Bröden med minst socker

Bröd är i många fall en stor källa till dolt socker. Att äta bröd med mycket socker i har flera nackdelar, bland annat innehåller det mycket kalorier. För dig som är på jakt efter bröd med lågt sockerinnehåll har vi sammanställt denna lista över mjuka respektive hårda bröd som har ett lågt innehåll av socker. Läs vidare för att ta reda på vilka bröd som innehåller minst socker.

Topplista bröden med minst socker

Industriellt tillverkade bröd från större märken

1. Bondens Surdegsbröd 500g Fazer – 0,5 gram socker per 100 gram

2. Södervidinge Levain Medelhavs Osötat – 0,7 gram socker per 100 gram

3. Solrosbröd EKO 500g Kung Markatta – 0,8 gram socker per 100 gram

4. Nystart Bröd Fryst 450g Carbzone – 0,9 gram socker per 100 gram

 

5. Rågbitar Osötade 6-p 330g Hatting – 1 gram socker per 100 gram

6. Garant Mustigt Rågbröd 340g – 1 gram socker per 100 gram

Fler bröd med lågt sockerinnehåll

Samtliga av bröden i listan finns att köpa hos mat-webbutiken Mathem.se

Hur har vi sammanställt denna lista?

Vi har sammanställt listan genom att gå igenom samtliga av de mjuka matbröd som säljs hos livsmedels-webbutiken Mathem. Vi har kontrollerat sockerinnehållet för varje enskilt bröd och har på detta sätt kunnat sammanställa topplistan. Vi har gjort vårt bästa för att ta med så många bröd som möjligt i sammanställningen men givetvis kan det hända att vi missat något.

Observationer kring de mest populära bröden

Efter att vi gått igenom och jämfört de mjuka bröden så kan vi konstatera att de bröd som är bland de mest populära vanligtvis också innehåller mängder av socker. Dessa bröd har i många fall ett sockerinnehåll som sträcker sig upp till mellan 7-10%. Man kan med andra ord skära ner på sockret rejält genom att byta bröd.

Tips på bröd med ännu lägre sockerinnehåll

Vår sammanställda lista innehåller framför allt bröd som är industriellt tillverkade av större aktörer inom bröd. Men köper man bröd från riktiga hantverksbagerier så innehåller de i vanliga fall 0% tillsatt socker, endast det socker som naturligt finns i vetemjölet. Mathem samarbetar med några hantverksbagerier vilket gör att man mellan måndag-fredag kan få färskt bröd levererat från dessa. Då kan man till exempel köpa Petit Blanc från Gateau med 0 gram socker per 100 gram, eller Levain EKO från Skeppsbro Bageri med 0,2 gram socker per 100 gram.

Sockerinnehåll i knäckebröd

I den här sammanställningen av bröd med minst socker har vi fokuserat på mjukt bröd. Men värt att nämna är att knäckebröd är en typ av bröd som i de flesta fall har et mycket lågt sockerinnehåll. Vi noterar att sockerinnehållet i Wasa Knäckebröd Husman ligger på 1,5 gram per 100 gram och i Leksands Brungräddade Trekantknäcke på 1,3 gram per 100 gram. Dessa två storsäljare bland knäckebröden har alltså ett relativt lågt sockerinnehåll.