GRÄDDSIFON

Med en gräddsifon förvandlar man flytande grädde till vispad på ett kick. Men användningsområdena utöver grädde är många, du kan använda en gräddsifon till att spritsa såser såväl som mousser och krämer.

Vi har genom en noggrann genomgång och analys av kundomdömen, externa tester, information från tillverkare och egna erfarenheter satt ihop denna topplista över de bästa gräddsifonerna på marknaden. Läs vidare för att ta reda på vilken gräddsifon som är bäst.

ISI CREAM PROFI WHIP SIFON 0,5 L - INTERNATIONELL TESTVINNARE HOS THE SPRUCE EATS

Isi Cream Profi Whip Sifon 0,5 l är enligt många den bästa gräddsifonen på marknaden. Det syns bland annat på höga kundbetyg och att den utsetts till testvinnare av den internationella matsajten The Spruce Eats.

ISI CREAM PROFI WHIP SIFON 0,5 L - INTERNATIONELL TESTVINNARE HOS THE SPRUCE EATS

Flaskan är tillverkad i rostfritt stål vilket gör den både lätt att rengöra samtidigt som den är rejäl. Gräddsifonen tål maskindisk och vi gillar särskilt att den är utrustad med ett silikongrepp som gör det lättare att hålla ett fast grepp om den.

ICO GRÄDDSIFON - BÄSTA BUDGETVALET

Denna gräddsifon från ICO är tveklöst det bästa budgetvalet. Den kombinerar ett mycket lågt pris tillsammans med väldigt höga och bra kundomdömen. Gräddsifonen är tillverkad i aluminium vilket gör den lätt till vikten samtidigt som den är utrustad med flera munstycken i plast, som gör att man kan spraya grädde med flera olika mönster.

 

ICO GRÄDDSIFON - BÄSTA BUDGETVALET

→AMAZON

ICO Gräddsifon rymmer 0,5 liter grädde och tillsammans med den medföljer det även en rengöringsborste.

Guide till att köpa gräddsifon

Här går vi igenom några saker som kan vara bra att överväga och titta närmare på inför köpet av gräddsifon.

Kapacitet

Beroende av hur man ska använda sin gräddsifon kan det vara aktuellt med olika storlek på kapacitet. Flytande grädde ger fem gånger så mycket vispad grädde när den vispas via gräddsifon. Väljer du en av de mindre gräddsifonerna med en kapacitet på 0,25 liter så kan du alltså räkna med att det räcker till 1,25 liter grädde, med andra ord blir det en hel del även med en mindre storlek på gräddsifonen. Vanliga storlekar på gräddsifoner utöver 0,25 liter är 0,5 liter och vissa större även 1 liter. En gräddsifon som rymmer 1 liter grädde ger alltså 5 liter vispad grädde, dessa stora sifoner är kanske snarare därför avsedda för professionellt bruk.

Hållbarhet för grädden

Vad som också har med gräddsifonens kapacitet att göra är hur länge grädden man fyller den med håller. Många av de mer påkostade produkterna har en gedigen konstruktion som gör gräddsifonen lufttät, vilket gör att grädden håller i upp till 10 dagar från det att du fyllt på den.

Material i gräddsifoner

Rostfritt stål är ett av de vanligaste materialen i gräddsifoner. Det är robust, rostfritt och lätt att hålla rent. Det finns dock mängder av varianter. Ett vanligt inslag är detaljer på gräddsifonen som är tillverkade i plast. Vissa gräddsifoner är även tillverkade i aluminium. Eftersom aluminium är en lättare metall än rostfritt stål så brukar gräddsifonerna i aluminium vara lite lättare till vikten. Det finns även en viss skillnad i värmeledningsförmåga mellan materialen, vilket skulle kunna ha en viss inverkan på lämpligheten för att vispa varma/kalla vätskor. Aluminium har en bättre värmeledningsförmåga än rostfritt stål.

Maxtemperatur i gräddsifoner

Vi har, efter att ha gått igenom ett mycket stort antal gräddsifoner upptäckt att maxtemperaturen i stort sett alltid är 75 grader. Det är alltså något värt att hålla koll på om man planerar att använda gräddsifonen till varmare såser eller krämer.

Gräddsifon vs färdig spraygrädde/sprutgrädde

Ett alternativ till att köpa en gräddsifon är att köpa så kallad färdig spraygrädde/sprutgrädde i affären. Den färdiga spraygrädden har fördelen att det just är färdigt och enkelt, dessutom behöver man inte lägga ut en lika stor summa i det korta perspektivet. Den färdiga spraygrädden har dock ett flertal nackdelar jämfört mot gräddisfonen långsiktigt. Först och främst är kilopriset på den färdiga spraygrädden mycket högt, i det långa loppet så kommer du alltså att spara mycket pengar på att istället använda dig av en gräddsifon. Vidare innehåller de flesta färdiga spraygrädde-produkter olika tillsatser såsom emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel. Dessa tillsatser slipper du om du istället använder dig av en gräddsifon. Ytterligare en nackdel med många olika färdiga spraygrädde-produkter är att de innehåller mycket socker jämfört mot vanlig grädde.

Sist men inte minst är det värt att nämna de resurskrävande förpackningarna i färdig sprutgrädde. Gräddsifoner går att använda om och om igen, med endast gaspatronen som behöver bytas ut.

Olika typer av munstycken

Många gräddsifoner är utrustade med flera munstycken, som gör det möjligt att vispa grädde med olika mönster och form. Kanske vill man ha en grädde eller en kräm med en jämn och rund yta, eller så vill man ha den klassiska vågiga/randiga grädden. Dessa munstycken kallas ibland för stjärnmunstycke eller rosmunstycke. VI har även sett någon som beskriver sitt munstycke som tulpan-munstycke.

Drivgas och patroner

Gräddsifoner drivs med drivgas, närmare bestämt lustgas med den kemiska beteckningen N2O. Patronerna innehåller i normala fall 8 gram lustgas. Man kan räkna med att en patron räcker till cirka 0,5 liter grädde. Det brukar därför löna sig att köpa patroner till gräddsifoner i ett lite större paket, med tanke på att de behöver bytas ut ganska ofta.

Rengöring och underhåll av gräddsifoner

Hur gräddsifoner ska rengöras och underhållas varierar mellan olika produkter och beroende av vilka material de är tillverkade av. Vi har till exempel noterat att många av gräddsifonerna i rostfritt stål tål maskindisk, medan varianterna med många plastdetaljer kräver handdisk. Vill du ha en så enkel rengöring som möjligt bör du alltså kolla upp i förväg hur gräddsifonen du avser köpa ska rengöras.

Gräddsifoner med termosfunktion

Har du behov av att hålla innehållet i gräddsifonen varmt eller kallt under en lång tid? Isåfall är en gräddsifon med termosfunktion något för dig. Oavsett om du ska använda den professionellt i restaurangköket eller till våfflorna på utflykten så möjliggör det att hålla innehållet vid rätt temperatur i flera timmar.

Stationära gräddsifoner

De riktigt stora gräddsifonerna, avsedda för storkök eller kommersiellt bruk är ibland stationära. De är alltså tillverkade för att stå på en och samma plats, ofta med en spak som används för att spritsa ut grädde.