Billigaste Olivoljan per Liter

Den som inte handlat olivolja på ett par månader kan lätt få en chock av de nya högre priserna. Under det senaste året har vissa av olivoljorna dubblerats i pris. Dessutom är prisskillnaden mycket stor mellan olika olivoljor. Vi har genomfört en prisundersökning, där vi sammanställt de billigaste olivoljorna som går att köpa i Sverige, sett till priset per liter. Läs vidare för att ta reda på vilken olivolja som är billigast.

Lista sammanställd i mars 2024

  1. Eldorado Olivolja 2 L – 99,5 kr/liter – Willys
  2. Eldorado Olivolja 1 L – 115 kr/liter – Willys
  3. Hellas Food Ophellia 4 L – 124,75 kr/liter . Delitea > LÄS MER
  4. Ondoliva Olivolja Classic 1 L – 135 kr/liter – Coop
  5. ICA Basic Olivolja 2 L – 134,5 kr/liter – ICA
  6. Olivolja Terra Delyssa 2 L – 142,5 kr/liter – Willys
  7. Garant Olivolja Classico 0,75 L – 145,33 kr/liter – Willys

Om sammanställningen

Vi har strävat efter att leta fram alla de olivoljor med lägst pris som går att köpa i Sverige. Känner ni till något billigare alternativ så får ni gärna kontakta oss om detta. Priserna i listan avser alltså jämförelsepriset per liter och inte priset per förpackning. Priserna kan variera beroende av vilken butik man handlar ifrån och om köpet sker online eller ej.

Billigare alternativ till olivolja

I takt med att priserna på vanlig olivolja har ökat i snabb takt så har det dykt upp några alternativ till vanlig olivolja.

Raps- och olivolja

Hos flertalet butiker kan man köpa rapsolja och olivolja som är blandad. Proportionerna brukar vara runt en femtedel olivolja som blandas med fyra femtedelar rapsolja. Detta ger en lätt olivoljesmak samtidigt som priset blir betydligt lägre (i och med den större andelen rapsolja). Den här typen av blandolja brukar även gå bra att steka i. Vad vi kunnat se när vi gjort denna sammanställning är att blandolja gjord av rapsolja och olivolja kostar ungefär hälften så mycket som vanlig olivolja.

Olivolja av pressrester

Efter att olivolja pressats så går det att använda resterna till att pressa ur det sista, ofta med hjälp av kemikalier. Den här typen av olivolja är raffinerad och har en väldigt svag och neutral smak jämfört med vanlig olivolja. Olivolja gjord av pressrester är normalt också betydligt billigare än vanlig olivolja.

Är det lönt att köpa storpack med olivolja för att komma ner i pris?

Vad vi kunnat se när vi sammanställt de billigaste olivoljorna är att man kan komma ner i pris per liter rejält genom att köpa ett storpack med olivolja framför mindre flaskor eller paket. Ofta är det paket så stora som 2-5 liter som ger lägsta möjliga priser, vilket också framgår i listan ovan.

Vilken är den billigaste ekologiska olivoljan?

De billigaste ekologiska olivoljorna är för närvarande Garant Olivolja Italiensk Extra Jungfru Eko, som kostar 173,8 kronor per liter hos Willys. Följt av ICA I Love Eco Grekisk Olivolja Ekologisk som kostar 178 kronor per liter hos ICA.

Få webbshoppar med låga priser på olivolja

Relativt få webbshoppar säljer olivolja till bra priser. Sannolikt beror det på den höga vikten och otympligheten som gör olivolja dyrt att frakta med vanlig post.