BRÖSTPUMP

BÄSTA BRÖSTPUMP

Om du av olika anledningar inte ammar ditt barn men ändå vill ge barnet tillgång till bröstmjölken kan du använda en bröstpump för att hålla igång mjölkproduktionen. Om du regelbundet ammar ditt barn fungerar det ändå utmärkt att pumpa vid enstaka tillfällen. Oavsett anledning kan en pump vara ett väldigt bra hjälpmedel, till exempel för jämställda föräldrar som vill dela på vaknätterna.

kollage av bröstpumpar

Det finns många olika sorters pumpar att välja mellan och vilken du föredrar är en smaksak. En manuell pump sätter du på bröstet och börjar sedan pumpa för hand med hjälp av ett handtag. En elektrisk pump pumpar automatiskt med hjälp av en motorenhet. Dubbelpumpar är två pumpar kopplade till samma elektriska enhet så att du kan pumpa från båda brösten samtidigt.

MEDELA SWING MAXI FLEX – BÄST I TEST

Det här är en dubbelpump med en lite annorlunda tratt. Tratten är mer oval till sin form och har en mjuk kant runt, vilket gör att den går att rotera ett helt varv för att du ska kunna hitta den mest bekväma positionen för dig. Som de flesta elektriska pumpar har den en sugteknik som liknar barnets med två faser, den har dock inga lägesinställningar.

Medela Swing Maxi Flex elektrisk dubbelbröstpump

Motorenheten är ljust gul och har tydliga knappar. Det ingår trattar i två storlekar men bara en flaska. Trattar i fler storlekar finns att köpa till, liksom flera andra tillbehör som till exempel en BH att koppla bröstpumpen till så att du kan ha händerna fria medan du pumpar. Jämfört med de andra pumparna får man här ganska lite för pengarna även om det finns flera extra tillbehör att köpa till.

ELVIE BRÖSTPUMP – BÄST I TEST PREMIUM

Elvie Bröstpump är en produkt inom premiumsegmentet som ger en mycket smidig pumpning. Själva bröstpumpen har formen av ett bröst och är såpass liten att den också får plats i en vanlig amnings-BH. Bröstpumpen har en pumpfunktion som är både tyst och diskret, i och med att den är batteridriven och laddningsbar så är det inga problem att ha den på under tiden som man gör annat. Man väljer själv vilken intensitet man ska ha på pumpningen, något som går att justera i form av sju olika intensitetslägen. Laddningen sker via mikro-USB, som ger en full laddning på cirka två timmar. Elvie Bröstpump finns både som enkel och med dubbel pump.

Elvie Bröstpump

Elvies Bröstpump går att koppla till en tillhörande app där man kan övervaka mjölkvolymen i realtid. Med appen kan man dessutom se pumphistoriken samt kontrollera själva pumpen. Tillsammans med den här bröstpumpen medföljer flera olika tillbehör, bland annat två stycken återanvändningsbara och fryssäkra flaskor. Det här är ett riktigt bra val för dig som är aktiv och vill kunna pumpa under tiden du håller på med annat. Det är även ett diskret sätt att pumpa brösten var du än befinner dig. Det är inte en slump att Elvie Bröstpump utsetts till Årets Babyprodukt 2020 inom kategorin “Sköta, äta, sova” av branschorganisationen Lek & Babybranschen.

NUK ELEKTRISK BRÖSTPUMP FIRST CHOICE+

Den här bröstpumpen ligger ganska högt i pris, trots att den bara kan pumpa ett bröst åt gången. Den har dock andra utmärkande drag, du kan till exempel enkelt ställa in olika styrkor och hastigheter på pumpfunktionen för att det ska passa just dig. Sugeffekterna är framställda för att så långt som möjligt likna sugtekniken från en bebis. Till exempel är hastigheten snabbare i inledningsfasen för att sedan plana ut, precis som när du ammar ett barn. Dessutom finns en minnesfunktion som kommer ihåg de inställningar som du använde sist. Och det finns inte mindre än 16 olika lägen att välja mellan. Utöver det har den en display som anpassar sig efter ljuset i rummet, vilket gör det lättare för dig att använda den oavsett tid på dygnet.

NUK elektrisk bröstpump First Choice+

Trots att den är elektrisk så låter den väldigt tyst när den används, vilket underlättar om man har en lättväckt bebis eller andra sovande familjemedlemmar. Membranet i tratten är av mjukaste silikon för att kunna passa flera olika storlekar på ett bekvämt sätt. Denna pump är laddningsbar och kan även användas utan sladd. Bröstpumpen är lätt att montera och när det är dags för rengöring plockar du bara isär delarna och rengör dem enkelt i kokande vatten. Det ingår en flaska, dinapp och lock, USB-sladd och AC adapter. Du får även med ett band att fästa på motorenheten vilket gör den lättare att hålla i eller hänga upp. I övrigt är designen enkel och stilren med tydliga knappar att justera alla lyxiga inställningar med.

PHILIPS AVENT NATURAL MOTION ELEKTRISK BRÖSTPUMP

Philips Avent Natural Motion Elektrisk Bröstpump är en enkel pump med vilken du kan pumpa ett bröst i taget. Trattmembranet är i mjukt silikon för att lättare kunna anpassas efter olika storlekar på ett bekvämt sätt. Den är lätt att plocka ihop och isär och enkel att rengöra. Designen på motorenheten är snygg och stilren. Med pumpen kommer en flaska med tillhörande lock och dinapp, motorenhet med USB-kabel, och du får även med två amningskupor. All plast är BPA-fri. Den här pumpen har en lite annorlunda utformning än andra pumpar då den är särskilt utvecklad för att kunna fungera optimalt när du sitter i upprätt läge. Du behöver alltså inte luta dig framåt vilket kan vara fallet med vissa andra pumpar. Den är alltså inte bara ergonomiskt bra, utan gör även pumpstunden mer avslappnad.

Philips Avent Natural Motion Elektrisk Bröstpump

Även den här bröstpumpens sugfunktioner är utformade för att likna barnets, men här har du åtta stimuleringsnivåer och 16 pumpnivåer att välja mellan för att hitta det som passar dig bäst. Philips Avent Natural Motion Elektrisk Bröstpump har ingen display på sin motorenhet men enkla knappar att justera inställningarna med. Dessutom har den ett minne som kommer ihåg vilken inställning som användes senast och startar automatiskt varje ny pumpstund med den föregående inställningen. Den är lätt att ta med sig då den inte tar så stor plats. Tyvärr kan den endast användas med sladd vilket gör att du måste ha tillgång till ett eluttag för att kunna använda den. Den är dock tystlåten och stör därför inte omgivningen. Den här bröstpumpen ligger i en lite högre prisklass.

MAM 2-I-1 ELEKTRISK OCH MANUELL BRÖSTPUMP

MAM 2-i-1 ger dig visserligen två bröstpumpar men är ändå ingen dubbelpump. Du får däremot både en elektrisk pump och en manuell. Flaskorna du får med passar till både den elektriska och den manuella pumpen, pumparna passar dessutom till alla MAM:s nappflaskor så de är lätta att byta ut. Det ingår även två bägare för mjölkförvaring, två nappflaskor i olika storlek, samt två dinappar i olika storlek. Detta är alltså en pump som kan användas länge medan barnet växer utan att du måste köpa nya tillbehör direkt. Nappflaskorna som medföljer är så kallade anti-kolikflaskor, till vilka det medföljer spillsäkra lock som skyddar dinappen från att bli smutsig. Priset ligger i klass med en vanlig elektrisk singelpump, vilket gör den här 2-i-1-pumpen mycket prisvärd. Pumparna är trevligt utformade i vitt och grönt.

MAM 2-i-1 Elektrisk och Manuell Bröstpump

Den elektriska motorenheten är snyggt designad med svart display och grön text. Den visar hur länge du har pumpat och har även en timerfunktion. Den visar också vakuumstyrka, stimulering och utpumpning. Den är laddningsbar och har upp till fem timmars batteritid, vilket gör den enkel att ta med sig om du är på språng. Det finns nio olika inställningar för den elektriska pumpen, allt för att du ska kunna pumpa så bekvämt som möjligt. Den manuella pumpen har ett ergonomiskt handtag för att underlätta för dina händer. För den miljömedvetne känns det bra att veta att produkten är CE-märkt och att plasten är BPA-fri. Den enda nackdelen med den här bröstpumpen är att den inte är en dubbelpump, annars har den allt du kan önska dig.

NUK SOFT & EASY MANUELL BRÖSTPUMP

Det här är en lite annorlunda manuell bröstpump, den har nämligen inget handtag att pumpa med. Den här pumpen består enbart av två delar, en del med tratt och en del som är behållaren. I tratten finns ett mjukt silikoninlägg för bekvämlighetens skull. Behållaren kan du skruva på en dinapp för att kunna mata barnet direkt efter pumpning.

NUK Soft & Easy Manuell Bröstpump

På botten av behållaren finns ett underlägg för att den ska kunna stå stadigt när du inte använder den. Eftersom den innehåller endast två delar är den lika enkel att sätta ihop och plocka isär, precis som den är att rengöra. Eftersom det inte finns något handtag slipper du få kramp i fingrarna, vilket kan vara ett problem med pumphandtagen. Den här pumpen är dessutom väldigt billig, helt klart ett bra och enkelt budgetval.

TOMMEE TIPPEE BRÖSTPUMP

En enkel och manuell bröstpump i endast tre delar. Väldigt lätt att sätta ihop och att få isär. Inne i tratten är det räfflad yta för att stimulera bröstens mjölkproduktion. Pumpning sker enkelt med hjälp av handtaget. Till den här pumpen ingår en flaska, dinapp, lock och en box att lägga alla delar i för sterilisering, dessutom får du sex stycken amningsinlägg.

Tommee Tippee Bröstpump

Det här en enkel och väldigt lättskött pump. När tillbehören ska steriliseras lägger du dem bara i boxen, häller i lite vatten och ställer in den i mikron. Priset är överkomligt och pumpen är lika lätt att förstå sig på som att sköta om. Inga krångligheter och inte heller något extra, det är bara en pump helt enkelt och ibland är det bara just det som behövs.

CARENA DUBBEL ELEKTRISK BRÖSTPUMP

Carena Dubbel Elektrisk Bröstpump är en mycket prisvärd pump med hög kvalitet. Eftersom den är dubbel kan du pumpa båda brösten samtidigt. Du kan välja mellan nio olika inställningar för att få den sugeffekt som passar dig bäst. Med enkla knapptryckningar justerar du inställningarna efter dina önskemål på den tydliga LCD-displayen.

Carena Dubbel Elektrisk Bröstpump

Förvaringsmuggen som sitter på pumpen kan skruvas bort och användas som nappflaska tillsammans med den medföljande dinappen. Det ingår dessutom extra wide neck-flaskor och tillhörande lock. Den här bröstpumpen har ett anti-returflöde som förhindrar bröstmjölken från att sugas tillbaka, vilket minimerar risken för kladd och spill. Eftersom det är en dubbelpump halveras tiden för pumpningen. Den kan användas med nätadapter men ett plus är att även batterier fungerar, perfekt när du är på språng.

MER TESTVINNANDE BRÖSTPUMPEN

I det här testet har vi jämfört olika sorters bröstpumpar med varandra. Vi har då tagit hänsyn till priset och hur enkel bröstpumpen är att använda och förstå sig på. Vi har även haft i åtanke vad som är bäst rent ergonomiskt och även för mjölkproduktionen när vi har korat vinnaren. Det är onekligen fördelaktigt att kunna pumpa båda brösten samtidigt, dels på grund av att det kan vara svårt att komma ihåg vilket bröst som användes sist och dels för att oregelbunden pumpning kan leda till ojämn mjölkproduktion mellan de båda brösten. Dessutom blir mjölken av högre energi- och fetthalt vid dubbelpumpning. Vår testvinnare är för närvarande Medela Swing Maxi Flex elektrisk dubbelbröstpump. Det är en prisvärd och effektiv storsäljare som gör få besvikna.