BILMATTA FÖR BARN

BÄSTA BILMATTA FÖR BARN 2021

En bilmatta för barn är en fin inredningsdetalj i barnrummet samtidigt som den möjliggör alla möjliga typer av lekar. Mattan går att kombinera med mängder av andra leksaker såsom bilar, djur, lego, klossar och liknande.

kollage av bilmattor för barn

Det ger mycket utrymme för kreativitet i lekarna. Bland bilmattorna för barn så finns det många olika typer, designade på mängder av olika sätt. Vissa har endast en väg som mönster, där man själv bygger stadsmiljön, medan andra är färgglada och har en noggrant utformad stadsmiljö redan från början.

KID’S CONCEPT AIDEN MATTA 90×130 – TESTVINNARE

Den här bilmattan för barn från Kids Concept är tillverkad i 100% bomull. Vi ser det som ett mycket bättre val än de många mattor som säljs i syntetiska material. Den är enkel och avskalad och tar inte heller allt för mycket plats. Istället för att ha alla detaljer på plats så är endast vägarna utritade, vilket ger barnet mycket utrymme för kreativitet.

Kid’s Concept Aiden Matta 90x130

Och vid varje lektillfälle kan man bygga en ny miljö med hjälp av exempelvis klossar, lego eller lådor. Mönstret på mattan är diskret, med en ljus bakgrundsfärg, med en vägbana som är symmetrisk och snygg. Utöver den runda vägbanan på mattan så finns det även parkeringsplatser i bilmattans mönster. Den här mattan är även liten och relativt tunn vilket gör den lätt att förvara och plocka bort efter avslutad lek, om man hellre vill det.

JUNIOR DRIVER LEKMATTA STAD 95×133 CM

Junior Drivers lekmatta har en färdig stadsmiljö med bland annat sjukhus, kyrka, skola, slott, affär och bostadshus. Leken kräver därför inte så mycket förberedelse utan man kan sätta igång direkt med att köra sina bilar mellan stadens olika hus.

Junior Driver Lekmatta Stad 95x133 cm

KOLLA PRISET HOS

Vägarna innehåller flera roliga detaljer, bland annat busshållplatser, rondell, övergångsställen och korsningar med väjningsplikt. Junior Driver Lekmatta Stad är tillverkad i 100% polyamid, vilket har både sina fördelar och nackdelar. Mattan är lätt att hålla ren och den ligger stadigt på golvet, utan att korva ihop sig. Samtidigt behöver man stora mängder kemikalier för att tillverka polyamid, något som inte är optimalt för ett barnrum.

MELISSA & DOUG LEKMATTA MED RACERBILAR

Melissa & Dougs Lekmatta med Racerbilar är en renodlad racingbana. Racingbanan har åskådarplatser, parkeringar, utrymme för ett “pit stop” och till och med ett målområde med flaggor och pokal. Färgerna är varma och mjuka och hela mattan omringas av en röd kant med schackrutor.

Melissa & Doug Lekmatta med Racerbilar

KOLLA PRISET HOS

Tillsammans med bilmattan så medföljer det även fyra stycken numrerade racerbilar i olika färger. Även om det är lätt att skaffa egna bilar till en bilmatta så är det roligt att få med några som ingår, specialanpassade för mattan. Den här bilmattan har måtten 99 x 91 cm och är rekommenderad till barn från 3 års ålder och uppåt.

OYOY BILMATTA 70×180 CM

Den här avlånga bilmattan från Oyoy är en tunn matta i 100% bomull som är vävd för hand. Den avlånga formen gör att det finns utrymme för långa snirkliga vägar, som tar föraren genom skogar, såväl som berg och andra naturupplevelser. Vägarna är även dekorerade med hastighetsskyltar vilket är ett roligt sätt att introducera barnen till olika siffror, hastigheter och vägskyltar. Mönstret på den här bilmattan är svartvitt och handtryckt vilket andas både hantverk och kvalitet.

Oyoy Bilmatta 70x180 cm

Vad vi särskilt gillar med den här mattan är den udda formen som passar bra för att inreda vissa typer av ytor, men även materialet och de långa snirkliga vägarna. En nackdel med mattans material är dock att den inte går att tvätta, istället så rekommenderas man istället att torka av den med en lätt fuktad trasa.

BLOOMINGVILLE BILMATTA

Bloomingvilles Bilmatta är tillverkad i 97% bomull och 3% andra fibrer. Mattan har ett svartvitt mönster och påminner en hel del om några av de andra mattorna i det här testet.

Bloomingville Bilmatta

Mönstret innehåller vägar med rondell, övergångsställe, parkeringsplatser och vid sidan av vägarna stöter man bland annat på djur, skogar, berg och hus. Bloomingvilles Bilmatta är svartvit och diskret, med bra mått på 100×150 cm.

EUROTOYS BARNMATTA SAGOSTAD 95×133 CM

Eurotoys Barnmatta med Sagostads-tema är en lekfull bilmatta med varma färger, där hela färgtemat har en rosa underton. I sagostaden hittar man bland annat kaféer, slott, marknader, sjöar, djur och hus.

Eurotoys Barnmatta Sagostad 95x133 cm

Här finns det mycket att upptäcka med sin bil, samtidigt som bilmattan ger fina färger till barnrummet. Eurotoys Barnmatta Sagostad är utrustad med gummering undertill, vilket gör att den inte glider iväg under tiden som man leker med den.

IKEA STADSDEL BILMATTA FÖR BARN

IKEA har en egen bilmatta för barn som man valt att kalla för Stadsdel. Bilmattan är snygg och har trevliga färger, med en levande stadsmiljö. I staden på mattan finns det bland annat en sjö, järnväg, cirkus, hus, sjukhus och en fotbollsplan.

IKEA Stadsdel Bilmatta för barn

KOLLA PRISET HOS

Lekmattan är gummerad på undersidan vilket gör att den ligger stabilt på sitt underlag. Mattans lugg är tillverkad i 100% nylon och grundväven i 100% polypropen, den gummerade undersidan är tillverkad i syntetiskt gummi. Med andra ord är det inget för dig som söker en produkt i naturmaterial, dock ett riktigt prisvärt budgetalternativ.

MER OM BILMATTOR FÖR BARN OCH TESTVINNAREN

När det kommer till bilmattornas material så har det blivit mer och mer populärt bland konsumenter att köpa dessa i naturmaterial såsom bomull. Bomullsmattorna är något dyrare men det ger förmodligen ett hälsosammare val för barnen som ska använda den. Vinnaren i vårt test bland bilmattor för barn är Kid’s Concept Aiden Matta 90×130. Det är en bilmatta tillverkad i 100% bomull, med en väldigt enkel och avskalad design. Vi anser att det är ett väldigt bra val för att stimulera barnens kreativitet och för att kunna leka olika lekar varje gång. Den har även ett riktigt bra format samtidigt som det är ett prisvärt val.