Batteridriven Motorsåg

I vår guide till batteridrivna motorsågar har vi tagit reda på vilka produkter som utsetts till testvinnare och bäst i test av de oberoende och mest seriösa aktörerna på marknaden. Vi ger dig även generella tips och råd kring vad som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en batteridriven motorsåg. Läs vidare för att se vilka batteridrivna motorsågar som utsetts till bäst i test.

Batteridrivna motorsågar

Testvinnare i Råd & Röns Test av Batteridrivna Motorsågar

Bäst i Test Enligt Aftonbladet Plus

Batteridrivna motorsågar som fått fyra plus

Bäst i Test i Pricerunners Test av Motorsågar

Produktrekommendationer i Skogsforums Test av Batteridrivna Motorsågar

Fördelarna med en batteridriven motorsåg

Det finns ett stort antal fördelar med batteridrivna motorsågar framför bensindrivna. Här går vi igenom några av dem.

Behöver ej startas om mellan varje användning

Många bensindrivna motorsågar, särskilt de som har startsnöre har nackdelen att man behöver starta igång och stänga av dem flera gånger under tiden man jobbar. Detta eftersom man inte vill ha dem liggandes på tomgång. Batteridrivna motorsågar däremot kan utan några som helst problem ligga påslagna vilket gör det lättare att varva sågning med andra arbetsuppgifter.

Inga avgaser

Tack vare eldriften slipper man själv och andra omkring andas in avgaser från motorsågen.

Något lägre ljudnivå

De flesta batteridrivna motorsågar har en något lägre ljudnivå än bensindrivna motorsågar. De har även en helt annan typ av ljud som vissa förmodligen skulle beskriva som mer behagligt. Man ska dock inte tro att batteridrivna motorsågar på något sätt är tysta, de ger ifrån sig mycket höga ljud även dom, hörselskydd är alltså därför ett måste.

Kräver mindre underhåll

Bensindrivna motorsågar fungerar som eldrivna motorer generellt, de kräver mindre underhåll än bensindrivna motorsågar och motorer. Detta beror på flera saker, bland annat att batteridrivna motorsågar har färre komponenter att underhålla och reparera.

Billigare i drift

De flesta batteridrivna motorsågar är betydligt billigare i drift jämfört mot bensindrivna motorsågar. Bränslet kräver heller ingen transport utan du har det hemma i eluttaget.

Nackdelar med batteridrivna motorsågar

Den främsta nackdelen med batteridrivna motorsågar är att de generellt sett har sämre kraft och effekt än bensindrivna motorsågar. De passar alltså bäst för lite lättare sågningsarbeten, för stora träd och tjocka stammar passar bensindrivna motorsågar överlag bättre.

Begränsad sågtid på varje batteriladdning

De flesta batteridrivna motorsågar har en sågtid på mellan 5-15 minuter innan de behöver laddas igen. Laddningen tar sedan från en till ett par timmar. Har man inte flera batterier att varva med (som är väldigt dyra) så blir det svårt att använda en batteridriven motorsåg under väldigt långa arbetspass.

Olika typer av batteridrivna motorsågar

Kända varumärken inom batteridrivna motorsågar

Här tittar vi närmare på de största och mest kända varumärkena inom batteridrivna motorsågar.

Stihl

Stihl är ett tyskt företag som sannolikt är ett av de mest kända varumärkena på motorsågsmarknaden. Som man kan se i översikten över testvinnare är det även så att Stihls produkter ligger i framkant och hör till de bättre inom batteridrivna motorsågar. En slutsats vi även kan dra kring Stihls batteridrivna motorsågar utifrån Råd & Röns test är att de har några av de bästa sågtiderna per laddning.

Husqvarna

Husqvarna är en riktig klassiker inom motorsågar och en av få svenska tillverkare. Husqvarnas batteridrivna motorsågar riktar sig både till privat och professionellt bruk. Husqvarna är det självklara valet för många yrkesverksamma inom skogsbruk och tack vare deras stora popularitet i just Sverige så finns det ett stort antal serviceverkstäder och återförsäljare av reservdelar i landet. Deras produkt Husqvarna 120i utsågs till bäst i test av Aftonbladet Plus och vi noterar även att flera av deras batteridrivna motorsågar, exempelvis Husqvarna 540i XP fått högsta möjliga kundbetyg hos Prisjakt.

Ryobi

Det japanska varumärket Ryobi har inte kammat hem några testvinnande batteridrivna motorsågar. Däremot hör deras produkt Ryobi OCS1830 till en av de mest sålda batteridrivna motorsågarna. Det är en riktigt prisvärd motorsåg som ger mycket prestanda för pengarna. Värt att nämna är även att modellen Ryobi OCS1830 fått det höga samlade betyget om 4,5 av 5 hos både Bauhaus, Jula och Prisjakt. Det bör säga ganska mycket om köpvärdheten.

Makita

Ytterligare ett japanskt märke, Makita, har levererat ett antal populära och välrenommerade batteridrivna motorsågar. Makita har för närvarande 21 batteridrivna motorsågar på den svenska marknaden. Till deras bästsäljare hör Makita DUC353Z, Makita DUC254Z och Makita DUC122Z där samtliga fått höga samlade kundbetyg. I Råd & Röns test av batteridrivna motorsågar noterar vi att det är Makitas motorsåg som har den snabbaste laddtiden av alla.

Lågprisprodukter

Det finns flera batteridrivna motorsågar inom lågpris-segmentet. Här försöker vi ta reda på hur bra de är.

Jula

Jula säljer fyra olika batteridrivna motorsågar under sitt eget varumärke Meec Tools. Dessa batteridrivna motorsågar har fått varierande kundomdömen. Och ska vi tro kunderna är det den dyraste produkten, Batteridriven kedjesåg Multiseries 40 V 5 Ah, som är mest köpvärd. Den kostar 2800 kronor och har fått ett samlat kundbetyg på 4,7 av 5 baserat på 182 recensioner. Aftonbladet Plus har testat en batteridriven motorsåg från Meec och beskriver att den är överraskande bra men att den samtidigt låter mest av alla i testet.

Viktiga egenskaper att titta på inför köpet

Här listar vi några viktiga egenskaper att titta närmare på när man ska köpa en batteridriven motorsåg.

Ungefärligt pris för batteridrivna motorsågar

Vi kan konstatera att några av de testvinnande batteridrivna motorsågarna kostar från cirka 3000 kronor och uppåt. Ofta avser detta pris utan batteri. Ett bra batteri kompatibelt med flertalet maskiner och verktyg kan kosta runt 3000-5000 kronor.

Läsvärda tester av batteridrivna motorsågar

Här rekommenderar vi några bra tester av batteridrivna motorsågar för vidare läsning.

Råd & Rön

Råd & Rön har genomfört ett test av batteridrivna motorsågar där man för första gången testade ett gäng produkter i november 2018. Därefter skedde en uppdatering av testet i juli 2021, då man också utsåg en ny testvinnare. Testet är mycket omfattande och man kan se de batteridrivna motorsågarnas egenskaper och prestanda nere på detaljnivå. Här kan du få reda på allt ifrån hur lång tid det tar att montera motorsågen till hur lätt det är att kapa en 20 cm stam med den. Det mest läsvärda testet, med den viktiga informationen sammanställd i tabeller, lätt att tillgodogöra sig.

Aftonbladet Plus

I augusti 2020 publicerade Aftonbladet Plus sitt test av åtta batteridrivna motorsågar. Testet är inte lika utförligt som hos Råd & Rön, dock tar man hänsyn till de viktigaste faktorerna såsom montering, laddning, underhåll och sågning. Det är lite svårt att få en överblick över sågarnas respektive egenskaper. Testet har istället en mer personlig touch, vilket vi förvisso också gillar. Det är bra att man har rankat de batteridrivna motorsågarna med en enkel 1-5 plus-skala.

Pricerunners test av motorsågar

Pricerunner har utfört ett generellt test av motorsågar som publicerades i april 2022. Testet omfattar egentligen både batteridrivna och bensindrivna. Men det är värt att nämna eftersom en batteridriven motorsåg, Stihl MSA200C, utsetts till bäst i test i båda dessa kategorier. Det är svårt att få en överblick över motorsågarnas egenskaper i testet, dock gillar vi att man djupdyker i olika detaljer som kan vara för- eller nackdelar. För testvinnaren beskrivs det till exempel hur den drar väldigt mycket kedjeolja men att den samtidigt har ett oljelock och påfyllning som är lätt att hantera. Dessa detaljer är svåra att hitta i andra jämförelser.

Skogsforums test av batteridrivna motorsågar

Skogsforum genomförde ett test av tre batteridrivna motorsågar i mars 2020. Det här är egentligen inte något test för den som vill veta vilken batteridriven motorsåg som är den bästa på marknaden. Istället är det en bra jämförelse mellan batteridrivna och bensindrivna motorsågar, och hur det är att använda sig av batteridrivna motorsågar när man tidigare bara kört bensindrivet. En bra introduktion för dig som går i tankar kring att byta den bensindrivna mot en batteridriven.