GLASSMASKIN

BÄSTA GLASSMASKIN 2021

Är du en riktig glassälskare eller tycker du om att ha kontroll över vilka ingredienser du stoppar i dig? Då är hemgjord glass något som du kan passa på att göra till dina myskvällar eller middagar. Nu för tiden finns ett stort och varierat utbud av glassmaskiner vilket gör att du kan hitta en glassmaskin som både passar storleken på ditt kök, din smak och din plånbok.

kollage av glassmaskiner

Är du eller någon i familjen dessutom allergiker finns det många fördelar med att tillverka egen glass. Det är något barnen också kan tycka är en rolig aktivitet att delta i. Förutom att tillverka glass kan de flesta glassmaskiner också tillverka frozen yoghurt och sorbet. Sorbet kan göras särskilt nyttig om du utelämnar sockret och enbart använder dig av frusna bär eller frukter.

WILFA ICMT-700SI XS GLASSMASKIN

Wilfa ICMT-700SI Vanilla XS är en av de billigare glassmaskinerna i vårt test, men den placerar sig ändå högt på listan. Wilfa är en nätt och smidig, men samtidigt kraftfull, maskin. Du behöver aldrig planera din glasstillverkning med Vanilla XS då den kyler glassen samtidigt som den rör om glassmeten. Du slipper med andra ord att frysa ned glasskålen innan användning. Från början till slut tar det därför bara omkring en timme att tillaga riktigt god glass. Vanilla XS må heta ”extra small”, men den har en skål som rymmer hela 0,7 liter färdig glass. Med denna mångsidiga glassmaskin kan du välja mellan att göra hård eller mjuk glass, samt frozen yoghurt eller sorbet. Det ställer du enkelt in genom att trycka på maskinens knappar.

Wilfa ICMT-700SI XS Glassmaskin

Wilfa ICMT-700SI Vanilla XS har en aluminiumskål som är lättrengjord och som går att rengöra i diskmaskin. Knapparna sitter väl synliga på ovansidan av glassmaskinen och eftersom locket är genomskinligt kan du enkelt övervaka glasstillverkningen. Tack vare att maskinen från Wilfa använder sig av termoelektrisk teknologi är maskinen liten till storleken trots att den tillverkar en bra mängd glass. Det är också denna teknologi som är orsaken till varför glassen blir krämig. Du väljer enkelt program för önskvärd konsistens, mjuk eller hård och du slipper iskristaller i glassen eftersom Vanilla XS har en kylteknik som förebygger detta. Medföljer gör ett enkelt grundrecept som du kan utgå ifrån när du vill skapa dina egna glasssmaker. Glassmaskinen kostar strax under tusenlappen och finns i färgen grått.

VINNARE I ANDRA TESTER

WILFA VANILJE XL ICM-2SB GLASSMASKIN

Märket Wilfa har även en glassmaskin som heter Vanilje XL ICM-2SB och den ligger i den högre prisklassen med ett pris på några tusenlappar. Priset vägs dock upp av glassmaskinens styrka och snabbhet och den passar därför utmärkt till den som vill göra glass ofta. Som namnet avslöjar är det en stor glassmaskin och den rymmer två liter färdig glass. Med Vanilje XL kan du snabbt få en hemgjord glass på under en timme. Även den här glassmaskinen från Wilfa fryser ingredienserna allt eftersom vilket gör att du inte behöver frysa maskinen innan du påbörjar glasstillverkningen. Med det stora locket som har en öppning kan du tillsätta ingredienser när som helst under tillverkningsprocessen. För att skapa olika sorters glass kan du välja mellan de olika inställningarna sorbet, mjuk gräddglass och yoghurtglass.

Wilfa Vanilje XL ICM-2SB Glassmaskin

Vanilje XL är tillverkad i borstad stål och har en fyrkantig design, vilket gör att glassmaskinen har ett väldigt stilrent och tilltalande utseende. Materialvalet gör också maskinen lätt att torka ren och de lösa delarna kan du diska i diskmaskinen. Insidan av maskinen rengörs enkelt med en varm, fuktad trasa. Glasskålen ska dock diskas för hand då den är tillverkad i plast. Glassmaskinen har även utrustats med en LCD-skärm som har en inbyggd digital timer, det är därför enkelt för dig att veta när du ska lägga i de sista ingredienserna och när glassen är färdig. Väljer du att använda den praktiska ”Håll kall-funktionen” hålls glassen dessutom kyld i en timme. Den här glassmaskinen har en av marknadens starkaste motorer, den är på hela 180 watt.

YONANAS YO902 CLASSIC SORBET OCH GLASSMASKIN

Yonanas Classic är en liten och modernt utformad sorbetmaskin i färgerna svart och rostfritt stål. För att skapa en riktigt god och lite nyttigare sorbet kan du använda den här glassmaskinen, allt du behöver är frysta frukter och bär. Du behöver inte tillsätta något socker eller något smak om du inte önskar det, de frysta frukterna och bären räcker gott och väl.

Yonanas YO902 Classic Sorbet och Glassmaskin

Om du låter ingredienserna tina lite innan du lägger de i maskinen får du en krämigare konsistens som liknar vanlig glasskonsistens medan helfrysta ingredienser ger en klassisk sorbet. En liten receptbok med nyttiga glassrecept medföljer i förpackningen. Förutom att glassmaskinen är enkel att förvara tack vare den kompakta formen så är den också lätt att rengöra. Såväl behållaren, kolven och bladet tål diskmaskin. Yonanas YO902 kommer med ett års garanti.

EMERIO GLASSMASKIN RETRO ROSA 1,2L

Emerios retroinsipirerade glassmaskin i rosa är den billigaste glassmaskinen i vårt test. Förutom att ha en snygg retro-design så tillverkar den också utsökt hemgjord glass. Den här glassmaskinen rymmer totalt 1,2 liter glass, fryst yoghurt eller sorbet. Du väljer själv vad du vill tillverka för något. För att skapa din egna glass behöver du börja med att lägga frysbehållaren i frysen i minst 8 timmar innan användning.

Emerio Glassmaskin Retro Rosa 1,2l

Glassen blir sedan färdig på 20 till 40 minuter och du kan använda det praktiska locket till att se när glassen är klar eller för att tillsätta mer ingredienser under tillverkningsprocessen. Emerios glassmaskin har sin motor i locket och det ska därför rengöras med en fuktad trasa eller för hand. Motorn har 15W effekt. Medföljer gör olika recept som du kan testa. Glassmaskinen kostar under 500 kronor.

NEMOX DOLCE VITA SORT 1,5 GLASSMASKIN

Nemox glassmaskin Dolce Vita Sort kan tillverka 1,5 liter glass på omkring en halvtimme. Dolce Vita är en mycket smakfullt designad glassmaskin i polerat rostfritt stål och krom. Den är lätt att rengöra och är tålig. Förutom att göra hemgjord glass så kan du också tillverka sorbet eller frozen yoghurt. Locket har en lucka där du kan fylla i dina ingredienser och smaksättningar.

Nemox DOLCE VITA SORT 1,5 Glassmaskin

Du kan också använda den löstagbara skålen som ishink eller ställa flaskor på kylning i den. Eftersom skålen har dubbla väggar kan de hålla en temperatur på omkring minus tio grader i upp till två timmar. Du behöver kyla glasskålen innan du sätter igång och tillverkar glass. Produkten finns i färgerna svart och vitt och glassmaskinen Dolce Vita Sort 1,5 L kostar strax över tusenlappen.

NEMOX GELATO CHEF 2200 ROSSA GLASSMASKIN

Den här käcka glassmaskinen i rött från varumärket Nemox hjälper dig att göra hemgjord glass på nolltid. Det tar bara 25 minuter att tillverka 500 gram glass. Glassmaskinen har två behållare, en löstagbar och en fast variant. Du kan som mest tillverka 1,5 liter glass åt gången. Gelato Chef 2200 har en kompressor och du behöver därför bara hälla i dina önskande ingredienser och slå på maskinen så börjar din glass att kylas ned och tillagas.

Nemox GELATO CHEF 2200 Rossa Glassmaskin

Du slipper alltså frysa ned behållaren innan du sätter igång glassmaskinen. Förutom den löstagbara skålen så medföljer även en glasskopa och en engelsk receptbok med goda glassrecept som du kan utgå ifrån. Glassmaskinen har ett inbyggt kylfilter och termosäkringar för såväl bland- som kylenheten. Priset för Gelato Chef 220 från Nemox ligger på några tusenlappar.

GLASSMASKIN DUBBEL CUISINART – TESTVINNARE

Förstaplatsen i vårt test av glassmaskiner går till märket Cuisinarts dubbla glassmaskin. Det här är en glassmaskin som kombinerar det bästa inom prestanda, utseende och prisklass vilket gör den till en värdig vinnare. Maskinen från Cuisinart har två borstade aluminiumskålar där du kan välja att tillverka två olika glassmaker på en och samma gång. Det går förstås även bra att bara använda en skål om du önskar att tillverka en mindre mängd glass åt gången. Varje skål rymmer en liter och de är enkla att ta loss samt kan diskas i diskmaskin. För att kunna tillverka glass behöver glassbunkarna ligga i frysen 6 till 22 timmar innan användning. Du hör att de är tillräckligt frysta genom att skaka på skålarna, hör du inget skvalpande är de redo att användas.

Glassmaskin Dubbel Cuisinart

Med Cuisinarts glassmaskin är det enkelt att tillverka god glass. Tillverkningsprocessen är helt automatiserad vilket innebär att du bara behöver frysa skålarna, hälla i ingredienserna och vänta på att glassen ska bli färdig. Det tar enbart 25 till 35 minuter tills glassen är klar, något som delvis beror på dess starka motor på 50W. Förutom att du snabbt kan göra hemgjord glass så är glassmaskinen även estetiskt tilltalande. Den har en oval form med en minimalistisk design i färgerna stålgrå samt vit, du kan därför med fördel låta den stå framme på köksbänken. Glassmaskinen från Cuisinart är inte den billigaste i vårt test, men prisnivån, som är medel, gör att du får mycket för pengarna när det gäller denna produkt. Glassmaskinen kommer med tre års garanti.

MER OM GLASSMASKINER OCH VINNAREN I TESTET

Genom att införskaffa en glassmaskin kan du inte bara få vilken glass du vill när du vill, du kan också spara en hel del pengar. De allra flesta glassmaskiner som rymmer mellan en och en och en halv liter färdig glass kostar omkring tusenlappen. Det finns dock maskiner som både är billigare och dyrare. De dyrare maskinerna brukar kunna tillverka glass något snabbare och du slipper ofta frysa glassbehållaren innan du påbörjar din glasstillverkning. De något billigare maskinerna behövs kylas i frysen och dessa glassmaskiner är därför något mindre i storleken för att det ska få plats i frysen. Den glassmaskin som är vår testvinnare är en med dubbel behållare från Cuisinart. Den tar hem förstaplatsen då den kan tillverka upp till två liter glass på omkring 35 minuter. Priset ligger mellan ett och två tusen kronor.