CHINSSTÅNG

BÄSTA CHINSSTÅNG

En chinsstång är ett mycket populärt träningsredskap som gör att man kan träna stora delar av överkroppen med kroppsvikt. Chinsstång kallas även för pull up-stång, chinsräcke, dörrtrapets och chin-up bar. Detta eftersom chins och pull-ups är de två vanligaste träningsövningarna man gör i den.

kollage av pull up bars

I det här jämförande testrecensionen hittar du recensioner av några av de mest populära chinsstängerna på marknaden just nu. Vi har strävat efter att leta fram chinsstänger från ett antal olika varumärken, inom olika prisklasser och utföranden för att så många som möjligt ska hitta något som passar.

MASTER FITNESS CHINUP BAR

Master Fitness Chinup Bar är en enkel och smidig chinsstång som monteras i dörrkarmen. Chinsstången är teleskopisk vilket gör att man fäster den genom att reglera ut sidorna,vill man kan man skruva fast de svarta blocket som medföljer för extra stabilitet. Chinsstången går att fästa i dörrkarmar med en bredd på mellan 63-93 cm. Kapaciteten är 100 kg vilket kan vara bra att ha i åtanke för dig som är lite tyngre eller om du använder vikter när du tränar.

Master Fitness Chinup Bar

Själva stången är tillverkad i stål och för ett bekvämare grepp är stången utrustad med skumgummihandtag. Den här pull up-stången har ett riktigt bra pris och en busenkel montering, något som får ses som dess främsta styrkor. Bland de kunder som köpt och använt den här produkter så har majoriteten lämnat toppbetyg. Vi har än så länge inte hittat några klagomål.

ABILICA DOORGYM

Den här chinsstången från Abilica är vad många kallar för en dörrtrapets. Dörrtrapetsen har en konstruktion som möjliggör att hänga upp den i dörren helt utan fästen, vilket alltså ger en riktigt smidig och snabb montering. Den här chinsstången är därför ett bra alternativ för dig som vill hänga på och av den varje gång du ska träna, eftersom detta går att göra på nolltid.

Abilica Doorgym

Den här chinsstången/pull up-stången har ett stort antal olika grepp vilket gör att man kan variera sina chins och pull-ups i den väldigt mycket. Greppen är i mjukt skumgummi vilket ger ett riktigt skön känsla när man greppar. Det går även att lägga den på golvet och göra vanliga armhävningar eller push-ups med den. De flesta kunder som köpt och använt Abiliva Doorgym är nöjda. Till exempel beskriver man hur den är lätt att montera, att handtagen är sköna och att den är av bra kvalitet. Dock uttrycker flera missnöje kring att den glider av vissa typer av dörrar, till exempel om man har smala lister. Någon beskriver även hur plasten gått sönder när de skruvat ihop den.

MASTER FITNESS CHIN UP SILVER

Det här är en typ av chinsstång som brukar kallas för chin up bar eller chinsräcke. Det är en kraftig och rejäl stång som monteras på väggen, med en lång och rak stång som är 148 cm lång och går att ta ett riktigt brett grepp på. Det gör även att den tål lite mer när det kommer till maxvikt, upp till 150 kg. Bredden mellan fästena är justerbar vilket gör att man kan justera dem efter läget på reglarna man planerar att fästa i.

Master Fitness Chin Up Silver

Med denna chin up-bar kommer man ut en bit från väggen, vägghållarna har ett djup på 41 cm. Det ger möjlighet till mer flexibilitet och variation i träningen, så att man exempelvis kan göra muscle-ups. Det här är en lite dyrare produkt som dock jämfört med de enklare chinsstängerna ger mer stabilitet och möjlighet till variation.

CASALL CHIN UP BAR

Det här är en chin up bar/chinsstång från Casall som man fäster i dörrkarmen utan skruv. Chinsstången går att justera och går att fästa i dörrkarmar med en bredd på mellan 70-95 cm. För skönare grepp har även den här chinsstången utrustats med grepp i skumgummi. Maxvikten för användare är 100 kg, vilket alltså är den vanliga viktgränsen för chinsstänger med den här typen av fäste.

Casall Chin Up Bar

Den här chin up-baren är lite dyrare än de som finns att köpa från konkurrerande varumärken. Och vi är inte säkra på att det är värt att lägga de extra slantarna. Bland kunder som använt den här chin up-baren så beskriver några hur den är svår att fästa ordentligt i dörrkarmen, och där den gång på gång lossnat. Någon annan beskriver hur den orsakat skador i dörrkarmen.

ADIDAS DOOR GYM

Adidas Door Gym är en så kallad multistång där det finns möjlighet till hela åtta olika grepp. Handtagen är i skumgummi vilket gör dem mycket greppvänliga och bekväma. Man behöver inte skruva fast den i dörrkarmen utan den hängs enkelt upp och hålls fast med hjälp av motvikt. Den passar i alla vanliga dörrkarmar med en bredd på mellan 60-80 cm. Maxvikten för användaren av den här chinsstången är 110 kg vilket är något högre än de enklaste varianterna av chinsstänger.

Adidas Door Gym

Omdömena som kunder lämnat för den här dörrtrapetsen är varierande men i huvudsak positiva. Kunder beskriver hur den är lätt att montera, erbjuder mycket variation med de många greppen och att den känns väldigt stabil. Bland de negativa omdömena är det flera kunder som inte fått den att fästa bra, då de haft en dörr som är för djup. Andra beskriver hur denna chinsstång skadat deras dörrkarm och hur plasten i fästet gått sönder efter en tids användning.

MER OM CHINSSTÄNGER OCH PULL UP BARS – OCH VÅR BÄST I TEST

Det finns i huvudsak tre olika fästen för chinsstänger och dörrtrapetser. Dessa är teleskopiska som man fäster genom att expandera sidorna, chins- och pull up-stänger med motvikt samt de som man skruvar fast i väggen. De som man skruvar fast i väggen är ofta de mest rejäla som också tål mest vikt. Vinnaren i vår testgenomgång är Master Fitness Chinup Bar. Här får man en riktigt enkel, smidig och lättmonterad produkt till ett otroligt förmånligt pris. Givet enkelheten och det låga priset är det svårt att bli besviken på denna produkt. Vi rekommenderar även Abilica Doorgym som ett bra alternativ. Då får man en dörrtrapets som fästs med hjälp av motvikt och som ger möjlighet till lite mer variation i övningarna. Detta till ett fullt rimligt pris.

Är du intresserad av andra typer av hemmaträning så kan vi även rekommendera vår granskning av balansplattor.

KÄLLOR OCH TESTER VI LÄST