ELTANDBORSTE

BÄSTA ELTANDBORSTE 2021

Tandhälsa med fräsch andedräkt och vita tänder har fått större fokus en någonsin och därför ser vi att eltandborstar blir allt vanligare hemma i våra badrum. En eltandborste är nämligen mer effektiv och lättare att använda än en manuell tandborste. Att vara mer noggrann i sitt borstande blir också enklare med denna typ av borste.

kollage av eltandborstar

Tandborstning är mer än att bara skrubba tänderna i några minuter och det är väldigt viktigt för munhälsan att du rengör dina tänder på ett korrekt rätt. Därför är en elektronisk tandborste ett utmärkt verktyg som kan hjälpa dig på vägen. Enligt studier borstar nämligen åtta av tio svenskar tänderna fel, vilket kan betyda att du borstar för löst, för hårt eller slarvar. Låt därför eltandborsten göra jobbet åt dig.

ORAL-B GENIUS 9100S BLACK – TESTVINNARE

Oral B har gjort det igen, 9100S Black är en effektfull eltandborste som gör sitt jobb med bravur. Den är utrustad med en rotation på 10 500 i minuten vilket gör den väldigt kraftfull och tidseffektiv. Allt som krävs är två minuter tandborstning och den tar bort upp till 100 % mer plack än en vanlig tandborste. Tandborsten har en tryckreglering som informerar dig om när du borstar för hårt och hjälper dig att skydda ditt tandkött. Pulseringen ligger på 40 000 per minut. En timer kommer hjälpa dig att hålla koll på när det är dags att byta sida och när du har borstat klart. Den har sex olika funktioner för att du ska kunna rengöra hela din mun, inklusive PRO Clean, whitening, gum care & sensitive.

ORAL-B Genius 9100S Black

KOLLA PRISET HOS

Eltandborsten är också utrustad med Bluetooth för att du ska kunna koppla upp den mot en app för att kunna se hur du har borstat dina tände och vad du kan förbättra i din borstning. Den har även en batteritid på hela 60 minuter vilket gör att du kan borsta väldigt många gånger innan du behöver ladda upp den igen. Vid köp och leverans ingår även ett reseskydd som kan vara bra att ha när du ska packa ner din tandborste, samt att fyra extra borsthuvuden medföljer. Förutom de många olika funktionerna erhåller ORAL-B Genius 9100S även en snygg design. Med sitt vita huvud och svarta kostym är den väldigt dekorativ och står stilfullt i ditt badrum. Det är helt klart en vinnare i detta test.


VINNARE I ANDRA TESTER

ORAL-B SMARTSERIES 4000 CROSSACTION – MEST PRISVÄRD

Detta är helt klart den mest prisvärda varianten som Oral – B erbjuder och som passar perfekt för dig som värdesätter funktionalitet före design. Tandborsten erhåller en jämn takt och borsthuvudets rotationer på 8 800 per minut gör att du kommer åt runt hela tanden. Den är även utrustad med en timer som gör det enkelt för dig att hålla koll på hur länge du ska borsta dina tänder. Förutom den kraftfulla rotationen och timern är eltandborsten även utrustad med bluetooth-anslutning till Oral-B-appen för att ge dig feedback om dina tandborstningsvanor, samt en trycksensor som lyser om du borstar för hårt för att förhindra borstning som kan skada dina tänder. Det finns tre olika lägen som du kan använda dig av; daglig rengöring, vård av tandkött och mjuk tandborstrengöring.

ORAL-B SmartSeries 4000 CrossAction

Eltandborstens design är mindre stilren men ack så färgglad med sitt vita huvud och blåa kropp, vilket gör den till en härlig detalj i ett badrum som går i det traditionella färgerna vit, grått och svart. Majoriteten av omdömena som lämnats på nätet är positiva. Kunderna tycks vara nöjda med eltandborsten då den beskrivs som väldigt smidig och lätt att använda, att den ger renare tänder än en vanlig tandborste, att tänderna blivit märkbart vitare samt att besvärliga missfärgningar har försvunnit. En nackdel är batteritiden på 30 minuter, vilket betyder att du måste ladda den oftare än många andra eltandborstar. Dessutom är sladden till eltandborstens laddare något kort vilken kan göra det svårt att placera den på en bra plats i ditt badrum.

ORAL-B iO SERIES 9N ROSE – MEST EXKLUSIV

ORAL-B iO Series 9N Rose är eltandborsten för dig som gillar det lite mer exklusiva. Med den magnetiska io-tekniken får du en skonsam borstningsupplevelse. Det runda borsthuvudet som erhåller skonsamma mikrovibrationer ger dig en fräsch känsla med 100 % friskare tandkött inom en vecka. ORAL-B iO Series 9N Rose har en 3D-tandspårning som hjälper dig i din borstning på de främre, övre och bakre tandytorna samt guidar dig till en mycket noggrann rengöring. Den interaktiva färgdisplayen visar dig bland annat borstningslägen och påminner dig om att byta borsthuvudet. Den hälsar även på dig när den sätts igång och ler mot dig när du gjort ett bra jobb. Tandborsten har sju lägen för att göra din tandborstning mer personlig, det erbjuds daglig rengöring, mjuk tandborstning, vård av tandkött, intensiv rengöring, vita tänder, tungskrapa och superkänslig.

ORAL-B iO Series 9N Rose

ORAL-B iO Series 9N Rose har även en förbättrad trycksensor som lyser rött, vitt eller grönt beroende på om du borstar dina tänder för hårt, för mjukt eller med exakt rätt tryck. Den magnetiska laddaren som medföljer erbjuder en snabb laddning på ungefär tre timmar och du kan även ladda borsten när du reser. Tandborsten kommer med ett iO9-handtag med Ultimate Brush-huvud, ett resefodral med laddare, en laddare och en hållare för borsthuvud. ORAL-B iO Series 9N Rose har en snygg design i grå metallic färg med vitt borsthuvud. Laddaren är vit och väldigt liten vilket gör det enkelt att placera den i badrummet. Vad som skiljer ORAL-B iO Series 9N Rose från en del andra eltandborstar ute på marknaden är att den inte kommer med en bluetooth-funktion.

PHILIPS HX6800/04 – BÄSTA BUDGET

PHILIPS HX6800/04 är helt klart den bästa budgetvarianten. Eltandborsten från PHILIPS har en svängd spets för borsthuvudet vilket ger en vinkel som gör det lätt att komma åt överallt i munnen, även längst bak. Stråna på tandborsthuvudet sitter väldigt tätt och i kombination med den svepande teknologin ger den här tandborsten dig en effektiv plackborttagning.

PHILIPS HX6800/04

Tandborsten marknadsförs också som bra att använda om du har tandställning, fyllningar, tandkronor eller fasader. PHILIPS HX6800/04 är utrustad med Sonicares teknologi vilket gör att den även når mellan tänderna och in under varje tandköttskant. Det gör den tack vare att de svepande rörelserna på tandborsten pressar vattnet och tandkrämen in mellan tänderna. Med BrushSync-tekniken ser du även hur länge du har använt borsthuvudet vilket påminner dig när du ska byta borsthuvud.

ORAL-B GENIUS X 20100S MIDNIGHT BLACK

Även här har vi en mer exklusiv variant av eltandborste, ORAL-B Genius X 20100S Midnight har en nattsvart design som lyfter upp vilket badrum som helst. Eltandborsten är utrustad med en rotation på 10 500 i minuten vilket gör den väldigt effektiv. Den har 48 000 pulseringar varje minut och borströrelser på 58 500 per minut, vilket innebär att den ger dig en grundlig rengöring av tänderna.

ORAL-B Genius X 20100S Midnight Black

Som många andra ORAL-B eltandborstar har även den här modellen en bluetooth-funktion så att du kan följa din tandborstning. Timern hjälper dig att hålla kolla på hur länge du har borstat tänderna och batteritiden på 56 minuter innebär att du behöver ladda den mer sällan. ORAL-B Genius X 20100S Midnight Black är likvärdig ORAL-B Genius 9100S Black, men har ett dyrare pris.

ORAL-B VITALITY 100 WHITE

ORAL-B Vitality 100 White är en av de billigaste eltandborstarna ute på marknaden. Med sin rotation på 7 600 per minut erbjuder tandborsten en överlägsen rengöring i jämförelse med om du skulle använda en vanlig manuell tandborste. Borsthuvudet som är vinklat 16 grader omsluter varje tand med strån och lämnar en ren och fräsch känsla i munnen.

ORAL-B Vitality 100 White

Timern som är inbyggd i handtaget hjälper dig att borsta i 2 minuter enligt tandläkarnas rekommendation. Vid köp av eltandborsten kommer den med ett tandborsthandtag med laddare och ett borsthuvud. En av de sämre egenskaperna tandborsten har är den kortare batteritiden på 20 minuter vilket gör att du måste ladda den ofta. Ett annat minus är även designen som känns lite tråkig jämfört med andra tandborstar i vårt test.

PHILIPS HX9331/32

PHILIPS HX9331/32 marknadsför sig som Philips Sonicares bästa eltandborste. Det nya djuprengöringsläget Adaptive Clean tar bort tio gånger mer plack och ger dig en fräsch och ren känsla. Den lovar också synbart vitare tänder på bara en vecka och den förbättrar munhälsan på två veckor. Eltandborsten erbjuder fem lägen; vardaglig rengöring, djuprengöring, rengöring och massage av tandkött, känsligt tandkött och vitare tänder.

PHILIPS HX9331/32

Timern hjälper dig att borsta tänderna noggrant på bara två minuter och borströrelserna som ligger på 62 000 per minut erbjuder dig en effektiv rengöring. Med andra ord får du en månads manuell tandborstning på bara två minuter. PHILIPS HX9331/32 har en batteritid på upp till tre veckor vilket gör att du sällan behöver ladda den. Eltandborsten har mestadels varit omtyckt av vår testpanel, men den är aningen dyr och kunde haft en snyggare design.

MER OM ELTANDBORSTAR OCH TESTVINNAREN

Vissa tycker att designen är viktig eftersom eltandborsten ofta är placerade i en laddare och står därför framme synligt i badrummet. Därför vill många att färgen och stilen på tandborsten går i enlighet med de färger och stilar som finns i resten av badrummet. Andra kanske anser att funktionaliteten har mer betydelse. Här kan effektiva och kraftfulla rotationer, pulseringar, snabb laddningstid och timer som agerar vägledning i hur länge du kan borsta på varje tand och sida ha mer betydelse. I vår undersökning har sju eltandborstar i olika prisklasser, med olika funktioner samt olika designer och färger undersökts för att hjälpa dig i eltandborst-djungeln. Med sina många och prisvärda funktioner samt snygga och stilfulla design är vinnaren i vårt bäst i test 2020 ORAL-B Genius 9100S Black.