FRITÖS

BÄSTA FRITÖS

Hemgjorda pommes frites slår den djupfrysta versionen med hästlängder, eller varför inte satsa på ett lite nyttigare alternativ med friterade grönsaker? Många friterade rätter går att göra i en tjockbottnad kastrull på spisen, men det är ofta krångligt att få till rätt temperatur. Med för låg temperatur blir rätterna oljiga och med för hög temperatur bränns de vid utanpå men är inte färdiglagade inuti.

Kollage av fritöser

Då är en fritös väldigt bra att ha då den gör det riktigt enkelt och smidigt att kunna servera riktigt goda hemlagade friterade rätter och imponera på dina gäster. En fritös har en temperaturmätare som ser till att du får ett jämt resultat och inte behöver sänka och höja värmen själv under matlagningen. Det blir också betydligt mindre kladd eftersom oljan inte stänker ut över hela spisen.

OBH NORDICA PRO DIGITAL 6357

Den här fritösen är vår favorit av granskade testvinnare, mycket på grund av dess stabila temperatur. Ett annat plus är att den är en av de billigare på marknaden, men att den trots det levererar ett strålande resultat. Användare har lämnat kommentarer om at pommes fritesen blir spröda och krispiga med en vacker utsida. I bruksanvisningen rekommenderas det att du tillagar 400 gram, men fritösens maxkapacitet är 600 gram.  Fritösen har en sensor som talar om när pommes fritesen är färdiga vilket gör det väldigt smidigt.

OBH NORDICA PRO DIGITAL 6357

OBH Nordica Pro Digital 6357

OBH Nordica Pro Digital 6357 är väldigt enkel att använda med sin digitala display som är lättförståelig och där du både kan se temperatur och tid. Den har också en signallampa som lyser när fritösen är varm nog att börja användas. Något vi alla fasar över efter att ha använt olja är rengöringen, men den här fritösen är lätt att rengöra då både locket och behållaren kan tas av och diskas i diskmaskin. I fritösen kan du ha i fyra liter olja vilket kan låta mycket, men OBH Nordica Pro Digital 6357 har en cool zone-funktion som gör att du kan återanvända oljan flera gånger vilket sparar in mycket pengar. OBH Nordica Pro Digital 6357 har fått väldigt högt betyg från användarna och vi anser att den är den bästa på marknaden.

TEFAL EASY PRO

Tefal Easy Pro kommer ofta högt på listan i bäst i tester. Den ligger i den lägre prisklassen men ger mycket valuta för pengarna. Tefal Easy Pro har fått väldigt högt betyg av användarna. Temperaturen kan ställas in från 150 grader och upp till 190 grader. Du kan tillaga ända upp till 1,2 kilo pommes frites med fritösen och den kräver tre liter olja. Den har cool zone-teknik så att du kan spara oljan till nästa gång vilket gör din matlagning billigare. Tefal Easy Pro har en inbyggd sensor som säger till om oljan blir för varm. Den har dock ingen timer vilket drar ner betyget lite eftersom du får stå och passa och kontrollera när din mat är färdig.

TEFAL EASY PRO

Tefal Easy Pro

Alla lösa delar kan diskas i diskmaskin vilket gör städningen till en enkel match. Den har ett lock med filter så du slipper få olja runt om hela maskinen. Filtret i locket är en trevlig bonus, det tar bort den dåliga lukten som annars ofta sprider sig i huset när du friterar. Om du skulle behöva ett extra filter går det att köpa separat och du kan även köpa till handtag och korg separat och det tycker vi är bra ifall något skulle gå sönder. Värmeelementet ligger på 2 200 watt vilket är ganska mycket och skulle du använda fritösen regelbundet skulle du kanske se en höjning av din elräkning. På locket finns det ett fönster så du kan titta till din mat under tiden den tillagas.

WILFA DFR-1600S CRISPY

Wilfa DFR-1600S Crispy är en fritös i mellanprisklassen. Den har en crispy-funktion som gör pommes fritesen extra goda och krispiga. Inuti värmeblocket finns det ett integrerat värmeelement som ger dig en riktigt snabb uppvärmning. Elementet är på 1 600 watt. Fritösen använder 2,4 liter olja och tyvärr har den inte cool zone-funktion så oljan kan inte sparas.

WILFA DFR-1600S CRISPY

Wilfa DFR-1600S Crispy

Wilfa DFR-1600S Crispy är lätt att rengöra då både locket och behållaren kan diskas i maskin. Vi tycker det är trevligt när fritöserna har lock eftersom det hindrar oljan från att stänka. Vi upplever att de listade temperaturerna  är ganska stabila, men inte lika stabil som vår favorit. Du kan justera temperaturen själv efter vad som passar det du vill fritera. Designen är trevlig då fritösen går i svart och rostfritt stål.

FRITÖS PRINCESS 182727

Fritös Princess 182727 har en stor kapacitet på tre liter vilket gör att du kan fritera en ganska stor mängd samtidigt. Termostaten kan justeras upp till 190 grader så att du kan välja vilken temperatur som passar din maträtt bäst. Även denna fritös har cold zone-teknik vilket gör att små bitar som trillar av maten hamnar i den kalla zonen under värmeblocket och tack vare det bränns de inte och oljan blir därmed inte smutsig.

FRITÖS PRINCESS 182727

Fritös Princess 182727

Det gör att du kan spara oljan och använda den flera gånger, vilket både sparar pengar och är bättre för miljön. Alla delarna på Fritös Princess 182727, utom värmeblocket, är avtagbara och merparten kan diskas i maskin vilket gör rengöringen enkel och smidig. Fritös Princess 182727 har ett inbyggt överhettningsskydd vilket gör fritösen säker att använda.

TRISTAR FRITÖS FR-6937

Tristar Fritös FR-6937 fritös är en dubbel fritös så med den kan du göra dubbelt så mycket mat eller till och med två olika rätter på samma gång. Båda delarna har egna termostater så du kan till exempel göra pommes frites på den ena sidan och kyckling på den andra. Båda sidorna använder vardera 1 800 watt.

TRISTAR FRITÖS FR-6937

Tristar Fritös FR-6937

Det ryms tre liter olja på var sida och fritösen har inte cool zone-teknik, vilket gör att du tyvärr inte kan återanvända oljan. Kontrollpanelen är analog och mycket enkel att förstå och använda. Höljet runt om fritösen håller sig svalt även när den används vilket gör att du inte bränner dig. Alla lösa delar kan diskas i maskin så rengöringen blir smidig. Fritösen väger sex kilo vilket dock gör den lite otymplig.

CHAMPION FRITÖS 3L CHFR030

Champion Fritös 3L CHFR030 är en ganska liten fritös så den passar inte till en stor familj, men istället är den väldigt smidig att både förvara och ta fram. Effekten är på 1 500 watt och den har en termostat som du kan ställa in mellan 130 och 190 grader. Fritösen har två indikatorlampor som talar om när den uppnått rätt temperatur och ger dig krispig och genomkokt mat.

CHAMPION FRITÖS 3L CHFR030

Champion Fritös 3L CHFR030

Även den här fritösen har cool zone-teknik som håller oljan ren och gör att du kan spara den till nästa gång du vill fritera. Både oljehållaren och locket kan tas av och tål att diskas i diskmaskin, vilket gör rengöringen riktigt smidig. Handtaget kan fällas och undertill har fritösen antiglid-fötter. Höljet håller sig svalt under tiden du friterar så du riskerar inte att bränna dig.

FRITEL FR1355

Fritel FR1355 har en mycket hög kapacitet, faktiskt nästan dubbelt så hög än de flesta andra. Det rekommenderas att du friterar 660 gram åt gången men du kan fritera upp till ett kilo pommes frites på en gång. Pommes fritesen anses bli gyllenbruna, krispiga och jämna. Det beror troligtvis på att Fritel FR1355 håller en väldigt jämn temperatur under hela tillagningen, den varierar bara ett par grader upp och ner. Den här fritösen använder väldigt lite energi vilket gör den miljövänlig och det ger den ett stort plus i kanten. Vi är imponerade av fritösen och hade den varit i en lägre prisklass hade den nog hamnat på delad första plats.

FRITEL FR1355

Fritel FR1355

Fritel FR1355 är enkel att använda med sina manuella knappar och det medföljer 10 års garanti från företaget. Frityrkorgen är också väldigt lättanvänd och fritösen påminner om en minivariant av gatukökens stora fritöser. Det medföljer en bruksanvisning som är lättförståelig och har tydliga instruktioner. Fritösen väger bara 3,2 kilo vilket gör den väldigt lätt att ta fram vid användning och att hitta plats för i skåpet när du vill ställa undan den. Det finns plats för tre liter olja i Fritel FR1355 och den är gjord i rostfritt stål. Den använder sig av 2 200 watt och bredden är 26 centimeter, djupet 22 centimeter och längden 58 centimeter. Den här fritösen går även att köpa i en duoversion om du skulle vilja tillaga stora mängder på samma gång.

MER OM VINNAREN OCH FRITÖSERNA I TESTGRANSKNINGEN

Vi har granskat sju olika fritöser i olika tester för att hjälpa dig hitta rätt på marknaden. De faktorer vi tittat på och vägt in är hur enkel fritösen är att hantera, resultatet på maten vi friterat, storleken och om den är lätt att få plats med hemma i köket. Vi har även vägt in priset och funktionerna. Sist, men inte minst, har vi tittat på vad köpare har gett de olika fritöserna för betyg och samlade användarrecensioner. Två av fritöserna utmärkte sig ganska mycket och det var svårt att välja vilken av de som skulle komma först, men slutligen gav vi OBH Nordica Pro Digital 6357 förstaplatsen tätt följd av Fritel FR1355. De var båda väldigt bra men eftersom Fritel FR1355 var nästan dubbelt så dyr tycker vi att OBH Nordica Pro Digital 6357 förtjänar förstaplatsen.

TIPS: Vill du ha ett nyttigare alterntativ till fritös så kan vi även rekommendera dig att läsa vår granskning av Airfryers.

KÄLLOR OCH TESTER VI LÄST (INHÄMTAT 2021)