DAMMSUGARE

BÄSTA DAMMSUGARE

En dammsugare är en hushållsmaskin som är ett måste för många hushåll. Dammsugaren gjorde entré för första gången i USA år 1868 och har sedan dess blivit en produkt som är oumbärlig för de flesta. Sedan den första dammsugaren uppfanns har mycket hänt och numera finns det många olika typer av dammsugare.

Kollage av Dammsugare

Förutom den klassiska dammsugaren, som finns i mer kraftfulla varianter men också i lättare sådana, finns även robotdammsugare och handhållna dammsugare. Det innebär att du kan finna en dammsugare som passar just ditt hushålls behov, oavsett om du behöver en portabel dammsugare eller en som klarar av att suga upp tjock hund- och kattpäls från mattor och soffor. Det stora urvalet av dammsugare och dammsugartillverkare kan dock också göra det svårt att finna rätt i dammsugardjungeln.

DYSON V11 ABSOLUTE – BÄST I TEST

Dyson V11 Absolute är en sladdlös skaftdammsugare som helt och hållet är i en klass för sig. Dammsugaren har en högst minimalistisk och futuristisk design och består egentligen inte av så mycket mer än ett skaft. Trots sin minimalism så rymmer den 0,76 liter damm och den har en motor med rejäl kraft. Liksom med föregaångarna så trycker man smidigt ut dammet ur behållaren med enbart ett knapptryck. Man behöver därför inte riskera att röra vid eller spilla ut dammet vid tömning. Sugkraften är 185 W vilket är 20% bättre än föregångaren. Den starka motorn i kombination med det avancerade filtreringssystemet gör att man får bort cirka 99,97% av alla partiklar, till och med partiklar som är så små som 0,3 mikrometer.

Dyson V11 Absolute

Dessvärre gör den starka kraften även att ljudnivån är något hög, man får räkna med cirka 84 dB under tiden som man dammsuger. Dammsugaren inklusive skaftet väger 3,05 kg, vilket gör att man utan problem lyfter omkring den när man städar. På en laddning kan dammsugaren gå på batteri i cirka en timme. För att sedan ladda batteriet fullt igen behöver dammsugaren ladda i cirka 4,5 timmar. Laddning sker genom att dammsugaren placeras i den väggmonterade dockan. Tillsammans med Dyson V11 Absolute så ingår det flera munstycken, bland annat ett High Torque-munstycke som ger lite kraftigare rengöring för golv. Med detta munstycke hjälper nylonborst och kolfibertrådar till med att fånga upp de mest svårfångade dammpartiklarna, exempelvis i mattor eller sprickor i golvet. Dyson V11 Absolute är en dammsugare som många användare är väldigt nöjda med. Bland kundrecensioner på nätet beskriver användare exempelvis hur smidig den är, att den har en kraftfull sugförmåga och att den ger en väldigt bra inomhusluft. Några enstaka kunder är besvikna på dammsugaren och då handlar det främst om batteritiden som några tycker är dålig och att den har ett väldigt högt pris jämfört med andra dammsugare.

BOSCH BSS81POW

Den här skaftdammsugaren från Bosch har en riktigt kompakt design. Tillsammans med rör och golvmunstycke väger dammsugaren endast 3,3 kg, något som gör den riktigt smidig och lätt att manövrera. Tack vare en kolborstfri motor och ett effektivt batteri går det att driva Bosch BSS81POW i 35 minuters normalläge på varje laddning, därefter tar det en timme att ladda den fullt. För den här dammsugaren är det även möjligt att ersätta batteriet för längre driftstid. När dammsugaren inte används placeras den i dockningsstationen där även laddningen sker.

BÄSTA SKAFTDAMMSUGARE ENLIGT RÅD & RÖN

Bosch BSS81POW

Bosch BSS81POW har en ljudtrycksnivå på 66 dB, något som anses relativt lågt inom dammsugarmått mätt. Att ta fram den här dammsugaren kan därför bli en ganska trevlig upplevelse, där man inte stör sin omgivning med särskilt mycket oljud. Dammsugaren levereras även tillsammans med flera praktiska tillbehör, däribland ett möbelmunstycke, borste, smalt munstycke med mera. Det här är en produkt som fått riktigt höga betyg bland kunder som använt den. Ett stort antal kunder har lämnat högsta möjliga betyg. Bland annat beskrivs den som smidig, lätt och att den har en bra sugförmåga. Vidare kommenteras det kring att den har ett fullt överkomligt pris och att den också passar väldigt bra när det kommer till att städa bilen, sett till storleken, vikten och alla de munstycken som medföljer.

ELECTROLUX EUO9GREEN ULTRAONE GREEN -TESTVINNARE

Dammsugaren Electrolux UltraOne Green är enligt oss en av de allra bästa dammsugarna på marknaden. De främsta anledningarna till att vi utsett denna till vår testvinnare är att UltraOne Green har en bra sugkraft. Den suger lika bra oavsett underlag och du kan lätt komma åt både i hörnen och på listerna i rummen. Dammsugaren har dessutom klass A i energieffektivitet och är till stor del tillverkad av återvunnen plast. Den är både PVC-fri och återvinningsbar. En annan sak vi vet att många personer kan tycka är irriterande är att dammsugare många gånger låter väldigt mycket. UltraOne Green har en ljudnivå på 60–65 dB vilket gör att den inte är den tystaste på marknaden, men den har en relativt låg ljudnivå för dammsugare i samma prisklass.

ELECTROLUX EUO9GREEN ULTRAONE GREEN

Electrolux EUO9GREEN UltraOne Green

En annan faktor som gjorde att vi utsåg den här dammsugaren till bäst i test är räckvidden, då sladden ger en räckvidd på hela 12 meter. Dessutom är knapparna på dammsugaren enkla att justera med foten och märkta med symboler för att göra det enkelt för dig. Munstycket på dammsugaren har hjul med ett hölje i ett silikonliknande material som förhindrar att golvet slits. Själva dammsugarkroppen har också hjul som gör den smidig att dra med sig. Hjulen gör det dessutom möjligt för dammsugaren att lätt ta sig över trösklar. Det finns även ett bärhandtag som är både bekvämt och lätt att komma åt. Kort sagt känns alla detaljer påkostade. Priset är inte det lägsta bland de vi listat men dammsugaren är prisvärd och ger mycket dammsugare för pengarna. Priset är lite över 1 600 kronor.

PHILIPS DAMMSUGARE FC9331/09 POWERPRO

Philips Dammsugare FC9331/09 PowerPro är en klassisk dammsugare i en modern och effektiv förpackning. Dammsugaren har färgerna svart och blått. Den är påslös och utrustad med Allergy H13-filter samt Philips PowerCyclone 5. H13-filtret fångar upp omkring 99,9 % fint damm och tillsammans med den hygieniska behållaren kasserar du enkelt dammet. Philips PowerCyclone 5-tekniken tillsammans med motorn på 900W gör att dammsugaren presterar med en hög sugkraft. Samtidigt är det en smidig och liten dammsugare på 4,5 kilo som har en hög effektivitet. Philips PowerPro är en dammsugare som har smarta funktioner, däribland ett TriActive-munstycke som gör att dammsugaren har tre olika rengöringsfunktioner: exempelvis en funktion för stor smuts och en annan funktion så att damm sugs upp även på sidorna av munstycket. Det underlättar rengöring längs väggar.

PHILIPS DAMMSUGARE FC9331/09 POWERPRO

Philips Dammsugare FC9331/09 PowerPro

Behållaren för damm är 1,5 liter och du ser enkelt när behållaren är full och behöver tömmas. Förutom dammsugarens TriActive-munstycke medföljer även andra munstycken som underlättar din städning. Det finns exempelvis ett munstycke för att rengöra möbler. Philips PowerPro får av oss ett högt betyg av flera orsaker. Dammsugaren är liten, lätt och samtidigt kraftfull. På grund av dess storlek kan du lätt gömma undan den även i trånga utrymmen vilket får ses som ett plus. Eftersom dammsugaren är helt påslös sparar du in pengar då du slipper köpa dyra dammsugarpåsar och det gör också dammsugaren till ett miljövänligare alternativ. Något som också är viktigt är att dammsugaren fått höga betyg av kunder som har köpt den. Priset ligger strax över 1 000 kronor vilket gör att Philips PowerPro passar de flesta hushållens plånböcker och behov.

ELECTROLUX EER77SSM ERGORAPIDO POWER EDITION 2-i-1 SKAFTDAMMSUGARE

Skaftdammsugaren ELECTROLUX EER77SSM Ergorapido Power Edition 2-i-1 kvalar enkelt in på vår topplista över bra dammsugare. Dammsugaren har utrustats med LED-lampor vilket gör att du inte missar något damm på golvet. Den har även utrustats med ett kraftfullt litiumbatteri och kan dammsuga upp katt- och hundhår från mattor, textilier och soffor.

ELECTROLUX EER77SSM ERGORAPIDO POWER EDITION 2-i-1 SKAFTDAMMSUGARE

ELECTROLUX EER77SSM Ergorapido Power Edition 2-i-1 skaftdammsugare

Eftersom detta är en skaftdammsugare kan du rengöra precis var du vill och batteritiden räcker till omkring 45 minuters användningstid. Dammsugaren är som sagt påslös och har en behållare på 0,5 liter. Dammsugaren har även dubbel filtrering och filtren är tvättbara. Denna skaftdammsugare är dessutom en fröjd för ögat med sin stilrena siluett och lyxiga färgsättning som går i svart och mörk guldfärg. Dammsugaren är så pass tilltalande att den enkelt kan stå framme utan att upplevas som störande.

BOSCH HANDDAMMSUGARE BHN14090 14,4V

Bosch Handdammsugare BHN14090 är en liten och kompakt handdammsugare. Det är en dammsugare som lämpar sig väl för rengöring i trånga utrymmen, exempelvis bakom element eller i smala hörn. Den passar även för rengöring av bilen, soffan eller bäddmadrassen. Dammsugaren väger enbart 1,2 kilo och har cirka 12 minuters batteritid. Tack vare dess kraftfulla partikelfiltrering och tvättbara filter rengör den dina svåråtkomliga ytor snabbt och enkelt.

BOSCH HANDDAMMSUGARE BHN14090 14,4V

Bosch Handdammsugare BHN14090 14,4V

Dammsugaren har ett väldesignat utseende med ett handtag där knapparna sitter lättåtkomliga. Dess utseende är stilrent och modernt då den går i färgerna svart och silver. Denna dammsugare tar plats på vår lista över bra dammsugare då den är enkel, lätthanterlig, snygg och har ett bra pris. Priset ligger på omkring 700 kronor. Behöver du en bra handdammsugare som ett komplement till din andra dammsugare, så är den här ett alternativ.

NEDIS VCBG100RD

Dammsugartillverkaren Nedis har tillverkat en lätt dammsugare till en väldigt prisvärd kostnad. Dammsugaren väger endast 3,8 kilo vilket gör att du orkar bära med den när du dammsuger exempelvis trapporna och bilen. Nedis dammsugare är en komplett dammsugare som gör att den klarar av att hålla hela hemmet rent. Den må vara en liten dammsugare, men den har en dammbehållare som rymmer hela 1,5 liter och den har en sladd som ger en räckvidd på 7 meter.

NEDIS VCBG100RD

NEDIS VCBG100RD

Dammsugarens motorkapacitet är på 700W. VCBH100RD-dammsugaren är utrustad med ett så kallat Hepa-filter som gör att inomhusluften förbättras, då dammsugaren inte släpper ut så mycket dammpartiklar i luften. Nedis VCBH100RD finns i färgen röd och antracit och kostar omkring 500 kronor att köpa. Den är ett bra budgetalternativ.

MER OM TESTGRANSKNINGEN OCH TESTVINNAREN

Det bästa sättet att gå till väga när du letar efter en ny dammsugare är att sätta dig ner och tänka efter vilka produktegenskaper som spelar störst roll för dig, samt hur mycket pengar du är villig att betala för en dammsugare. Om du vill köpa en robotdammsugare är storleken på dammbehållaren och batteritiden extra viktigt att jämföra med dina behov. Vi har utnämnt Electrolux EUO9GREEN UltraOne Green till testvinnare då den har det mesta som vi önskar i en dammsugare till ett bra pris. Den är kraftfull, underlättar din städning, är enkel att använda och är inte klumpig i formen. Utseendet får också plusbetyg av oss. Vi hoppas att vår jämförande granskning av olika tester av dammsugare ska kunna hjälpa dig på vägen till att hitta en ny dammsugare.

Du kanske även är intresserad av vår jämförelse av ångmoppar? Klicka dig vidare genom länken för att komma till sidan.

KÄLLOR