BRÖDROST

BÄSTA BRÖDROST 2021

Rostat bröd är något de flesta av oss njuter av till frukosten men vi har nog alla bränt oss på brödrosten när vi försökt få ut brödet eller suttit där med en kniv och kämpat för att få ut en svartbränd skiva. Att rosta brödet ger inte bara ett varmt och frasigt bröd utan kan få ett bröd som är några dagar gammalt att smaka nybakat igen.

kollage av brödrostar

Det finns en enorm uppsjö av brödrostar på marknaden och de har i sin tur en oändlig mängd funktioner. Det kan vara svårt att veta vilka funktioner du behöver för din familj och hur bra och jämnt en brödrost faktiskt rostar. Vi har därför testat sju olika sorters brödrostar inom flera olika prisklasser för att hjälpa dig att hitta den som passar dig och din familj allra bäst.

DUALIT LITE BRÖDROST – TESTVINNARE

Vinnaren i testet, Dualit, är en brödrost i den högre prisklassen men vår testpanel anser att den är värd sitt pris. Alla blev imponerade av modellen eftersom den levererade ett utmärkt resultat och hade flera specialfunktioner som de flesta brödrostar inte har. Med Dual lite kan du förutom bröd även rosta bagels och bullar. I testet testade vi både fryst och färskt bröd samt bagels och alla varianterna gav ett frasigt resultat med en jämn och fin färg. Brödet rostar även riktigt snabbt, vare sig det är färskt eller fryst bröd så går det på ett par minuter. Dual Lite har ganska många spännande funktioner, du kan till exempel välja att bara rosta brödets ena sida vilket är användbart om du rostar bagels eller bullar.

Dualit Lite Brödrost

Dual Lite har också en upptiningsfunktion samt en pausfunktion så du kan pausa rostningen. Dual Lite är en stående brödrost och det är enkelt att både stoppa ner brödet samt få upp det. Om du rostar riktigt små brödskivor finns det en lyftfunktion som du kan använda dig av för att lyfta brödet ytterligare, på så sätt kommer du aldrig mer att bränna dig på en brödrost med Dual Lite. Det medföljer en informativ manual som är enkel att förstå. På undersidan finns det en smulbricka som är lätt att tömma och om du vill titta på brödet och se om det är färdigt kan du använda Dualits Peek & Pop -funktion utan att behöva avbryta rostningen. Med alla dessa funktioner är det inte svårt att förstå varför Dual Lite kammade hem förstapriset i vårt test.


VINNARE I ANDRA TESTER

PHILIPS HD2628

Philips HD2628 ligger i mellanprisklassen och var verkligen nära att vinna första plats i testet. Det enda som drog ner betyget lite var att mindre brödskivor hamnade ganska långt ner i brödrosten och det var lite svårt att få ut dem trots att Philips HD2628 har en upplyftningsfunktion. Den här brödrosten har plats för två skivor och har en smidig storlek på 25,5 x 15,5 centimeter vilket gör att den inte tar så stor plats på köksbänken. Uppvärmningen har sju olika grader och kan justeras utifrån hur hårt rostat du vill ha brödet. Om du använder medelrostningen tar det mindre än två minuter för dina brödskivor att bli härligt gyllenbruna. Philips HD2628 rostar därmed snabbare än de flesta andra brödrostarna som vi testade och gav ett utmärkt resultat varje gång.

Philips HD2628

KOLLA PRISET HOS

På undersidan av brödrosten finns en smart sladdvinda där sladden kan sättas fast när brödrosten inte används. Ett annat plus är att Philips HD2628 yttersida inte blir varm när den används så varken du eller familjen kommer att bränna er. Undertill finns en utdragbar smulbricka som gör rengöringen enkel. Brödrosten har en upptiningsfunktion så du kan både rosta och tina brödet på samma gång. Du kan även använda funktionen för att värma upp en rostad brödskiva som kallnat. Skulle brödet fastna inuti rosten finns det en automatisk avstängningsfunktion. Brödrosten kan hantera både tunna och tjocka skivor och rostar väldigt jämnt oavsett tjockleken. På brödrostens yttersida finns en stoppknapp som du kan använda dig av för att avbryta rostningen när du vill. Philips HD2628 är en riktigt bra brödrost som vi varmt rekommenderar.

BOSCH TAT8613 STYLINE BRÖDROST

BOSCH TAT8613 Styline Brödrost är en brödrost i mellanprisklassen som ger mycket valuta för pengarna. Det är en stående brödrost med plats för två skivor. Storleken på 26,6 x 16,5 centimeter gör den smidig att förvara och utseendemässigt passar den in i alla kök då du kan välja mellan en svart, vit eller röd variant. BOSCH TAT8613 Styline Brödrost är en tålig modell som funnits med länge och bevisat sin hållbarhet. Designen är väldigt praktiskt eftersom alla knappar är placerade på brödrostens ovansida, vilket gör det enkelt att komma åt alla knapparna oavsett var den står och knapparna syns tydligt. BOSCH TAT8613 Styline Brödrost har en trevlig förvaring för sladden så att den lätt kan stoppas undan och inte är i vägen när du inte använder brödrosten.

BOSCH TAT8613 Styline Brödrost

BOSCH TAT8613 Styline Brödrost rosttid är ganska bra men inte snabbast i testet. Om du använder dig av medelinställningen tar det ungefär två minuter och 15 sekunder innan bröden är klara. Det finns 10 olika rostningslägen att välja mellan. På medium blir brödskivorna varma och frasiga men vi hade gillat att se lite mer färg. Undertill finns det en smulbricka som underlättar vid rengöringen då smulbrickan enkelt kan tas av och tömmas i soptunnan. BOSCH TAT8613 Styline Brödrost har en automatisk centreringsfunktion som gör att brödskivorna hålls centrerade oavsett tjocklek. Det finns även möjlighet att värma upp rostat bröd som blivit kallt och brödet får samma fina frasighet som det hade vid första rostningen. BOSCH TAT8613 Styline Brödrost kommer med en garanti på två år.

KITCHENAID A II MED SIL T/4 SK

KitchenAid A II MED SIL T/4 SK är en av de dyraste brödrostarna på marknaden. Modellen är stående och har plats för fyra brödskivor åt gången. Kitchen Aid har alltid stått för design och lyx samt kvalitet och med den här brödrosten behöver du inte ens trycka ner brödet själv då den har en inbyggd funktion som automatiskt sänker ner rostbrödet.

KitchenAid A II MED SIL T/4 SK

Du kan rosta både fryst och färskt bröd och KitchenAid A II MED SIL T/4 SK har en inbyggd upptiningsfunktion. Rostningen blir jämn och fin även när du rostar fyra skivor på en gång. När brödet är rostat hör du en signal från maskinen så du slipper stå och vänta. Det här är verkligen en bra brödrost men det dyra priset drar ner slutbetyget.

SMEG BRÖDROST TSF01

SMEG är välkända för sin retrodesign och vi i testpanelen håller med om att det här verkligen är en snygg brödrost. SMEG brödrost TSF01 kommer i massor av färger och uppskattas därför både för sin funktion och som en snygg inredningsdetalj. Den här brödrosten har plats för två skivor, kommer med upptiningsfunktion och knapp för återuppvärmning. Du kan även rosta bagels och välja att rosta brödet eller bageln på bara ena sidan.

SMEG brödrost TSF01

Rostningen blir väldigt jämn och du har flera olika rostningsgrader att välja mellan. Sladden är 89 centimeter lång och kan enkelt stoppas undan på undersidan av brödrosten. På enda sidan finns det en smulbricka som du kan ta ut och tömma i soptunnan för enkel rengöring. Något som drog ner betyget lite var att om vi bara rostade en skiva blev resultatet något ojämnt.

OBH NORDICA MANHATTAN 2270

OBH Nordica Manhattan 2270 har också en retrodesign men är en av de billigaste brödrostarna i vårt test. Den rostar två skivor åt gången och kommer i en kompakt design på 23,5 x 15,3 centimeter. Tyvärr presterar den inte riktigt lika bra som brödrostarna i de övre prisklasserna.

OBH Nordica Manhattan 2270

När vi ställer in rostningen på medel är brödet väldigt blekt jämfört med de andra brödrostarna, men ställer vi in högre värme får vi ett trevligt frasigt bröd men rostningen tar ganska lång tid. Det medföljer en sladdvinda undertill så sladden kan gömmas undan när brödrosten inte används. Sladden är 1,1 meter lång. Undertill finns en smulbricka för enkel rengöring. OBH Nordica Manhattan 2270 har en automatisk centreringsfunktion för att bröden ska bli jämnt rostade. Det finns också en stoppknapp.

SIEMENS TT86103

Siemens TT86103 är en kompakt brödrost på 860 watt. Den ligger i mellanprisklassen och har en hel del intressanta funktioner, till exempel ”QuartzRoast System” vilket är att den har kvartsglaselement vilket ger en skonsammare rostning och ett jämnare resultat.. Den kommer också med ”SensorHeat Control”, en elektrisk sensor som mäter temperaturen inuti maskinen under rostningens gång, vilket ger ett bra och jämnt resultat.

Siemens TT86103

Alla inställningar på maskinen sker digitalt och du kan välja både krisp-, omvärmnings- och minnesfunktion. Höljet runt omkring är värmeisolerat och gör så att du inte bränner dig även när brödet rostas. Du kan stänga av brödrosten helt och hållet med en upplyst knapp vilket sparar energi. Har du små brödskivor kan du använda dig av ”High Lift”-funktionen som lyfter upp brödet en bit högre.

MER OM BRÖDROSTAR OCH TESTVINNAREN

I vårt test har vi tittat på funktionen hos brödrosten, det vill säga hur stora skivor som får plats, vilka inställningar som kan göras och hur lång rosttiden är. Vi har också tittat på designen och användarvänligheten samt vägt in vilken prisnivå och vad som ingår. Eftersom vi ofta har en brödrost ståendes framme har utseendet spelat in och hur lång sladden är. Vi har även gett poäng för hur nöjda användarna är med produkten. En solklar vinnare hos vår testpanel samt utifrån användarrecensioner är Dualit Lite som tar hem första platsen. På andra plats och med bara en halv poängs skillnad kom Philips HD2628 och tredje platsen kammade BOSCH TAT8613 Styline Brödrost hem. Nedan kan du läsa en utförligare beskrivning av de brödrostar vi testat.