BÄNKDISKMASKIN

BÄSTA BÄNKDISKMASKIN 2021

Disk är sällan en syssla någon av oss ser fram emot. Många av oss kanske sällan ser diskbänken eftersom disken konstant fyller den, oavsett hur mycket vi diskar. Bråk om vems tur det är att diska är vanliga och tråkiga men det finns lösningar, införskaffa en diskmaskin så slipper du allt ovanstående.

kollage av bänkdiskmaskiner

Då kan du komma hem och ha lugn och ro istället för att känna dig utmattad av att titta på diskberget. Det kan dock vara svårt att veta vilken diskmaskin du ska köpa av det myller av modeller som finns på marknaden. Många av oss bor i mindre lägenheter och har inte plats för en stor diskmaskin och då är en bänkdiskmaskin en smart lösning. Du bör tänka över en del saker innan du väljer din modell.

BOSCH SKS62E38EU

Bosch har ett gott rykte och deras bänkdiskmaskiner är riktigt bra. Den här modellen diskar riktigt tyst vilket gav den höga poäng av testpanelen. Den diskar också energisnålt vilket innebär en billigare elräkning för dig. Vattenförbrukningen är minimal, den använder endas åtta liter på ett program. Disken blev ren och skinande och det beror på att Bosch använder sig av en teknik som heter ActiveWater-teknologi. Tekniken jobbar aktivt med att värma upp vattnet snabbt och gör så att pumpen får vattnet att cirkulera ordentligt. På grund av detta ökar vattencirkulation rejält vilket dels sparar energi men också gör disken riktigt ren. På maskinen finns det också en AquaSensor-teknologi som analyserar vattnet med en infraröd stråle. Genom den tekniken anpassar diskmaskinen vattenanvändningen beroende på hur smutsigt vattnet är. Diskmaskinen rymmer sex kuvert.

Bosch SKS62E38EU

En annan fantastisk funktion är att Bosch SKS62E38EU även torkar disken, vilket är smidigt om du har bråttom. Det är inte så många bänkdiskmaskiner som har den här funktionen och det gav Bosch SKS62E38EU extra pluspoäng. Modellen har en speciell glasskyddsteknik som hjälper diskmaskinen att skölja din disk skonsamt då den mäter vattnets hårdhet. Därför kan du även diska riktigt ömtåliga glas eller porslin. Bosch inkluderar även ett AquaStop som ger dig ett hundraprocentigt skydd mor vattenläckor under hela bänkdiskmaskinens livslängd. Bosch SKS62E38EU har sex diskprogram eller så kan du använda dig av ett automatiskt program med sensor. Det finns en timerfunktion så att du kan ställa in när den ska starta. Energiklassningen är A+ vilket betyder väldigt energisnål. Vi rekommenderar den här bänkdiskmaskinen då du får fantastiska funktioner med på köpet.

VINNARE I ANDRA TESTER

ELECTROLUX ESF2400OW

Electrolux ESF2400OW är en smart bänkdiskmaskin som tar upp lite utrymme men har gott om plats för smutsig disk. Många i testpanelen gav höga poäng för att modellens kontrollpanel sitter på toppen istället för på botten, vilket är en ganska ovanlig placering. Då hamnar kontrollpanelen i huvudhöjd istället för att du ska behöva böja dig för att se knapparna. Den här maskinen är bara 438 x 550 x 500 millimeter stor och det gör att den får plats även i de minsta lägenheterna. Den har dessutom ett program som heter Party som diskar rent din disk på bara 20 minuter. Programmet är inte så energisnålt men det är en härlig funktion att ta till när du nyss fått veta att du ska få besök om 30 minuter.

Electrolux ESF2400OW

Använder du dig av de övriga programmen drar Electrolux ESF2400OW inte mycket el alls, den har A+ i energiklass vilket är bra. De andra programmen du kan välja mellan är Intensiv, Normal, Glas och ECO. ECO tar lång tid men är väldigt energisnålt. Du har också en timerfunktion så att du kan fördröja starten av ett program i upp till 24 timmar. Maskinen har många smarta sensorer inbyggda för att underlätta diskningen. På displayen kan du se hur lång tid det är kvar av ditt program. Den här modellen har bestickkorg istället för besticklåda vilket är bra om du har höga slevar och liknande. När det är dags att fylla på salt och sköljmedel blinkar en indikator. Electrolux ESF2400OW är en riktigt prisvärd modell i mellanprisklassen som presterar otroligt bra.

BOSCH SKS62E32EU

Bosch SKS62E32EU är en smidig bänkdiskmaskin med snygg design. Den rymmer upp till sex kuvert och har sex olika program, dessa är: Auto, Intensiv, Eco, Glas, Snabb samt försköljning. Det finns också två specialfunktioner som heter VarioSpeed och Extratorrt. Variospeed diskar och torkar disken perfekt men på halva den normala tiden. Programmet drar lite mer energi men det kan det vara värt när du har bråttom. Använder du Extratorrt är din disk helt torr och redo att ställas in i skåpen när du öppnar bänkdiskmaskinen. Du kan se hur lång tid det är kvar av ett program på displayen. Bosch har även en annan smart funktion som de kallar AquaSensor, sensorerna känner av vilken typ av disk samt hur smutsig den är och reglerar programmet därefter.

Bosch SKS62E32EU

Om det till exempel finns fett kvar i slutet av sköljningen känner sensorn av det och sköljningen fortsätter till disken är ren. ActiveWater är en energisparande funktion som sparar vatten och energi genom att värma upp vattnet snabbt vilket gör den här modellen riktigt miljövänlig. Bosch SKS62E32EU har en otroligt låg ljudnivå på bara 49 decibel. Ljudnivån är så låg på grund av Bosch smarta EcoSilence Drive som har en energibesparande och borstlös motor. Du kan ställa in när du vill att programmet ska starta med timer. Disken blev både ren och torr på både auto- och ecoprogrammen. Den här bänkdiskmaskinen ligger och tippar i den övre prisklassen och även om den gjorde ifrån sig riktigt bra kom den trea i testet eftersom andra maskiner presterade ungefär lika bra till lägre pris.

ELVITA CBD6601V

Elvita bänkdiskmaskin CBD6601V är en liten och smidig diskmaskin för mindre kök eller hushåll. Trots att den tar så lite plats rymmer den sex kuvert, vilket är lagom för ett hem med en till två personer. Energiklassen är A+ vilket gör att den förbrukar väldigt lite energi. Elvita är dessutom en tyst bänkdiskmaskin på bara 49 decibel. Du kan välja att fördröja starten så att disken är klar när du kommer hem från jobbet.

Elvita CBD6601V

Starten går att fördröja mellan två till åtta timmar. Den har fem olika diskprogram där ECO är standardprogrammet. Intensivprogrammet kan du använda när din disk är hårt smutsad och har intorkade matrester. Det finns även ett glasprogram som är skonsamt mot dina glas och skyddar dem från att spricka av trycket.

SCANDOMESTIC SFO100

Scandomestic SFO100 är en riktigt liten bänkdiskmaskin som vi var tvungna att ta med i testet då den är så unik. Den rymmer bara två kuvert vilket är perfekt för exempelvis studenten. Det unika med den här diskmaskinen är att den inte behöver anslutas till vatten, du kan nämligen fylla på det själv vilket gör den att du kan ha en bänkdiskmaskin även om din hyresvärd inte vill låta dig koppla in en maskin.

Scandomestic SFO100

Den går att ansluta till en diskmaskinsanslutning så det valet finns också. Den har tre program; Eco, Rapid och en timme. Du kan även använda den till att skölja frukt och grönsaker. Ett annat program som finns är Babycare och det kan du använda till att bland annat ånga vällingflaskor och nappar.

ELECTROLUX ESF2300DW

Om du har en liten lägenhet men gillar att ha fester är det här den perfekta diskmaskinen för dig. Den har ett snabbprogram som bara tar 20 minuter för att diska en omgång disk, så nu kan du enkelt få disken klar mellan rätterna. Bänkdiskmaskinen är klassad med energiklassen A+ vilket gör den snäll mot både miljön och plånboken.

Electrolux ESF2300DW

Du kan välja mellan sex olika program; Ekonomi, Intensiv, Normal, Snabb 40 grader, Snabb 45 grader och Snabb 50 grader. Den använder värmen som är kvar efter diskningen till att torka disken. En indikator lyser när det är dags att fylla på salt och sköljmedel. Electrolux ESF2300DW har bestickkorg vilket ger dig gott om plats för höga muggar och glas. Ljudnivån ligger på 50 decibel så den är inte den tystaste i testet men ljudnivån är fullt acceptabel.

MER OM BÄNKDISKMASKINER OCH VÅRA TESTVINNARE

Först måste du bestämma dig för hur många standardkuvert du behöver ha diskade per dag. Ett standardkuvert betyder en tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp, bestick och ett glas. De flesta bänkdiskmaskiner har plats för mellan fyra till sex kuvert. När du bestämt dig för hur många kuvert din bänkdiskmaskin bör klara av ska du fundera på besticklådans placering, har du många höga saker kan det vara bra att ha en bestickkorg istället för besticklåda. Vi har testat sju olika bänkdiskmaskiner för att hjälpa dig hitta rätt. Vi har vägt in deras kapacitet, hur många kuvert som får plats, ljudnivån samt miljömärkningen. Vi har även tittat på prisklass och värde för pengarna. På första plats i vårt test kom Bosch SKS62E22EU för att den diskar tyst, är välgjord och ger bra valuta för pengarna.

I och med att du hittat till vårt test av bänkdiskmaskiner kanske du även är intresserad av andra produkter till kompakta kök. Vi har bland annat ett test av kokplattor.