DRÄNKBAR PUMP

BÄSTA DRÄNKBARA PUMP

När du ska tömma vatten ur en pool, trädgårdsdamm eller, i värsta fall, en källare, är en dränkbar pump till stor hjälp. Du sänker ner pumpen under vattenytan så djupt det går, ända ner till botten, där den suger upp vattnet och pumpar ut det genom en utloppsslang.

kollage av dränkbara pumpar

Pumpen kompletteras med en lång slang för utloppet, som du lägger på det ställe dit du vill flytta vattnet, till exempelvis i en rabatt, på gräsmattan eller i en golvbrunn. Det finns mängder med pumpar på marknaden och i detta test kommer vi lista några av de bästa pumparna på marknaden för att göra det så enkelt som möjligt för dig inför ditt köp av pump. Läs igenom all produktfakta för att hitta den dränkbara pumpen som funkar bäst för dig.

 

 

AL-KO TWIN 14000 PREMIUM – TESTVINNANDE DRÄNKBAR PUMP

Al-KOs Twin 14000 Premium är en dränkbar pump på som klarar av att pumpa smutsvatten och rent vatten med en hög kapacitet på 15 000 liter i timmen. Effekten på 850 Watt gör den till en av de starkare pumparna på marknaden. Den heter Twin på grund av sitt patenterade Twin-Combi-system. När pumpen är i läget för kontinuerlig drift kan du kan ställa in vattenhöjden med hjälp av den integrerade flottören vilket gör pumpen extra bra till smala utrymmen och schakt, till exempel brunnar.

AL-KO Twin 14000 Premium

Det är enkelt att justera pumpen till avloppsvatten och lättare smutsvatten. Pumpen är inte lämplig för dricksvatten, saltvatten, vatten med starka kemikalier eller sandigt vatten. Pumpen är tillverkad i rostfritt stål och är motståndskraftig mot rost vilket ger lång livslängd. Alla AL-KOs vattenpumpar har dessutom två års garanti.

ATLAS COPCO WEDA 08S

Är du ute efter proffsgrejer ska du hålla utkik efter Atlas Copcos dränkbara smutsvattenpump Weda 08S, en mer slimmad variant av modellen Weda 08. Ska du tömma en rejäl byggrop, en avloppsbrunn eller ett regndike är detta rätt pump för dig. Med en kapacitet på 317 liter i minuten är det här testets värsting. Pumpen har ett termiskt skydd som gör motorn driftsäker.

Atlas Copco Weda 08S

Pumpen klarar att sänkas ner till fem meters djup och kan pumpa upp vattnet hela 13 meter. Den har en slanganslutning för utlopp på 50 millimeter (två tum) och den klarar av partiklar på upp till 25 millimeter. Den enda nackdelen vi kan se är att den är relativt tung med sina 13 kg jämfört med de enklare maskinerna. Om du behöver flytta pumpen ofta kan vikten bli jobbig, i alla fall i längden.

KÄRCHER DRÄNKBAR PUMP SP2 FLAT

Kärcher är främst kända för produkter för hemmabruk som fönstertvättar, golvmoppar och liknande men de gör även vattenpumpar. Denna pump passar dig som endast behöver pumpa rent eller lätt nedsmutsat vatten, till exempel för att tömma poolen. SP2 Flat kan pumpa upp till 6 000 liter i timmen ner till ett vattendjup på en millimeter.

Kärcher dränkbar pump SP2 Flat

Detta är alltså en pump för dig som vill få en nästan torr yta. Den klarar faktiskt partiklar ända upp till fem millimeter i storlek vilket är mer än många andra pumpar. Det finns även ett förfilter att köpa som tillbehör. Slanganslutningen passar till gängor med en och en fjärdedels tum (G1). Pumpen har en flottörbrytare som automatiskt stänger av och kopplar på pumpen beroende på vattennivån så att pumpen inte går torr.

MAKITA PF0410 DRÄNKBAR SMUTSVATTENPUMP MED SÄKERHETSPLUGG

Den här rejäla pumpen från Makita, modell PF0410, klarar av både klart vatten och smutsvatten. Dessutom pumpar den hissnande 8 400 liter i timmen, ungefär 140 liter per minut. Har du en stor trädgårdsdamm som behöver tömmas inför vintern är denna pump ett bra alternativ. Pumpen torrlägger snabbt din trädgårdsdamm. Ska du tömma simbassängen är detta gjort på ett kick med den här pumpens höga effekt på 400 watt. Se bara till att ha någonstans att tömma vattnet och en lämplig elanslutning. Den här modellen har en säkerhetsanslutning istället för en lång sladd. Du behöver därför koppla in en sladd som är säkerhetsklassad för att tåla att sänkas ner helt under vatten. Denna tåliga pump passar också för att tömma övre delen av en brunn, till exempel om du behöver komma åt avstängningskranen inför vintern.

Makita PF0410 dränkbar smutsvattenpump med säkerhetsplugg

Makitapumpen PF0410 kan sänkas ner hela fem meter under vattenytan. Pumpen klarar av ganska stora partiklar, upp till 35 millimeter, så om du behöver pumpa upp väldigt smutsigt vatten är den ett riktigt bra alternativ. Den minsta vattenhöjden för att få ett bra insug genom pumpen är dock 40 millimeter, så behöver du få underlaget i princip torrt kan du behöva komplettera med ytterligare en pump eller torka upp med något uppsugande material som du sedan kan ta bort. Pumpen väger strax över fyra kilo vilket är fullt hanterbart och ganska lätt för en så rejäl pump. Pumpen är utrustad med automatisk avstängningsfunktion som förhindrar att den går torr. Handtaget är gjutet i ytterhöljet och känns stadigt att hålla och bära pumpen i. Observera att du behöver en separat 25 millimeter slang att koppla på pumpen.

DRÄNKBAR SMUTSVATTENPUMP EINHELL GE-DP 7330 LL ECO

Einhell Dränkbar Smutsvattenpump modell 7330 LL Eco är en riktigt rejäl pump för att snabbt flytta stora mängder av smutsigt vatten. Den har en maxkapacitet på otroliga 16 500 liter i timmen trots en effekt på bara 730 Watt. Eftersom den är så snabb är den särskilt extra lämplig för att snabbt tömma stora vattenmängder från exempelvis dammar och översvämmade källare. Pumpen klarar av partiklar på upp till 30 millimeter i storlek och den kan även för att tömma avloppsvatten och klart vatten. Även denna pump är utrustad med en flottörbrytare. Flottörbrytaren är manuellt justerbar vilket innebär att du kan välja mellan att ha pumpen igång kontinuerligt eller låta pumpen slå av när vattendjupet blir för lågt och slå på igen när vattendjupet blir tillräckligt högt.

Dränkbar Smutsvattenpump Einhell GE-DP 7330 LL Eco

Enheills smutsvattenpump GE-DP 7330 LL Eco pumpar hela 16 500 liter vatten i timmen och behöver därmed en betydligt grövre slang för utloppet än många andra pumpar, slanganslutningen har måttet 47,8 millimeter. Den har även en universalkoppling för slangar på 25 millimeter, 32 millimeter eller 33,3 millimeter. Du kan sänka ner pumpen till hela sju meter under vattnet och pumpa vatten åtta och en halv meter upp. Om pumpen blir överbelastad stängs den automatiskt av på grund av säkerhetsskäl. En stadig mekanik med keramiska delar och en särskild försegling i pumphuset ska ge pumpen extra lång livslängd. Pumpen klarar av att suga upp vatten ner till ett vattendjup på en millimeter, men bara om den suger upp rent vatten. Pumpen har ett ergonomiskt bärhandtag och en integrerad lyftögla.

FAFEICY JP900-4

Behöver du en pump till exempel för att vattna i trädgården kan testvinnaren Fafeicy JP900-4 vara ett bra alternativ. Den har en kapacitet på 14 500 liter i timmen och en effekt på 900 Watt. Den ansluts till ett vanligt 230 V uttag. Pumpen kan sänkas ned hela sju meter under vattenytan och kan pumpa upp vattnet cirka elva meter.

Fafeicy JP900-4

KOLLA PRISET HOS

Den klarar av partiklar på upp till fem millimeter. Gänganslutningen är standard och passar till en och en fjärdedels tum (G1). Till skillnad från en del andra pumpar på marknaden ingår det slang när du köper den här pumpen. Det följer även med en instruktionsbok för hur du använder pumpen. Pumpen har en flottörbrytare för att förhindra att pumpen går torr. Det integrerade lyfthandtaget gör pumpen enkel att lyfta och hantera.

GARDENA CLASSIC DRÄNKBAR PUMP 7000 SL

Gardena Classic Dränkbar pump 7000 pumpar cirka 7 000 liter i timmen med en effekt på 250 watt och ett maxtryck på 0,6 Bar. En av de stora fördelarna med den här pumpen är att den kan pumpa bort vatten ända ner till ett vattendjup på endast en millimeter. Det innebär att underlaget blir så gott som snustorrt. Denna pump kan sänkas ner till hela sju meter under vattenytan och den kan pumpa upp vatten från sex meters djup. Ett bra tips är att ta tillvara på vattnet i trädgården. En del säger att vatten aldrig försvinner, det flyttar bara på sig. Så se till att vattnet hamnar där det gör mest nytta, det vill säga i rabatter och på gräsmattan. Se bara till att inte vattna för nära husfasader och plintgrunder så att marken sjunker ihop.

Gardena Classic Dränkbar Pump 7000 SL

Även denna pump är utrustad med en automatisk avstängningsfunktion för att förhindra att pumpen börjar gå torr och därmed kan gå sönder. En så kallad flottörbrytare stänger av pumpen när vattennivån blir för låg och sätter på pumpen igen när vattennivån är tillräckligt hög igen. Det gör hanteringen väldigt enkel, du behöver inte stå och passa på pumpen. Flottörbrytaren kan justeras som passar dig bäst, ner till en millimeter djup. Pumpen har en universalkoppling som gör att du kan använda slangar med diameter mellan 13 och 38 millimeter (cirka 0,5 till 1,5 tum). Gardena Classic Dränkbar pump 7000 är till för att pumpa rent eller lätt smutsat vatten, men den ska även klara av partiklar upp till fem millimeter i diameter. Gardena utlovar lång hållbarhet med hög kvalitet i impellern och i ytterhöljet.

HUR HAR VI UTSETT DEN BÄSTA DRÄNKBARA PUMPEN

Det är aldrig lätt att välja en vinnare eller bäst i test. Det finns många faktorer som spelar in om det är en bra pump eller inte. Saker som pris, mångsidighet och användningsområden har alla en viktig plats när det gäller att välja. Men en dränkbar pump som sticker ut lite extra är Fafeicy JP900-4. Denna pump är enkel att använda direkt ur lådan och lämpar sig utmärkt till dig som vill ha en pump hemma att vattna gräsmattan med men samtidigt en pump som klara även tuffare typer av pumpning utan några större problem. Priset är också förmånligt vilket gör att denna pump kommer passa allas budget. För dig som vill ha en riktigt bra pump till ett bra pris som kommer hålla i många år framöver är Fafeicy JP900-4 ett bra val.

Om du planerar att använda din dränkbara pump till en källare eller annat utrymme så kan vi även rekommendera en avfuktare för att minska luftfuktigheten. Se vår testsammanställning av avfuktare om du vill veta mer.