EMALJERAD GJUTJÄRNSGRYTA

BÄSTA EMALJERAD GJUTJÄRNSGRYTA

Hitta bästa gjutjärnsgrytan med emalj! Glädjen av att laga mat och baka i en emaljerad gjutjärnsgryta är klassisk. Dessutom är det inte sällan så att en kvalitetsgryta skickas vidare till barn och barnbarn. Det här är ett köksredskap med stor nostalgi. Du kan köpa en ny gjutjärnsgryta med emalj som ser historisk ut men som kommer med moderna egenskaper.

Vi har valt ut 5 av de bästa emaljerade gjutjärnsgrytorna. Det här är bra grytor oavsett vad du ska tillreda i dem. Var dock väl medveten om hur storlek och form på grytan kommer att påverka vad du kan laga och baka med den.

STAUB LA COCOTTE EMALJERAD GJUTJÄRNSGRYTA

Staub är ett märke som är känt för sina fina grytor av gjutjärn med emalj. Det här är en populär modell bland de som tycker om att laga lite mer mat vid varje kok. Den jämna värmefördelningen är snabb och grytan är aningen högre än Staubs klassiska Cocotte variant.

STAUB LA COCOTTE EMALJERAD GJUTJÄRNSGRYTA

Formen är slank och fin och det är något som gör att du lätt stuvar undan din Staub emaljerad gjutjärnsgryta när du är klar med den. Värmehållningen är som sagt mycket god och grytan tål nära 500 grader i ugnen fast bara utan lock.
Om du tänker baka i grytan med locket på så ska du inte utsätta den för mer än 260 grader i ugnen. Det
borde dock räcka väl för surdegsbröd och mer. Det går bra att diska denna gjutjärnsgryta med emalj i diskmaskin fast handdisk rekommenderas ändå. Vi noterar att experter som utfört gjutjärnsgryta tester är eniga med användare om denna modell. Staub gjutjärnsgryta är ett bra val för dig som vill ha en stabil och flexibel gryta. Många använder denna gryta till allt från pasta till brödbak. När vi har kikat på omdömen och det har funnits något klagomål så visar det sig att företaget Staub är mycket bra på att lösa problem som kan dyka upp. De har en fin kundservice och det är ju en trygghet oavsett vilken av deras grytor du köper.

Hög kvalitet
Enkel förvaring
Klarar upp till 482 grader
För alla spisar
Tål maskindisk

LE CREUSET MERINGUE RUND GJUTJÄRNSGRYTA

Le Creuset är en av ledarna i gjutjärnsligan. Deras runda gryta Meringue har tillverkats i företagets anrika gjuteri i Frankrike. Designen är densamma som i början av 1900-talet och den går aldrig ur tiden.

LE CREUSET MERINGUE RUND GJUTJÄRNSGRYTA

Vi är inte förvånade att se att det här är en Best Seller på Amazon såväl som i svenska butiker. Kanske kan vi säga att Le Creuset är den bästa emaljerade gjutjärnsgrytan för dig som vill ha den runda formen och kvalitet som det går att lita på.
Användare hyllar att grytan är så lätt att göra ren. Det är bara att låta den stå med vatten och diskmedel en stund innan du diskar för hand. Det ska dock sägas att det här inte är din största gjutjärnsgryta. Om du behöver en modell för storkok så får du se på andra alternativ. Detta är inte en billig gjutjärnsgryta men du får det du betalar för. Bland användarrecensioner kan vi se att många återvänder till detta märke för att de blir så nöjda med grytorna.

För alla ugnar och spisar
Ergonomiska handtag
Enkel rengöring
Tättslutande lock

SERAX EMALJERAD GJUTJÄRNSGRYTA

Serax är en emaljerad gjutjärnsgryta som har designats av Sergio Herman. Grytan ingår i en serie, Surface, som har blivit känd för emaljering som inte går att rubba. Det här är en gryta för de allra högsta temperaturerna och för tillfällen då du behöver extra lång värmehållning.

SERAX EMALJERAD GJUTJÄRNSGRYTA

Det går bra att använda Serax gjutjärnsgryta med emalj på alla typer av spisar, även på gasspisen. Designen är gjord för att du ska få värme som håller mycket länge. Perfekt när du vill servera gäster mat för självservering direkt på bordet.
Locket har en unik design som är till för att du ska få fukt i grytan med kondens. Därmed så går det att fortsätta värma rätten utan att den kommer att torka ut. Det som kan ses som ett litet minus är att den här modellen inte är lika beprövad som Staub och Le Creuset, men det kommer fler och fler recensioner som tycks vara överväldigande positiva.

Vacker, annorlunda design
Fin färg
System för kondensfuktning
För alla spisar

LE CREUSET VOLCANIC GJUTJÄRNSGRYTA 26 CM

En annan populär Le Creuset gjutjärnsgryta med emalj är Volcanic som i svenska butiker kallas för Vulkan. Det här är en liten och naggande god emaljerad gjutjärnsgryta med klassiskt vacker design. Den är enkel att använda och blir en tillgång i köket för de allra flesta.

LE CREUSET VOLCANIC GJUTJÄRNSGRYTA 26 CM

Det här en gryta som har varit med ett tag. Och den har uppgraderats. Le Creuset har förbättrat en design som var bra från start. Notera till exempel den ergonomiska stålknoppen som gör det mycket lätt att hantera locket. Locket tål dessutom höga temperaturer så du kan ställa in i ugn för värmehållning eller brödbak.
Locket är också gjort för att kondensen ska droppa ner över maten från undersidan av locket. Handtagen på sidorna av grytan är rejäla och det ger dig ett fast grepp vilket känns tryggt när du har en full gryta med het mat.
Användaromdömen är mycket positiva och understryker att det här är en emaljerad gjutjärnsgryta med fina egenskaper. Många tycker också att den är så fin att den gärna får stå på bordet för självservering.

Vacker design
Uppdaterad form
För alla spisar
För ugn
Ergonomisk stålknopp

DENBY GJUTJÄRNSGRYTA

Denby är en mindre gjutjärnsgryta med emalj som kan användas på ett flexibelt sätt. Materialet i grytan blir snabbt varmt och håller sedan värmen länge. Den snygga designen gör sig väl för självservering direkt på bordet.

DENBY GJUTJÄRNSGRYTA

Om du är ute efter en billig gjutjärnsgryta som håller god kvalitet så kan denna rekommenderas. Denby gjutjärnsgryta med emalj är inte lika dyr som andra inom samma kategori. Detta trots att den erbjuder enkel användning och en väldigt vacker form.
Var dock medveten om att det är lätt att bränna sig på handtagen. Du måste vara noga med grytvantar då du använder Denby. Dessutom kan den inte diskas i maskinen. Med så många positiva omdömen både i svenska och utländska butiker kan denna gjutjärnsgryta inte ses som en chansning!

Flexibel användning
Vacker design
För alla värmekällor
Bra pris

Sammanfattning

Oavsett om du är på jakt efter en emaljerad gjutjärnsgryta för att baka bröd eller för att laga en köttgryta så är det viktigt att du betänker storleken. Många gånger går det bra att välja mellan olika storlekar men det finns märken som är mer begränsade.
Dessutom ska du ta en titt på formen. Märken som Staub har väldigt fina runda gjutjärnsgrytor för dig som vill baka runda bröd i ugnen på detta vis. Här kommer storleken också att få betydelse men vi har noterat att just Staub erbjuder en riktigt fin variation både vad gäller storlekar och färger.
Prisskillnaderna kan vara ganska stora men det kan vara svårt att hitta en billig gjutjärnsgryta som håller hög kvalitet. Det här är ju en typ av kastrull som kan hålla livet ut om du bara tar hand om den på rätt sätt. Därmed kan det vara klokt att investera lite mer i ett kvalitetsmärke som Staub eller Le Creuset.

Gillar du att laga mat i emaljerade gjutjärnsgrytor så vill vi även rekommendera vår artikel om slow cookers!

Mer om källor för vår produktbedömning

Det är inte så att vi har stått och lagat mat i gryta efter gryta för att hitta den bästa emaljerade gjutjärnsgrytan. Istället har vi tagit en titt på gjutjärnsgryta tester och videos. Vi har jämfört experternas uttalanden med användaromdömen i butiker online. Resultatet är de 5 bästa emaljerade gjutjärnsgrytorna just nu!
Källor för vårt urval av produkter är:

Staub La Cocotte

https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/grytor/staub-la-cocotte-gjutjarnsgryta-48-liter-rod/
https://www.dutchovenscookware.com/staub-cocotte-4-qt-review/
https://www.amazon.com/Staub-1102425-Round-Cocotte-Black/dp/B000AO4SFY?th=1

Le Creuset rund gjutjärnsgryta

https://www.kitchentime.se/p/rund-gryta-meringue-42-l
https://www.youtube.com/watch?v=3ieZthEF9c4
https://www.amazon.com/Creuset-LS2532-3016SS-Signature-Enameled-Cast-Iron/dp/B00U00K8CU/

Serax emaljerad gjutjärnsgryta

https://www.amazon.com/Surface-Deluxe-Large-Dutch-Black/dp/B085WDKJGT
https://food52.com/shop/products/8255-serax-surface-dutch-oven

Le Creuset Volcanic gjutjärnsgryta

https://www.amazon.com/Creuset-Signature-Enameled-Cast-Iron-Stainless/dp/B00VWMFLQI/
https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/grytor/le-creuset-signature-rund-gryta-26-cm-53-l-vulkan/

Denby gjutjärnsgryta

https://www.youtube.com/watch?v=DQAILyCj5ek
https://www.amazon.com/Denby-Pavilion-Shallow-Casserole-Medium/dp/B01MS6COZD/
https://bagarenochkocken.se/kokkarl-stekpannor/grytor/denby-pavilion-rund-gjutjarnsgryta-20-cm-24-l/