CIRKELSÅG

BÄSTA CIRKELSÅG

Ska du renovera hemma eller ska du kanske bygga ett nytt trädäck och behöver kapa reglar såväl som plankor? Då behöver du en kraftfull såg som enkelt tar sig igenom de allra flesta grövre material. En cirkelsåg är således det perfekta valet som gör jobbet med att kapa plankor både kul och effektivt och som samtidigt är en investering som bör finnas som basverktyg i varje hem.

kollage av cirkelsågar

Den här typen av såg kommer numera ofta i två utföranden, nämligen batteridrivna eller nätanslutna och där produkter från olika tillverkare har olika drifttid, sågdjup, prestanda samt andra tillbehör som klämmor och dammsugare som effektivt suger upp trädamm. I vårt testsammanställning redogör vi för de bästa som finns på marknaden idag, dess specifika egenskaper samt väljer ut en testvinnare för att du ska hitta rätt såg som passar just dig.

HIKOKI C18DBAL

Hikoki C18DBAL från Japanska tillverkaren Hitachi är en kompakt cirkelsåg på 18 volt som är lätt att hantera. Cirkelsågen har en klinga om 165 millimeter och en kraftfull kolborstfri motor med två hastigheter; silent mode och power mode. Med silent mode kan maskinen köra 2 500 varv per minut gentemot 4 100 varv per minut i power mode. Cirkelsågen har en kapacitet om enastående 66 millimeter vid 90 grader och 45 millimeter vid 45 grader samt en gervinkel på minimalt -5 grader och maximalt 45 grader. Hikoki C18DBAL har en säkerhetsfunktion som stannar motorn vid oavsiktlig användning samt ett smart överbelastningsskydd. Utöver det är Hikoki C18DBAL även utrustad med mjukstart och motorbroms samt har ett handtag i gummi som ger mindre vibrationer för bättre ergonomi. Cirkelsågen är således säker att använda ur både olycks- och arbetsmiljösynpunkt.

Hikoki C18DBAL

Cirkelsågen väger endast 3,2 kilo med batteri och 2,6 kilo utan batteri vilket gör den extra lätthanterlig. När klingan är sliten byter du enkelt ut den med det effektiva spindellåset. Hikoki C18DBAL är vidare utrustad med flera andra smarta funktioner såsom automatisk hastighetsreglering där den känner av specifik arbetsbelastning och anpassar hastigheten utefter detta. Utöver detta har Hikoki C18DBAL en LED-lampa för bättre sikt över klingan och som är perfekt för arbeten i mörka utrymmen. Cirkelsågen är även utrustad med utblås för damm och spån och har dessutom en smart batteriindikator som visar batterinivå. Batteri och laddare medföljer dock ej utan får köpas till separat. Hikoki C18DBAL är en kompakt såg med hög prestanda och intelligenta funktioner som tillhör den billigare mellanklassen när det kommer till pris. Cirkelsågen är en gedigen allround-såg till en liten kostnad.

MAKITA DSS610Z

Makita DSS610Z är en kompakt cirkelsåg på 18 volt som i vårt test tillhör mellanklassen när det kommer till pris. Makita DSS610Z är en batteridriven och mångsidig cirkelsåg med en klinga om 165 millimeter och ett varvtal på 3 700 varv per minut, vilket ger snabb kapning. Cirkelsågen från Makita har ett imponerande sågdjup på 57 millimeter vid 90 grader, ett sågdjup på 36 millimeter vid 50 grader och maximalt 40 millimeter sågdjup vid 45 grader. Sågen kan således användas vid en rad applikationer och kapar effektivt reglar, plankor och skivor. Cirkelsågen har med sin vikt om 3,5 kilo en lätt och kompakt design samt ett sågdjup som är idealiskt för hemmafix som kräver lite mer finlir såsom i köket. Cirkelsågen kommer dessutom utrustad med en smart LED-belysning som ger bra sikt vid arbete i mörka utrymmen.

Makita DSS610Z

Makita DSS610Z cirkelsåg har ett dubbelt säkerhetssystem varav en säkerhetsbrytare som förhindrar att maskinen startar av sig själv. Den är också utrustad med ett skydd som förlänger batteriets livstid genom att den automatiskt stänger av sig själv när batterinivån blir knapp. Cirkelsågen har ett smidigt reglage med tillhörande sågbord i aluminium, ett inbyggt spånutblås samt ett munstycke för anslutning till dammsugare så att du smidigt kan suga upp spån och trädamm vid sågning. Makita DSS610Z har även ett gummibeklätt handtag för bättre ergonomi och arbetsmiljö. Maskinen har fått mottaga flera utmärka omdömen från nöjda kunder som anser att det är en gedigen, bra och lätthanterlig såg som fungerar utmärkt. Maskinen levereras med ett parallellanslag, insex-nyckel och klinga men utan batterier och laddare vilka får köpas till separat. Maskinen saknar sänkfunktion men det räddas upp av sågdjupet.

RYOBI ONE+ R18CS-0

Ryobi One+ R18CS-0 är jämförelsens billigaste cirkelsåg och dess bästa budgetsåg och är en del av serien One+. Cirkelsågen är en sladdlös och batteridriven såg på 18 volt som klarar av enklare kapning av trall, skivor och plank till relativt tjocka reglar. Cirkelsågen har ett bra sågdjup om 52 millimeter vid 90 grader, ett sågdjup på 28 millimeter vid 56 grader samt ett maximalt sågdjup om 36 millimeter vid användning vid 45 grader. Klingan är 165 millimeter i diameter och cirkelsågen har en geringskapacitet om 0-56 grader. Inställning av gerning och djup är verktygslöst vilket gör att cirkelsågen är lätt att hantera och använda. Ryobi One+ R18CS-0 är just därför den perfekta allround-sågen som passar hemmasnickaren för smidig kapning av reglar och plankor vid till exempel altanbygge.

Ryobi One+ R18CS-0

Med tanke på att Ryobi One+ R18CS-0 är ett budgetvänligt alternativ saknar den således sänkfunktion och lämpar sig bäst för enklare lång och rak kapning. Ryobi One+ R18CS-0 har dock ett imponerande varvtal om 4 700 varv per minut så trots avsaknad av diverse funktioner är den här cirkelsågen en stark såg som kan kapa i det allra kraftigaste virket. Cirkelsågen levereras med ett smart vridbart dammutsug vilket också kan anslutas till dammsugare för en dammfri arbetsmiljö. För ultimat resultat och ergonomi har Ryobi One+ R18CS-0 ett handtag i gummi som gör kapningen extra komfortabel. För din Ryobi One+ R18CS-0 behövs ett specifikt 5,0 Ah batteri vilket ej levereras med sågen och måste köpas till. Detsamma gäller laddaren som även den måste köpas till separat.

DEWALT DCS391M2

Dewalt DCS391M2 är jämförelsens dyraste maskin och är den senaste i raden av sladdlösa cirkelsågar från Dewalt med sin specifika XR-batteriteknik. Dewalt DCS391M2 kan anses dyr men levereras faktiskt till skillnad från många andra modeller med tillhörande batteri och laddare och du kan således spara någon tusenlapp. Cirkelsågen har en klinga på 165 millimeter, ett varvtal på 3 700 varv per minut samt en gervinkel på max 50 grader.

Dewalt DCS391M2

Vid 90 grader kan den såga ett djup om 55 millimeter och vid 45 grader har den en kapacitet om 42,1 millimeter. Dewalt DCS391M2 har ett handtag i gummi för bättre ergonomi, utsug och anslutning för dammsugare. Med denna cirkelsåg kan du även montera klingan till vänster för en extra snygg finish. Klingan kan enkelt bytas ut med ett effektivt spindellås och ger- samt djupinställning kan justeras utan nyckel.

BOSCH GKS 55+ GCE

Bosch GKS 55+ GCE är ytterligare en cirkelsåg i mellanklassen som tillhör Boschs Professional-serie och är således endast kompatibel med den serien. Den här kraftfulla cirkelsågen från Bosch är utrustad med en 165 millimeter stor klinga som klarar av 4 700 varv per minut, vilket är imponerande och ger raka snygga snitt. Bosch GKS 55+ GCE har en tvåväxlad växellåda som vid användning vid 90 grader ger ett rejält sågdjup om hela 63 millimeter och maximalt 47 millimeter vid 45 grader.

Bosch GKS 55+ GCE

Cirkelsågen kommer med en kompatibel styrskena för raka snitt, har en kompakt design samt en inbyggd funktion för mjukstart som ger användaren både bättre komfort och ergonomi vid användning. Utöver styrskenan levereras Bosch GKS 55+ GCE dessutom med ett parallellanslag, en insex-nyckel samt en vakuumadapter.

MAKITA HS301DSMJ

Makita HS301DSMJ är en lite annorlunda cirkelsåg med kompakt design som är perfekt för hemmafixaren som ska utföra småarbeten i hushållet. Cirkelsågen är på 12 volt och har en klinga om 85 millimeter och ett varvtal upp till 1 500 varv per minut som ger raka såglinjer med en snygg finish. Cirkelsågen har ett ergonomiskt gummihandtag som ligger perfekt i handen och den väger endast 1,8 kilo.

Makita HS301DSMJ

Makita HS301DSMJ har en kapacitet och ett sågdjup om 25,5 millimeter vid 90 gradig användning och 16,5 millimeter vid användning om 45 grader. Bottenplattan är dessutom vinklingsbar upp till 45 grader så att du även kan komma åt att kapa vid trängre utrymmen. Makita HS301DSMJ kommer med hela 2 stycken 10,8 V 4,0 Ah batterier, en laddare och en snygg väska.

FESTOOL HKC 55 Li EB-BASIC – TESTVINNARNDE CIRKELSÅG

Festool HKC 55 Li EB-Basic är en av de dyrare cirkelsågarna i den här testsammanställningen och även testvinnaren. Cirkelsågen om 18 volt kan användas för att kapa plank, klyva trall, läkt, såga ytterbrädor och mycket mer. Festool HKC 55 har en kombinerad sågdjupsinställning med sänkfunktion som med ett enkelt knapptryck kan ställas in till förinställt sågdjup för exakta snitt. Sänkfunktionen är perfekt för diverse finlir i till exempel köket.

Festool HKC 55 Li EB-Basic

Cirkelsågen från Festool lämpar sig som allround-såg för mer frihet med ditt träbygge. Det är en kraftfull batteridriven cirkelsåg med borstfri motor, utrustad med en klinga om 165 millimeter och ett varvtal på 4 500 varv per minut. Den har en smidig vinkelinställning från 0-50 grader och ett sågdjup om 0-55 millimeter vid 0-90 grader. Cirkelsågen har ett något lägre sågdjup om 42/38 millimeter vid 45/50 grader.

MER OM CIRKELSÅGEN SOM VANN OCH HUR VI VINNAREN

I den här topplistan har vi jämfört sju olika cirkelsågar från sex olika tillverkare. Vi har jämfört kapacitet i form av sågdjup, vinkelinställningar eller så kallad gerning, klinga, dess kraft i form av varvtal, prisklass samt andra funktioner som ger ökad prestanda och precision. Vid nog jämförelse anser vi att cirkelsågen Festool HKC 55 Li EB-Basic är vinnaren bland cirkelsågarna. Cirkelsågen från Festool tillhör en av de lite dyrare modellerna men du får också en cirkelsåg med enastående kapacitet och gervinkel samt en maskin som har ett kraftfullt varvtal och en klinga som klarar av att kapa alla trämaterial. Festool HKC 55 är dessutom perfekt för mobil användning och har en sänkfunktion för finlir i köket som de andra modellerna saknar. Med Festool HKC 55 Li EB-Basic får du således mycket för pengarna.

Tips: Om du ska använda dig av cirkelsågen så rekommenderar vi även att du införskaffar ett par högkvalitativa hörselskydd, som vi också skrivit ett test om.

Vi har inte gjort ett eget test av cirkelsågar, istället har vi samlat information från externa tester, kundomdömen och artiklar. Det har gett oss mycket underlag för att slutligen kunna utse en vinnare.

KÄLLOR OCH ARTIKLAR VI LÄST (INHÄMTAT 2021)