BILBARNSTOL

BÄSTA BILBARNSTOL 2021

En bilbarnstol är något alla familjer behöver men det finns ett oändligt antal produkter på marknaden och det kan vara ganska svårt att veta vilken som passar din familj. Bakåtvända bilbarnstolar används i många år och därför är det viktigt att du köper en som håller.

kollage av bilbarnstolar

I Sverige rekommenderas det att ett barn sitter i en bakåtvänd stol från att barnet kan sitta själv utan stöd och upp till fem år. Barnet ska sitta bakåtvänt så länge eftersom barnets kropp inte är tillräckligt stark för att klara av den extrema kraften som uppstår vid en krock. Framför allt handlar det om barnets huvud och nacke som får ta enorma påfrestningar och bilbarnstolen skyddar dessa vid en kollision. Det är viktigt att stolarna inte används där det finns en airbag inbyggd.

BESAFE IZI PLUS X1 – TESTVINNARE

BeSafe iZi Plus X1 ligger i den övre prisklassen men är inte den dyraste. Det är en bakåtvänd bilbarnstol och monteras både med bilbälte, stödben och förankringsremmar. Den har ett tillägg som heter SIP+. SIP + hakas fast på bilens innersida och minskar stöten mot stolen under en kollision. Barnet får max väga 25 kilo och längdmässigt kan ett barn upp till sex år få plats i stolen. Rygg- och nackstödet går att lätt att förlänga med hjälp av en spärr på stolens baksida. Den har tre olika positioner för viloläge vilket gör det riktigt bekvämt för barnet vid längre resor eller om du åker nattetid. Den går att fälla ner under färden vilket vi tycker är ett stort plus om barnet skulle somna på vägen hem.

BeSafe iZi Plus X1

Med på köpet följer en dyna som heter ”body hugger”, den är speciellt konstruerad för att omfamna och lyfta upp ett mindre barn. Dels är det av säkerhets skäl så att selen hamnar rätt över barnets kropp, men också för att ge barnet en bättre sittkomfort. BeSafe iZi Plus X1 är en ganska stor stol vilket kan vara ett problem för mindre bilar men det funkar bra att få plats bredvid den eller att få in en bilbarnstol till bredvid. Monteringen är inte speciellt svår men det krävs att du noga läser manualen. Monteringen är lite tidskrävande men om du utför monteringen korrekt håller den länge trots daglig användning. Vilolägena är enkla att ställa in med ett enhandsgrepp på undersidan av stolen. När stolen är i viloläge kommer barnets huvud inte att tippa om barnet somnar.

BRITAX RÖMER SWINGFIX M ISIZE

Britax Römer SwingFix M iSize kom på andra plats i vårt test av flera orsaker men en betydande orsak är att den kan roteras vilket gör bilåkandet med barn så mycket enklare. Sittdelen och basen sitter ihop men stolen kan rotera i 90 grader åt bägge hållen. En bilbarnstol som går att rotera har oerhört många fördelar, det gör det smidigt att sätta i och ta ut barnet men gör också att du kommer åt selen mycket enklare och kan dra åt den ordentligt. Swingfix, som snurrsystemet heter fungerar bra men kan bli lite högljutt om det fastnar sand och smuts i skenorna. Denna stolen kommer med ett inlägg så den går att använda även för nyfödda. Det här är dock en tung stol som inte riktigt går att bära runt på.

Britax Römer SwingFix M iSize

Den väger 15,5 kilo. Stolen är bekväm för barnet att sitta i och har ett skydd som enkelt går att torka av om det blivit smutsigt. Skyddet kan även tas loss och tvättas för hand. Nackstödet och selen går att höja med ett enhandsgrepp så stolen kan användas av barn som är upp till 105 centimeter långa. Britax Römer SwingFix M iSize har sex olika vilolägen så att barnet kan sova bekvämt och så du inte behöver oroa dig över att huvudet ska tippa fram. Denna stolen är Britax dyraste men vi anser att speciellt snurrfunktionen gör den värd sitt pris. På minussidan är att den är lite för stor för ett barn som vuxit ur spädbarnstillägget och barnet får växa en del innan barnet sitter bekvämt utan inlägget.

AXKID MINIKID BAKÅTVÄND BILBARNSTOL

Axkid Minikid bakåtvänd bilbarnstol är en stol i mellanprisklassen och vi tycker att det är en av de mest prisvärda bilbarnstolarna på marknaden. Den kommer i en mängd olika färger och klädseln är enkel att ta av och därmed smidig att rengöra. Klädseln har en skön och mjuk vaddering. Nackstödet har en ombonad form som förhindrar att barnets huvud faller framåt eller åt sidan om det somnar och det är enkelt att komma åt spaken för att låsa fast nackstödet. Det medföljer stödben som tyvärr är ganska korta om man har en bil med höga säten men det finns en förlängning som du kan komplettera stödbenen med. Axkid är mycket enkel att montera då den har självåtspännande remmar. Under stolen finns det en lutningsbygel som kan användas för fem olika vilolägen.

Axkid Minikid bakåtvänd bilbarnstol

Axkid Minikid är en kompakt bilbarnstol som lätt får plats även i mindre bilar men trots det har barnet en bekväm sittyta. Barnet får max väga 25 kilo och en sexåring kan längdmässigt använda stolen utan problem. Det medföljer ett babyinlägg som är en dyna som sätts in i stolen. Dynan går att använda även för en 2-åring men behövs egentligen inte vid den åldern. Eftersom det är så lätt att ändra höjd både på nackstöd och sele går det bra att växla mellan olika långa barn i barnstolen. Denna bilbarnstol har stor säkerhet då den är utrustad med ASIP, ASIP är en stötdämpare som fångar upp en del av kraften vid en eventuell krock. Vi tycker att Axkid Minikid är ett riktigt smart val för mindre bilar.

MAXI COSI PEARL ONE I-SIZE

Maxi Cosi Pearl One i-Size är en lättmonterad och smidig bilbarnstol. Den fungerar bra att använda tillsammans med babyskyddet för nyfödda och sen tills barnet är ungefär fyra år. Men eftersom den monteras med isofix har den begränsad användningstid och måste senare bytas ut till en stol med högre maxvikt vilket gör att den inte är lika prisvärd som de barnstolar du kan använda under en längre tid.

Maxi Cosi Pearl One i-Size

När grunden väl är monterad är det lätt att klicka in stolen på plats. Bilbarnstolen kan vinklas i fyra olika positioner och det finns en spak på baksidan av stolen som du ställer in vinklingen med. Klädseln är mjuk och skön och kan tas av och tvättas i maskin. Nackstödet är ställbart och kan enkelt justeras efter barnets höjd.

AXKID ONE

Axkid One är den enda bakåtvända barnstolen som har ISOfix och som är godkänd enligt i-Size för ett barn upp till 125 centimeter och 23 kilo. Detta gör Axkid One helt unik eftersom den i princip kan användas upp till sju års ålder. Du kan köpa till en dyna för nyfödda så denna stolen kan du använda från noll till sju års ålder. Stolen går att vinklar i 42 grader vilket gör att barnet kan ha ett skönt viloläge om det skulle somna på resan.

Axkid One

Stolen sitter på skenor och kan ganska enkelt skjutas tillbaka så att du får bättre utrymme för att placera ditt barn i stolen. Designen är byggd i härdat aluminium vilket ger ett skyddande ramverk åt barnet. Axkid One har sidokrocksskyddet ASIP som tar upp en del av kraften vid en eventuell kollision.

MOUNTAIN BUGGY SAFE ROTATE BILBARNSTOL

Mountain Buggy Safe Rotate är en bakåtvänd bilbarnstol som passar för barn mellan noll till 18 kilo. Bilstolen har integrerade isofixfästen. Stolen går att rotera i 360 grader vilket förenklar att sätta in och ta ut barnet. Denna bilbarnstol går även att rotera så den blir framåtvänd.

Mountain Buggy Safe Rotate Bilbarnstol

Det medföljer en vadderad dyna som används när barnet är nyfött och senare tas bort när barnet är större. Mountain Buggy Safe Rotate har fyra olika lägen, från uppåtsittande till liggande vilket gör att barnet kan sova bekvämt i stolen. Både selen och huvudstödet går att ändras när barnet växer med ett enkelt enhandsgrepp. Den har ett inbyggt skydd på sidan som absorberar en del av stöten vid en kollision. Stolens klädsel går att ta av och tvättas i maskin.

BRITTON BILBARNSTOL SAFEWAY

Brittons bilbarnstol SafeWay är en stol i budgetklassen. Den kan användas för barn från åtta månaders ålder och upp till fyra år. Barnets vikt måste vara mellan nio till 25 kilo. Barnet åker framåtvänd i denna stolen vilket gav den en del minuspoäng. Bilbarnstolen har höga sidor som tar en del av kraften och skyddar barnet vid en eventuell krock från sidan.

Britton Bilbarnstol SafeWay

Brittons Safeway har fyra olika positioner från sittande till liggande ställning vilket är bra om barnet somnar under bilfärden. Bilbarnstolen har en fempunktssele som har mjuka vaddar för att ge barnet en bekväm åktur. Stolen har en kudde för huvudet som bör tas bort när barnet blir äldre. Modellen kommer i flera fina färger och klädseln är smutsavvisande och kan enkelt tvättas av.

MER OM BILBARNSTOLAR OCH TESTVINNAREN

Vi har testat sju olika bilbarnstolar för att hjälpa dig hitta rätt. Vi har tittat på hur bekväma stolarna är för barnen, vilka finesser och funktioner du får för pengarna, prisnivån och hur länge stolen kan användas. Säkerheten har vi inte testat men alla bilstolarna vi testade är godkända och testade enligt europeisk lag. När du köper en bilbarnstol är det viktigt att du köper en ny för om stolen varit med om en krock kan den vara skadad och inte ge ditt barn det skydd den ska. I vårt test var vi glatt överraskade över att den dyraste bilbarnstolen inte var den bästa och den stol som vann testet var BeSafe iZi Plus X1 eftersom den har riktigt lång användningstid, är skön att sitta i, har viloläge och väldigt stabil montering.

Flera av bilbarnstolarna i testet går inte att använda för nyfödda. Behöver du en bilbarnstol till en nyfödd kan du istället kika in vårt test av babyskydd. Planerar du att börja cykla med ditt barn så rekommenderar vi dig även att ta en titt på vårt test av cykelsitsar för barn.