CROSSTRAINER

BÄSTA CROSSTRAINER

En crosstrainer är ett skonsamt träningsverktyg som blivit många hemmatränares favorit. Den har många av löpbandets eller trappmaskinens fördelar, men färre av dess nackdelar. Crosstrainern ger dig möjlighet att bygga både kondition och styrka med en relativt låg risk att skada dig.

kollage av crosstrainers

Eftersom du inte lyfter och sätter ner fötterna utan glider fram på ett sätt som är närmast jämförbart med att åka längdskidor så sliter du inte så mycket på knän och leder som du gör med andra jämförbara träningsmaskiner. Det är alltså en maskin som är väl värd att satsa på om du har råd och plats i ditt hem. I denna jämförande testgranskning har vi jämfört olika crosstrainers och identifierat de bästa maskinerna i olika prisklasser så att du ska slippa leta själv.

SOLE FITNESS E35 – TESTVINNARE

Sole Fitness E35 är inte den billigaste maskinen på marknaden så den är kanske inte förstavalet för dig som tenderar till att köpa saker och inte använda dem. För dig som tar din träning på allvar är den däremot ett ypperligt val av crosstrainer. Den är ergonomisk, effektiv och kommer med en väldigt bra träningsdator med ett stort antal färdiga och förinställda träningsprogram. Den är dessutom väldigt väl anpassad för dig som tränar inför ett längdskidåkningslopp som till exempel Vasaloppet. Detta då den inte bara bygger kondition utan löpsteget är också uppbyggt på ett sådant sätt att du kan simulera det glidsteg du gör när du åker längd. På maskinens display kan du kontinuerligt följa din puls och din kaloriförbränning, samt hur lång distans du har avverkat.

SOLE FITNESS E35

Sole Fitness E35

KOLLA PRISET HOS

Sole Fitness E35 har totalt 20 olika motståndsnivåer och tio förinställda träningsprogram med olika intensitet. Fotpedalerna är utformade av en fysioterapeut och designade för att vara extra skonsamma mot fötter och knän. Det är definitivt inte bara en träningsmaskin för längdskidåkare utan den passar alla som har ett intresse av att förbättra sin kondition. Det här är en maskin där du får väldigt mycket för pengarna. Utöver själva träningseffekten så kommer den dessutom med en hel del extra, som inbyggda högtalare till vilka du kan ansluta en extern enhet via Bluetooth. Den enda nackdelen vi har hittat med Sole Fitness E35 är att den är förhållandevis tung, cirka 100 kilo, vilket gör att det är svårt att flytta den om du vill byta placering på den.

TITAN LIFE CROSSTRAINER ATHLETE C55

Titan Life Crosstrainer Athlete C55 är en billigare crosstrainer som trots sitt låga pris har mycket under huven. Den är bakhjulsdriven med flera olika förinställda program och möjlighet till tungt motstånd. Vi har dock märkt att den tenderar till att bli lite mer instabil när motståndet skruvas upp nära max vilket korrelerar med dess låga vikt på bara 55 kilo.

TITAN LIFE CROSSTRAINER ATHLETE C55

TITAN LIFE CROSSTRAINER ATHLETE C55

KOLLA PRISET HOS

En lättare crosstrainer får helt enkelt inte samma stabilitet som en tyngre och dyrare modell. En annan sak som det har kompromissats med på denna modell är displayen som är liten och dåligt upplyst vilket gör att den inte fyller någon direkt funktion när du tränar i ett mörkt rum. Titan Life Crosstrainer Athlete C55 är trots dessa brister den bästa crosstrainern i sin prisklass.

ABILICA STREAM FC X – BLACK LINE

Abilica Stream FC X – Black Line är även den en crosstrainer i den högre prisklassen. Rent målgruppsmässigt är den framtagen för en tänkt företagsmarknad men det finns inget som säger att inte en privatperson kan köpa den. Normalpriset ligger strax under 20 000 kronor vilket är direkt jämförbart med Sole Fitness E35. En sak som är väldigt bra med Abilica Stream FC X är att den är byggd för att klara väldigt tunga personer, upp till 200 kilo. Det tillsammans med att en crosstrainer naturligt är en relativt skonsam träningsmetod för leder och knän gör att det är ett väldigt bra val för dig som är kraftigt överviktig och vill gå ner i vikt. Det gör också att den är väldigt hållbar och tål hårt slitage.

ABILICA STREAM FC X – BLACK LINE

Abilica Stream FC X - Black Line

KOLLA PRISET HOS

Även du som är väldigt vältränad kan få ut en hel del av denna maskin. Detta då den har inställningar som gör att du kan träna med väldigt hårt motstånd. Abilica Stream FC X – Black Line arbetar med ett elektromagnetiskt motstånd vilket gör den väldigt tystlåten. Du kan också räkna med att den kommer hålla längre än maskiner som har en annan typ av motstånd. Det finns en inbyggd pulsmätare i Abilica Stream FC X – Black Line, men du måste köpa till ett särskilt pulsband för att det ska fungera vilket ger ett något sämre betyg jämfört med maskiner som har pulsmätning i handtagen. Displayen är bra och överskådlig. Den visar bland annat kaloriförbrukning, hastighet, varv per minut, tid och distans. Denna crosstrainer väger 72 kilo.

MASTER CR30 CROSSTRAINER

Master CR30 Crosstrainer är en billigare variant än de tidigare två på listan. Det gör givetvis också att den är enklare i utförandet och inte har samma funktioner. Men det gör den inte dålig, utan snarare tvärtom. Det är mycket maskin för pengarna och du får all funktionalitet du behöver för att kunna köra ett cardiopass i hemmamiljö. Master CR30 Crosstrainer har bakhjulsdrift, vilket förenklat innebär att du kommer jobba mer med underkroppen när du tränar med denna. Köper du en crosstrainer med framhjulsdrift får du dra mer med armarna vilket bygger mer överkroppsstyrka. Bakhjulsdriften gör också att denna crosstrainer är mer kompakt än framhjulsdrivna modeller och den är därför lättare att få plats med för dig som tränar i till exempel sovrummet och inte har en dedikerad gymyta i ditt hem.

MASTER CR30 CROSSTRAINER

Master CR30 Crosstrainer

KOLLA PRISET HOS

Master CR30 Crosstrainer väger 62 kilo och har en maxvikt för användaren på 150 kilo. Det gör att den håller för de flesta och den har tillräcklig vikt i sig för att den inte ska riskera att kantra. Samtidigt är den mer mobil än de dyrare varianterna så det går enkelt att flytta den så att den står framför TV:n medan du kör ditt pass. Displayen är stor och lättöverskådlig och visat allt du behöver veta så som tid, distans och kaloriförbrukning. För att få pulsmätning behöver du köpa till ett särskilt trådlöst pulsbälte. Master CR30 Crosstrainer har 12 olika förprogrammerade program vilket gör det enkelt att variera träningen utifrån både lust och förmåga. Allt sammantaget är det här ett väldigt bra köp för den som vill ha mycket motion till ett rimligt pris.

HAMMER CROSSLIFE XTR

Hammer Crosslife XTR är en annan budgetmaskin som kostar ungefär tusenlappen mer än Titan Life-modellen ovan. Det du får för det är en något bättre display, men det som ändå gör att vi rankar Hammer Crosslife XTR sämre är att den är ännu lättare än Titan Life C55. Hammer Crosslife XTR väger in på bara 42 kilo.

HAMMER CROSSLIFE XTR

Hammer Crosslife XTR

KOLLA PRISET HOS

Den påstår sig kunna bära en användare på upp till 130 kilo, men om du är i den tyngre klassen gör du bäst i att antingen träna försiktigt med denna eller köpa en dyrare modell. För dig som är lättare är det dock ett ypperligt köp då den har flera förinstallerade program och att den låga vikten kommer med fördelen att det är lätt att flytta fram den när den ska användas.

SPIRIT FITNESS CE800

Spirit Fitness CE800 är den kanske objektivt sett bästa maskinen, men det är också den som har högst pris. Den är byggd för hållbarhet och att användas mycket vilket gör den till en väl värd investering för dig som antingen tränar väldigt mycket eller handlar åt ett gym där flera personer kommer träna. Spirit Fitness CE800 är framhjulsdriven vilket gör att den tränar hela kroppen inklusive armar och axlar.

SPIRIT FITNESS CE800

Spirit Fitness CE800

Den tål personer som väger upp till 200 kilo och känslan i stegrörelsen är helt fantastisk. Den har en stor och tydlig display med flera olika träningsprogram och de flesta andra funktioner du kan förvänta dig av en crosstrainer i den här prisklassen. Motståndet går att ställas upp väldigt högt utan att stabiliteten påverkas märkbart.

ABILICA STREAM RC X

Abilica Stream RC X är småsyskonet till Abilica Stream FC X ovan. Den har många av de fördelar som finns hos den dyrare modellen, såsom hög stabilitet (tål användare upp till 200 kilo) samt elektromagnetiskt motstånd. Det som framförallt skiljer sig åt är att displayen på denna modell är sämre än sitt storasyskons. Den är mindre och inte lika lättöverskådlig.

ABILICA STREAM RC X

Abilica Stream RC X

Den är också lättare (62 kilo) vilket har fördelar och nackdelar. Det gör den mer flyttbar, men du får inte samma stabilitet som med en tyngre modell. Abilica Stream RC X kan styras med Bluetooth och det finns flera alternativa träningsprogram att ladda ner utöver de 12 stycken som finns förinstallerade. Det här är en väldigt bra modell i mellanprisklassen som vi varmt kan rekommendera.

MER OM CROSSTRAINERS OCH VÅR TESTVINNARE

Det vi har tittat på i våra granskningar av köpguider och tester är dels priset och prisvärdet. Du får ofta det du betalar för och en billig crosstrainer kan inte mätas med en som är mycket dyrare. Istället har vi jämfört inom prisklasser för att få till stånd en rättvisare jämförelse. Vi har också tittat på hur stabil maskinen är, hur den drivs och vilket motstånd som används, samt hur displayen och träningsprogrammen är utformade. Samt på individuella faktorer som påverkar totalbetyget. Testvinnaren som enligt oss ger absolut bäst värde för pengarna är Sole Fitness E35. Det är en dyrare maskin, med ett pris på runt 20 000 kronor men den är ändå inriktad på privatmarknaden. Du som inte är hyperseriös i din träning kan dock utan att skämmas välja någon av de billigare modellerna på listan.

TIPS: Vi på Testson.se har även gjort ett testgranskning av personvågar. Med en bra personvåg kan du lättare hålla koll på resultaten av träningen på crosstrainern.

KÄLLOR

LIKNANDE BÄST-I-TEST GRANSKNINGAR

Roddmaskin, Löpband, Stegräknare, Magtränare, Chinsstång, Vattenflaska