ELVISP

BÄSTA ELVISP 2021

De allra flesta har en elvisp bland sina köksredskap. Det är ett mångsidigt köksredskap som har funnits i över 100 år. Elvispar har i princip haft samma konstruktion genom alla åren men både design och motorkraft har förbättrats avsevärt. Vi har testat sju olika elvispar i olika prisklasser för att du enkelt ska kunna hitta den bästa för just dig.

kollage av elvispar

Här finns både billiga och dyra varianter med flera typer av extrafunktioner. Vissa elvispar har en tillhörande skål, men de flesta har inte det. I vårt test har vi tagit hänsyn till faktorer som ljudnivå, motorstyrka och vilka hastigheter och funktioner som erbjuds. Dessutom tar vi även en titt på de medföljande visparna och hur de presterar. Om du bara ska använda vispen till grädde fungerar de billiga varianterna utmärkt.

KITCHENAID 5KHM9212 – TESTVINNARE

KitchenAid är ett välkänt varumärke inom hushållsapparater och den här elvispen har fått en snygg KitchenAid-design och finns i flera olika färger för att passa varumärkets övriga produktserier. Sladden kan vinklas åt såväl höger som vänster för att du enkelt ska kunna hålla den ur vägen och elvispen har också ett smart gummiband för sladden att lindas med efter användning. Det gör det enkelt att hålla sladden i ordning och därmed slippa trassel. Testpanelen tycker att elvispen ligger bra i handen med sitt gummimaterial på undersidan eftersom det ger ett bra grepp. Det här är helt enkelt en elvisp som är väldigt bekväm att använda. Dessutom har den en låg ljudnivå och en kraftfull motor som klarar arbetet galant, oavsett vad du ska vispa.

KitchenAid 5KHM9212

KOLLA PRISET HOS

Någonting som utmärker KitchenAid 5KHM9212 är dess digitala inslag. Du ställer in hastigheten digitalt och det finns hela nio olika hastigheter att välja mellan. Elvispen startar alltid på den lägsta nivån för att undvika skvätt vid start. Den lägsta hastighetsnivån är otroligt tyst och överlag har elvispen från KitchenAid en låg ljudnivå. Det här är en elvisp som verkligen levererar oavsett om det handlar om att vispa grädde eller knåda deg. Visparna som medföljer är stora vilket matchar motorstyrkan och det går lekande lätt att vispa stora volymer grädde. När du köper elvispen får du trådvisp, ballongvisp, mixerstav och degkrokar vilket är alla tillbehör du behöver för en elvisp. Den här elvispen blev vår klara testvinnare trots att priset är något högt, den lever verkligen upp till förväntningarna.


VINNARE I ANDRA TESTER

DUALIT HAND MIXER DHM3

Dualit Hand Mixer DHM3 är en påkostad elvisp som också har ett något högt pris, men dess design är riktigt snygg. En stor fördel med den här elvispen är att sladden kan vridas in i maskinen, vilket gör att den nästan ser sladdlös ut samtidigt som trassel undviks. Du kan välja mellan fem olika hastigheter och reglaget nås enkelt med tummen. Dualits elvisp väger en del men den känns ändå lätt i handen vid arbete och den är mycket välbalanserad. Det är inte bara den snygga designen som imponerar utan även motorns kraft. Det här är en elvisp som kan vispa stora mängder grädde på nolltid. Det är inte ens nödvändigt att köra på högsta hastigheten, förutom om du har bråttom med att få det gjort.

Dualit Hand Mixer DHM3

En nackdel med den här elvispen från Dualit är att ljudnivån är ganska hög, speciellt på de högre hastigheterna. Enligt manualen får inte högsta hastigheten användas i mer än fem sekunder vilket är en nackdel. Även de övriga drifttiderna är något begränsade, speciellt med tanke på vilka kraftiga fläktar den här elvispen har. När du köper den här elvispen ingår bladvisp, ballongvisp och degkrokar, vilket är bra. Vi kan säga att Dualits elvisp hade fått ett högre betyg om den inte hade haft så begränsade drifttider, då en elvisp med ett så högt pris borde leverera mer. Dock har den ändå en mycket kraftfull prestanda, riktigt snygg design och en hållbar kvalitet. Du kan dessutom välja mellan flera olika färger för att matcha din andra köksinredning.

BOSCH MFQ4030

Bosch MFQ4030 är en relativt billig elvisp som ändå levererar bra resultat. Den har en riktigt snygg design med ett hölje i högblank plast och en undersida i plast som är aluminiumliknande. Sladden sitter fast baktill och kan vinklas uppåt för en smidig användning, sedan kan den enkelt viras runt elvispens handtag när den inte används. Elvispen har en nätt vikt och är mycket enkel att arbeta med. Du kan enkelt nå hastighetsreglaget med tummen och därifrån sköter du såväl pulsfunktionen som de fem olika hastigheterna. Vid köpet medföljer trådvisp och degkrokar, vilket är standard bland elvispar. Trådvisparna är dessutom unikt utformad för att ge snabbare resultat, de har nämligen små kulor på sig för att snabba på resultatet. Dock är visparna något små och vi märker inget snabbare resultat.

Bosch MFQ4030

Bosch MFQ4030 sägs även vara Super Silent och givetvis höjde det våra förutsättningar. Dock blev vi något besvikna över ljudet i de högre hastigheterna, visserligen är den inte högljudd men den är inte heller så tyst som vi förväntade oss. Det är ju ofta de höga hastigheterna som används vid vispning av grädde, ägg och dylikt. Elvispen fungerar ganska bra även vid deg, men den låter lite ansträngd när vi kör deg på maxvikten 500 gram. Dock tycker vi att Bosch MFQ4030 förtjänar en plats högt upp på listan i vårt test då den har bra effekt till ett relativt lågt pris. Den är både tyst och sköter jobbet relativt snabbt. En annan fördel är att den inte har någon begränsad användningstid samt att du kan köpa mixerstav till.

PHILIPS HR3740

Philips HR3740 är också en elvisp i budgetklassen som är mycket lättanvänd. Du får såväl degkrokar som trådvisp med vid inköpet och dessutom har den en stilren design. Vispen är skön att hålla i handen och det är enkelt att växla mellan de fem olika hastigheterna. Dessutom har den ett turboläge när du behöver vispa riktigt snabbt och den aktiveras genom att du håller in turboknappen.

Philips HR3740

När du släpper knappen går elvispen tillbaka till vanlig hastighet. En nackdel med den här elvispen är dess höga ljudnivå. Vid högsta hastigheten kan ljudnivån nå närmare 80 dB och du kan bli lite trött i öronen vid lång användning. Dock har den en kraftfull motor och den levererar det den ska med tanke på det låga priset.

WILFA KM-400W

Wilfa är en enkel elvisp som har ett relativt lågt pris. Du kan köpa till ett ställ med roterande skål om du vill. Den har en fastmonterad sladd på sidan och stora, tydliga knappar ovanpå maskinen. Du kan välja mellan fem stycken hastigheter och den har även en turboknapp samt en knapp för att mata ut visparna.

Wilfa KM-400W

Elvispen är något framtung men den har ändå ett väl tilltaget grepp. Det här är en elvisp med en kraftfull motor, samt en bra fläkt som effektivt kyler ned den och därmed ger en lång drifttid. Vi är dock även besvikna på elvispens ljudnivå som är relativt hög, men med tanke på priset är det ändå en bra elvisp. Den fyller sin funktion helt enkelt och vispar snabbt.

BOSCH MFQ40302

Bosch MFQ40302 har vunnit en del utmärkelser för sin effektivitet och vi tycker också om den. Den är snygg och ger mycket valuta för pengarna, prisklassen är medel. Den har fem hastighetsintervaller och den vispar såväl snabbt som jämnt. Den kan vispa din grädde på så kort tid som 45 sekunder. Det här är en av marknadens tysta elvispar vilket är en fördel.

Bosch MFQ40302

Den fungerar bra även vid användning av degkrokarna då den knådar degar effektivt. En annan fördel med den här elvispen från Bosch är att den har en låg vikt och därmed känns bra i handen. Dessutom har den här elvispen en klassisk design och finn i snygga pastellfärger. Du har också möjlighet att ansluta en stavmixer till vispen, vilket är ännu en fördel.

OBH NORDICA ELVISP 6766

Det här är en budgetelvisp från ett välkänt varumärke; OBH Nordica. Den ger dig möjlighet att vispa med fem hastigheter och den har även en turbofunktion om du har bråttom att få grädden vispad. När du köper den här elvispen får du degkrokar och vispar med, vilket är standard för elvispar i budgetklassen.

OBH Nordica Elvisp 6766

Sladden är 1,1 meter lång vilket är tillräckligt långt för att kunna arbeta väl och det är en liten elvisp som ligger bekvämt i handen. Det här är ett mycket bra budgetval för dig som inte behöver använda elvispen till alltför avancerade saker. Den klarar av degknådning och den klarar givetvis av att vispa grädde snabbt. Den är helt klart prisvärd och den har också en väldigt snygg och tilltalande design.

MER OM ELVISPAR OCH VINNAREN I TESTET

Om du planerar att använda elvispen till mer tungrodda saker som bulldeg och liknande kan du tjäna på att välja en av de dyrare varianterna. Deras motorer är ofta kraftigare och så även visparna eller degkrokarna. Dock är det oftast bättre att välja en hushållsassistent än en elvisp om du ska knåda stora mängder deg. En annan viktig faktor vid valet av elvisp är ergonomin; hur ser handtaget ut och är elvispen bekväm att hålla i. Även sladdlängden är en viktig faktor, speciellt om du har långt till eluttaget. Efter att noggrant ha kontrollerat de olika elvisparna i testet har vi dock kommit fram till en testvinnare och det är KitchenAid 5KHM9212 som har nio hastigheter. Även om den har ett högt pris är den mycket prisvärd.