CYKELSITS FÖR BARN

BÄSTA CYKELSITS FÖR BARN 2021

Att ha en cykelsits på cykeln kan göra livet mycket enklare. Istället för att stressa runt med bilen, leta efter parkering och släppa ut massor av avgaser kan du och ditt barn få frisk luft och enkelt ta er dit ni ska. Cykelsitsar bör dock inte användas innan barnet är minst nio månader men vissa barn behöver även vara äldre. Det beror helt enkelt på hur stabilt ditt barn är.

kollage av cykelsitsar för barn

Det finns cykelsitsar som kan fästas såväl fram som bak på cykeln och båda har för- och nackdelar. Monterar du en sits fram har du betydligt bättre kontakt med barnet när du cyklar och du frigör dessutom pakethållaren för att kunna lasta saker. Att ha cykelsitsen fram gör också att du och barnet kan prata om sånt ni ser och du märker om barnet inte mår bra.

THULE RIDEALONG – TESTVINNARE

Thule Ridealong är en stabil och ganska stor, men ändå smidig, cykelsits. Den går att använda på de flesta cyklarna, oavsett om du har pakethållare eller bara ram. Du monterar enkelt sitsen på ramen genom att skruva fast ett fäste. Thule får ett stort plus för manualen som är på svenska och lätt att förstå samt har bildinstruktioner. Du kan använda Thules barnsits på mer än en cykel. Det enda du behöver göra är att köpa ett extra fäste för den andra cykeln, då kan du snabbt flytta sitsen mellan olika cyklar. Thule Ridealong har mycket pedagogiska funktioner och är enkel att använda. Alla delar som kan ändras på stolen är markerade med ljusblå färg. Selen är dessutom mycket enkel att sätta på och ta av.

Thule Ridealong

Selen klickas fast med en hand så att du kan hålla i cykeln med den andra. Du kan justera både benstöden och selen utifrån barnets längd. Barnet sitter bekvämt i Thules cykelsits och eftersom sitsen är så stabil blir åkturen inte stötig för barnet. Om ditt barn skulle somna i sitsen kan du med ett enhandsgrepp vinkla sitsen så att barnet hamnar i ett viloläge. Cykelsitsen kommer med ett lås som gör att den är svårare att stjäla. Thule Ridealong är en av de dyrare sitsarna, men vi anser att den är värd sitt pris eftersom bekvämlighet, säkerhet och användning får toppbetyg. Något som ger ett extra plus är att det är lätt att få tag på reservdelar om du skulle bli av med någon del eller om något skulle gå sönder.

HAMAX KISS

Hamax Kiss är en väldigt enkel cykelsits som monteras med ett fäste på ramen som du sedan klickar fast barnstolen i. Köper du till ett extra fäste för några hundralappar är det smidigt att flytta cykelsitsen mellan olika cyklar vilket förenklar om ni är flera i familjen som cyklar med barnet. Du får tyvärr inget lås med på köpet vilket drog ner betyget för cykelsitsen något. Hamax Kiss har en riktigt bra sittkomfort, cykelsitsen är upphängd på ett sätt som gör att det blir lite gungning istället för hårda stötar, vilket ger en bekvämare upplevelse för barnet när du cyklar över kanter och gupp. Cykelsitsen har en vadderad dyna som räcker en bra bit upp på ryggen och som gör sitsen mjuk och skön att sitta i. Den här modellen har inget viloläge.

Hamax Kiss

Hamax Kiss är en bra stol som du kan ha länge eftersom selens axelremmar kan sättas fast i två olika lägen, vi hade dock föredragit ännu fler lägen. Även fotstöden kan justeras när barnet växer. Det sitter skyddsskärmar mot hjulet som skyddar barnets ben från att fastna och dessa kan du även ta av. Det finns en sele i sittdelen som kan knäppas med en hand, men som tyvärr är lite svår att ta på barnet efter att barnet har fått på sig hjälmen. På sidorna av cykelsitsen finns det små handtag som barnet kan hålla i. Hamax Kiss har inte massor av funktioner men den har de viktigaste och eftersom priset är så bra tycker vi att denna cykelsits är ett otroligt bra budgetval. Därför kom Hamax Kiss tvåa i vårt test.

HAMAX ZENITH

Hamax Zenith kom trea i vårt test eftersom den är så enkel att använda. Cykelsitsen placeras baktill på cykeln och du behöver inte ha pakethållare utan den kan monteras direkt på en rund ram som har en diameter mellan 28 och 44 millimeter. Den kan också monteras på en pakethållare med bredden 120 till 180 millimeter om du köper till ett separat fäste. Den här modellen har många funktioner vilket vi tycker om. Den har snabbfäste som gör att om du köper till extra fästen kan du lätt flytta själva stolen mellan flera olika cyklar, perfekt om mamma lämnar på förskolan och pappa hämtar. Hamax Zenith kan även användas på elcykel. Modellen går att reglera utifrån barnet så den passar både till en ettåring och en femåring.

Hamax Zenith

Selen kan höjas med en hand och även benstöden kan justeras i längd. Skulle ditt barn somna när ni är ute och cyklar finns det ett reglage som du kan snurra på för att sitsen ska hamna i viloläge. Viloläget har en 12,5-gradig lutning och gör att barnets huvud inte tippar eller åker runt när barnet somnar. Med på köpet får du ett lås för att förhindra att sitsen blir stulen och du får med två nycklar till låset. Hamax Zenith är lite dyrare än andra modeller men du får en hel del extra funktioner för priset. Det enda negativa vi har att säga är att skydden mot hjulen trillar av ganska lätt samt att det känns lite öppet omkring barnets huvud när barnet sitter i cykeln.

THULE YEPP MAXI CYKELSITS MED RAMFÄSTE

Thule Yepp Maxi cykelsits med ramfäste är konstruerad för daglig användning. Thules sitsar är ganska dyra men du får mycket för pengarna. Du monterar enkelt stolen på cykelns ram. Sätet har en mjuk dyna och absorberar stötar så att åkturen inte blir guppig för barnet. Ditt barn sitter fast ordentligt med den justerbara fempunktsselen, som dessutom är vadderad för ökad komfort.

Thule Yepp Maxi Cykelsits med Ramfästehttps://amzn.to/3n1CHoV

KOLLA PRISET HOS

Cykelsitsen har inbyggd reflex så att ni syns ordentligt i mörker och det finns även ett fäste för cykellampa. Thules satsar stenhårt på säkerheten och det tycker vi om. Thule Yepp Maxi cykelsits med ramfäste är en sits som barnet kan växa i eftersom du har justerbara fotstöd och fotremmar. Sätet är klätt i ett vattenavstötande material så det är lätt att rengöra. Cykelsitsen passar för barn från nio månader och upp till sex år.

BRITAX JOCKEY3 COMFORT CYKELSITS

Britax Jockey³ Comfort Cykelsits är en sits i den högre prisklassen och vi kan tycka att den är lite dyr. Dock är det ändå en säker och bekväm cykelsits för barnet. Den här modellen passar för barn som väger mellan 9 och 22 kilo och den sätts fast på cykelns ram. Cykelsitsens ryggdel går att justera och göras högre.

Britax Jockey3 Comfort Cykelsits

Du kan också ändra lutningen på nackstödet så att sitsen anpassas efter hur långt ditt barn är. Sitsen kommer med en trepunktssele och den har fotremmar som gör att barnets fötter inte kläms fast i hjulet. På trepunktsselen finns det ett magnetiskt tvåstegslås vilket gör att barnet sitter fast ordentligt. Britax Jockey³ Comfort Cykelsits har fjädring i sitsen så att färden inte blir skumpig när du kör över kanter och selen är dessutom vadderad.

OK BABY BABY SHIELD CYKELSITS

OK Baby Baby Shield Cykelsits är en billigare variant som vi ändå tycker fungerar bra. Barnet bör väga mellan 9 och 22 kilo för att sitta i den här sitsen. Modellen kan sättas fast på ett sadelrör med en diameter mellan 28 och 40 millimeter. Den har högt rygg- och sidostöd vilket gör säkerheten stor. Överdelen är ergonomiskt utformad med stor plats för barnet.

OK Baby Baby Shield Cykelsits

Fotstödet kan ändras om i 14 olika positioner. Den har säkerhetsremmar så att fötterna inte fastnar i hjulet. Barnet sätts fast i sitsen med en trepunkssele som kan justeras i flera olika längder och höjdlägen. På baksidan finns en reflex som gör er mer synliga i trafiken när det är mörkt. Sittdynan är vattentät och vattenavvisande och kan tvättas för hand i ljummet vatten. Den här sitsen kan också användas på elcyklar.

ORION CYKELSTOL

Den här cykelsitsen fästs på en cykelram som har en diameter mellan 32 och 52 centimeter. Orion Cykelstol har en avtagbar bygel som gör att du kan använda den från barnets första månader när det väger mellan sju och tio kilo. När barnet blir äldre kan bygeln tas av. Fotstödet kan justeras i tre olika positioner och sitsens trepunktssele kan också justeras i längden vilket gör att barnet kan använda cykelsitsen länge.

Orion Cykelstol

Barnets komfort är hög då sitsen är mjuk och skön och håller värmen. Orions cykelstol har termofoder och klädseln är vattenavvisande. Vadderingen är dessutom vattentålig. Allt är tillverkat av giftfria material vilket vi tycker är positivt. Det medföljer fästen för monteringen och modellen kan även användas på elcyklar. Barnet kan använda den här sitsen tills det nått maxvikten på 15 kilo.

MER OM CYKELSITSAR FÖR BARN OCH TESTVINNAREN

Nackdelen med att ha cykelsitsen fram är att cykeln kan bli svårare att styra eftersom du har barnets vikt på styret. Du kan inte heller använda sitsen fram lika länge eftersom maxvikten är lägre. Fördelen med att ha cykelsitsen bak är att det inte påverkar styrningen och du kan använda sitsen längre eftersom maxvikten är högre. Där bak är utrymmet också bättre om du har större barn. Vi har testat både cykelsitsar för fram och bak på cykeln. Det finns även sitsar som inte behöver en pakethållare för att kunna fästas bak, de skruvas in direkt i ramen på cykeln. I vårt test av cykelsitsar har vi tittat på barnets komfort, användning, funktioner samt prisklass och vi korade Thule Ridealong som segrare eftersom den både är bekväm, lättanvänd och har ett ställbart viloläge.