FÖRBRÄNNINGSTOALETT

BÄSTA FÖRBRÄNNINGSTOALETT

Den bästa förbränningstoaletten är den som är lätt att använda och installera. Den ska vara smidig att ställa in på toaletten istället för att den ska ge dig problem hela sommaren på grund av diverse strul. Den skall inte heller vara något du drar dig ifrån att använda, eftersom nöden faktiskt inte har någon lag. Därför behöver den vara lättanvänd och lätt att förstå sig på.

kollage av förbränningstoaletter

En förbränningstoalett ska med andra ord bara vara något som förgyller din tillvaro i sommarstugan eller i attefallshuset, vilket är där de ofta hamnar eftersom det kan vara svårt att dra in vatten och avlopp dit. Vi har kollat på 7 olika förbränningstoaletter, alla med olika design och utseende men med samma mål och funktion: att bränna istället för att skölja bort det vi lämnat efter oss på toaletten.

SEPARETT FÖRBRÄNNINGSTOALETT CINDI FAMILY

CINDI® Family blir en klar tillgång för dig och hela familjen. Den ser till att du, oberoende av var du är, får samma frihet och komfort som du får med en vanlig toalett. Med dess höga temperaturer ser den till att restprodukten alltid är en liten sådan och som dessutom är lätthanterlig. För att det inte ska ske några missförstånd har den även utrustats med en display som tydligt informerar när den behöver tömmas eller när den behöver rengöras. Den här smarta förbränningstoaletten håller koll på hur många besök som har gjorts för att kunna informera dig i tid när den behöver tas om hand. CINDI® Family klarar av täta besök och är utrustad med komfortavstängning, vilket innebär att förbränningsprogrammet pausas under besöket. Sedan startar den när locket stängs igen.

SEPARETT FÖRBRÄNNINGSTOALETT CINDI FAMILY

Separett Förbränningstoalett CINDI Family

I displayen kan du justera saker som förbränningstid och språk, väldigt smidigt. Den kan användas av en familj på hela sex personer vilket är en mycket bra kapacitet på en förbränningstoalett. Toaletten registrerar dessutom besöken för att kunna anpassa förbränningstiden. På så sätt ser den till att restprodukten hela tiden är aska. Därför är det viktigt att kolla att påsen åker ner ordentligt efter användning och att förbränningen startas. Den har också en bra funktion som gör att fläkten fungerar även om elen försvinner. Det är dess batteridrivna backup som gör det möjligt. Produkten är mycket omtyckt av användarna och det är helt klart en av våra favoriter i det här testet. Den fungerar utmärkt för användning i ditt fritidshus där du saknar vatten.

CINDERELLA COMFORT – TESTVINNARE

Cinderella Comfort är en mycket bra förbränningstoalett och tack vare dess komfort och kapacitet har den blivit vår testvinnare. Den kan hantera upp till fyra personer per timme och hela tolv personer per dygn. Det är perfekt att använda Cinderella Comfort där vatten och avlopp inte finns tillgängligt. Dessutom har den ett slutet luftsystem som gör att ingen luft tas från själva toalettutrymmet utan istället tas det utifrån. Det minskar risken för kallras och innebär samtidigt att inomhusklimatet blir bättre. Visserligen kostar den en del, men den är väl värd sitt pris. Dessutom har den låg energiförbrukning och den snabbaste förbränningen av alla förbränningstoaletter i vår testsammanställning. Självklart är allt det här anledningar till att vi utsett just den här toaletten till vinnare som bäst i test.

CINDERELLA COMFORT

Cinderella Comfort

Själva förbränningen sker snabbt och effektivt, samt att det bara är lite aska som lämnas kvar. Askan som kvarstår består ungefär av en kopp per person och månad. Förbränningen sker under en väldigt hög temperatur och det är just därför den är så effektiv. Den indikerar när det är dags för tömning av askskålen och den töms enkelt utan att det behövs några verktyg. Andra fördelar med Cinderella Comfort är att den är barnsäker samt att den inte tar så stor plats. Dessutom har den en antibakteriell sits som standard. Den hyllas även för sin enkla rengöring och att den är enkel att använda. Den har ett något högt pris, men den är väldigt prisvärd med tanke på allting den har att erbjuda sina användare.

CINDERELLA CLASSIC

Cinderella Classic är en välkänd förbränningstoalett som funnits på marknaden i över 20 år. Den är mycket populär i svenska fritidshus och den är både effektiv och miljövänlig. Förbränningen startar efter besöket och det som kvarstår är enbart lite aska. Inget vatten eller avlopp behövs och den har hög driftssäkerhet. Den är helt elektrisk och använder sig av höga temperaturer för att förbränna allt som lämnas efter ditt toalettbesök. Askan är helt luktfri och fungerar dessutom perfekt som gödning om du inte bara vill kasta den. Dess kapacitet är upp till tolv personer per dygn. Den är CE-märkt, uppfyller gällande EU-normer och är godkänd åt SEMCO. Du får 500 stycken toalettpåsar med i förpackningen, vilket räcker till 500 toalettbesök. Dessutom säljs förbränningstoaletten med tre års garanti.

CINDERELLA CLASSIC

Cinderella Classic

Cinderella Classic är en av de mest sålda förbränningstoaletterna i Sverige och den håller en hög kvalitet. Den har en enkel konstruktion och en indikator som talar om när det är dags att tömma askan. Förbränningssystemet styrs helt elektroniskt vilket innebär att det känner av och optimerar både förbränning och energiförbrukning. Eftersom den har så hög kapacitet passar den bra både för familjen och om ni brukar få gäster i sommarstugan. Det finns många tillbehör som du kan köpa till vid behov och det är dessutom en mycket prisvärd förbränningstoalett. Det är en pålitlig förbränningstoalett som är något av en klassiker här i Sverige. Den har fått bra recensioner av användarna för sin effektivitet och även för att den är miljövänlig. Även den här modellen är en av våra favoriter i testsammanställningen.

På forumet Byggahus har en person beskrivit hur de haft problem med en begagnad förbränningstoalett från Cinderella, där de även fått spendera 5000 kronor på service. Utöver detta hittar vi inga andra negativa synpunkter på varumärket.

CINDERELLA GAS

Cinderella Gas har samma kvalitet som Cinderella Classic, men istället för att drivas av el drivs den av gasol. Det är mycket bra om du behöver den på en plats utan varken avlopp eller el. Fläkten behöver lite kraft men det räcker med ett litet batteri för att driva den. Det är en förbränningstoalett som är tyst i drift, vilket gör den mycket omtyckt av användarna.

CINDERELLA GAS

Cinderella Gas

Restprodukten som kvarstår är aska, vilket gör det enkelt att tömma den när det behövs. Det är en tekniskt avancerad modell, men den är ändå väldigt säker. Installationen sker enkelt och du behöver inte anlita någon för att installera den. Kapaciteten är upp till tio personer vilket gör att den kan användas av både familj och gäster om det behövs.

CINDI BASIC 240V

Förbränningstoaletten Cindi Basic 240V är en enkel och “basic” modell. Den lyser utifrån vilket läge den är i och den har en display som visar koder när åtgärd behövs. Där kan du se om den behöver tömmas, om den är redo att använda eller om den behöver service. Kapaciteten ligger på sex personer och toaletten anpassar förbränningstiden utifrån hur många besök som har registrerats.

CINDI BASIC 240V

Cindi Basic 240V

Det är viktigt att trycka på knappen efter användning för att förbränning ska bli rätt. Du bör också kontrollera att påsen åkt ner ordentligt innan du startar förbränningen. Den kommer nå en temperatur på 550 grader som kokar bort urinen och fast avfall kommer att glöda bort. Det som efterlämnas är bara en liten del aska som du enkelt kan tömma vid behov.

SUNWIND EL-DORADO

Sunwind El-dorado är en förbränningstoalett med modern design till ett bra pris. Den är både hygienisk och användarvänlig, vilket är ett stort plus. Det som lämnas kvar efter era toalettbesök är lite aska som du behöver tömma runt en gång per vecka. Den passar för användning på platser utan avlopp men där ström finns. Produkten är både säker, av hög kvalitet samt att den enbart kräver enkel service.

SUNWIND EL-DORADO

Sunwind El-dorado

KOLLA PRISET HOS

Förbränningen tar runt 60 minuter och efter förbränningen går kylfläkten igång för att kyla ned toaletten igen. Dess kapacitet är på hela 12 personer per dygn, vilket gör att den fungerar bra även om ni är många eller brukar ha gäster. Dessutom är den väldigt energieffektiv tack vare att förbränningen sker i en sluten kammare. Det är en prisvärd förbränningstoalett med allt du behöver.

SEPARETT TOALETTPAKET URINSEP. VILLA 9000 BURN

Separetts toalettpaket XL Burn är ett komplett paket som är en bra lösning för dig som inte vill ha en massa avfall. Den förbränner det fasta avfallet medan vått avfall hamnar i en ejektortank. Du lägger det torra avfallet i Separett Burn tillsammans med lite ved så sköter den jobbet och efterlämnar bara lite aska.

SEPARETT TOALETTPAKET URINSEP. VILLA 9000 BURN

Separett Toalettpaket Urinsep. Villa 9000 Burn

Det våta avfallet används till att vattna din trädgård och bidrar därmed till att gödsla gräsmattan och rabatterna. Den här lösningen kräver lite mer arbete än de andra modellerna i vår testsammanställning, men den har också ett förmånligare pris. Du slipper åtminstone jobbigt avfall som du måste slänga eller på annat sätt göra dig av med. Toaletten är snygg och väldigt bra i sommarstugan som saknar avlopp och rinnande vatten.

TESTVINNARE OCH HUR VI HAR UTSETT DEN BÄSTA FÖRBRÄNNINGSTOALETTEN

Förbränningstoaletter är ingen vanlig produkt att recensera och testa bland svenska företag. Vi har därför försökt sammanställa en lista på ett större urval baserat på utseende och pris. Dessutom har vi läst användarrecensioner på diverse hobbyforum, läst igenom tillverkarnas produktbeskrivningar och har med denna data kunnat sammanställa en bäst i test lista för förbränningstoaletter.

Vi har tittat på och bedömt både utseende och funktionalitet för att efteråt komma fram till ett klart resultat och det är att Cinderella Comfort blir vår testvinnare. Den har den snabbaste förbränningen samtidigt som den har en låg energiförbrukning. Den är även mycket enkel att använda och tömma, vilket är stora fördelar. Det är också den enda förbränningstoaletten som tar luft utifrån istället för inifrån toalettutrymmet, vilket ger ett bra inomhusklimat. Upp till tolv personer kan använda toaletten per dygn och den är ett mycket bra val av förbränningstoalett till sommarhuset eller kolonistugan där avlopp och vatten inte finns indraget. Du kan tömma den utan några verktyg och dessutom ger den bara en kopp aska per person under en hel månad. Det är en mycket prisvärd förbränningstoalett.

VANLIGA FRÅGOR

Vilken elförbrukning har förbränningstoaletter?

Man brukar mäta förbränningstoaletters elförbrukning i förbrukning per besök/förbränning. För två av de mest populära förbränningstoaletterna ovan ligger elförbrukningen på runt 0,4-1,7 kWh per toalettbesök/förbränning.

Vilket pris behöver man räkna med för en förbränningstoalett?

Några av de billigaste förbränningstoaletterna som ändå håller en acceptabel kvalitet kostar från cirka 20 000 kronor.

Kan man installera förbränningstoalett i sin båt eller husbil?

Tillverkaren Cinderella har en modell av förbränningstoalett som heter Cinderella Travel, som är specialanpassad för husvagnar och husbilar. När det kommer till förbränningstoaletter för båtar så tycks detta än så länge inte vara särskilt utbrett. Vi hittade dock en artikel om en man som installerat gasdrivna förbränningstoaletter i husbåtar.

Går det att kissa i en förbränningstoalett?

I de flesta förbränningstoaletter går det även att bränna urin. Detta behöver man dock dubbelkolla för den modell man avser att köpa.

Behöver förbränningstoaletter service?

För att förbränningstoaletter ska fungera felfritt behöver de regelbunden service. En service av en förbränningstoalett kan kosta allt från 1300 kronor upp till 4000 kronor.

Behöver man tillstånd för att installera en förbränningstoalett?

Huruvida man behöver tillstånd eller inte för att installera en förbränningstoalett varierar från kommun till kommun. Därför behöver man vända sig till sin kommun för att kolla upp vad som gäller.

Kan man driva en förbränningstoalett utan el?

Ja, det finns förbränningstoaletter som går att driva utan el, till exempel gasoldrivna förbränningstoaletter.