CYKELVÄSKA

På den här sidan guidar vi dig till de oberoende testvinnarna inom cykelväskor. Vi har sammanställt en lista över de cykelväskor som utsetts till bäst i test av de mest seriösa aktörerna på marknaden. Lite längre ner hittar du även en generell köpguide för cykelväskor, där du kan få tips kring vad som är bra att tänka på när man ska köpa en cykelväska. Läs vidare för att ta reda på vilka cykelväskor som är bäst.

Olika typer av cykelväskor

Här går vi igenom de vanligaste typerna av cykelväskor som går att välja bland.

Pakethållarväskor

Den vanligaste typen av cykelväska är den så kallade pakethållarväskan. Pakethållarväskan är en cykelväska som, som det låter hänger över pakethållaren med utrymme för packning på båda sidor om bakhjulet. Fördelen med pakethållarväskor är att de sitter väldigt fast väldigt stadigt, inte påverkar styrningen negativt och att de rymmer förhållandevis mycket packning. Pakethållarväskor är alternativet för dig som ska transportera stora saker på cykeln, till exempel en laptop på väg till jobbet.

Det finns även en något ovanligare variant av pakethållarväska som istället för att hänga ner på sidorna om bakhjulet sitter ovanpå pakethållaren.

Cykelväskor för sadeln

En lite mindre variant av cykelväskor är så kallade cykelväskor för sadeln. Dessa väskor fäster man normalt bakom/under sadeln där vissa av dessa även går att spänna fast i stänkskärmen. Det här är ett alternativ för dig som kanske inte har en pakethållare och endast ska transportera ett fåtal värdesaker i cykelväskan.

Cykelväskor för styret

När det kommer till mindre cykelväskor så är cykelväskor för styret även ett vanligt alternativ. Vissa av cykelväskorna för styret är anpassade för att man ska kunna fästa mobiltelefonen i dem, andra är gjorda endast för att förvara packning dolt.

Ramväskor för cykel

En annan populär variant av cykelväska är så kallade ramväskor. Ramväskor ligger stabil fästa över ramen och har bland annat som fördel att de ofta är avlånga och på detta sätt har plats för transport av avlånga saker.

Kända varumärken inom cykelväskor

Tvärt emot vad man kanske kan tro så är det inte cykeltillverkarna själva som är de största varumärkena inom cykelväskor. Istället är de mest populära cykelväskorna tillverkade av olika företag specialiserade på outdoor och cykeltillbehör. Här går vi igenom några av de mest populära märkena inom cykelväskor.

Ortlieb

Ortlieb är ett tyskt outdoor-märke som grundades 1982. Man är stora inom cykeltillbehör och i synnerhet cykelväskor. De säljer cykelväskor med alla olika typer av fästen som vi beskrivit ovan, med volym på allt ifrån små väskor på 3 liter till riktigt stora väskor som rymmer 25 liter. Vad som vidare kännetecknar deras cykelväskor är att samtliga är helt vattentäta. En av deras mest populära produkter just nu är Ortlieb Gravel-Pack Cykelväska 2×12,5L, en cykelväska med kapacitet på 25 liter som fästs över pakethållaren.

Thule

Den svenska företaget Thule är stora inom all typ av sport- och fritidsutrustning och har ett flertal populära cykelväskor på marknaden. De flesta av Thules cykelväskor är anpassade för att fästas via deras ”tour racks” som gör att cykelväskorna kan fästas hängande över såväl bakhjulet som framhjulet, helt efter ens egna önskemål. I stort sett samtliga av Thules cykelväskor uppfyller även standarden för IPX4, vilket garanterar en god vattenresistens. Men en av Thules bästsäljare just nu är deras ”styrväska” Thule Shield Styrväska, som rymmer 9 liter och hängs framför styret.

Vaude

Vaude är en tysk tillverkare av sportutrustning som ligger bakom några av de mest populära och testvinnande cykelväskorna just nu. Deras produkter har utsetts till både ”Bäst i Test” och ”Bra Köp” av Råd & Rön. De säljer ett antal olika modeller, allt ifrån rena laptop-cykelväskor för jobbpendlaren till riktigt stora campingcykelväskor. Deras största cykelväska, pakethållarväskan Vaude Karakorum Pro rymmer hela 68 liter packning.

Fjällräven

Det klassiska svenska outdoor-märket fjällräven säljer flera riktigt snygga cykelväskor med flera typer av fästen. Bland annat som fästs i ramen, styret och över pakethållaren. Vad som kännetecknar Fjällrävens cykelväskor är att de har den klassiska loggan, att de är slitstarka och vattentäta.

Viktiga egenskaper för cykelväskor

Här går vi igenom några av de egenskaper som är viktiga att titta på när man ska köpa en cykelväska.

Seriösa och läsvärda tester av cykelväskor

Råd & Röns test av cykelväskor

För vidare läsning vill vi varmt rekommendera Råd & Röns test av cykelväskor. I april 2023 testade Råd & Rön sju olika cykelväskor från olika märken och i olika storlekar. Här har man testat cykelväskorna utifrån ett antal olika faktorer, såsom hur lätta/svåra cykelväskorna är att montera, hur mycket de rymmer, hur stora datorer de rymmer, om de har reflexer, deras vikt och allmän kvalitet.

Testvinnare hos Råd & Rön

Bäst i Test: Vaude Aqua Back Plus Single
Bra Köp: Vaude Aqua Single

Bästa Cykelväskor enligt Prisjakts Expert

1. Ortlieb Office-Bag Plus QL2 L
2. New Looxs Tosca Zarah
3. Topeak Backloader 15