pepparkakorna som säljs i vanliga butiker är laktosfria, med några få undantag. Några pepparkakor som innehåller smör är exempelvis Karl Kakor & Kex Pepparkakor och Olof Viktors Stora Pepparkakor, och åtminstone i dessa fall så framgår det tydligt.

Kan ofta vara en prisfråga

Att många av de industriellt tillverkade pepparkakorna tillverkas utan laktos är inte bara ett sätt att tillmötesgå vissa kunders önskan om laktosfritt. Det är också ett sätt att få ner tillverkningspriset. Smör är i de flesta fall en ganska dyr råvara jämfört med exempelvis raps-, palm- eller kokosolja.

Tips

Är du ute efter laktosfria pepparkakor så kan du även kolla efter veganska pepparkakor. Eftersom de veganska pepparkakorna innehåller vegetabiliska fetter istället för smör eller mjölk så är de också laktosfria.

Vad innehåller laktosfria pepparkakor istället för smör, mjölk eller grädde?

De industriellt tillverkade laktosfria pepparkakorna som man köper i butik innehåller ofta en blandning av olika vegetabiliska fetter. Vanliga vegetabiliska fetter och oljor är bland andra rapsolja, kokosolja men också sheaolja och palmolja. Palmolja är en ingrediens i pepparkakor som många vill undvika. Vad vi noterat kring palmolja är att det framför allt används i de billigare pepparkakorna. Men det används i relativt många pepparkakor så vill man undvika det så bör man dubbelkolla på ingredienslistan.

Laktosfria pepparkakor som man bakar hemma

Om man vill baka laktosfria pepparkakor hemma kan man välja mellan att antingen baka pepparkakorna med de vegetabiliska fetterna som vi nämner ovan, alternativt genom att man byter ut smöret eller mjölken mot laktosfritt smör eller laktosfri mjölk.