BALANSCYKEL

BÄSTA BALANSCYKEL

Det har blivit allt populärare att låta sitt barn använda en balanscykel innan övergången till en riktig cykel istället för som tidigare att använda stödhjul på cykeln. Balanscykeln hjälper ditt barn att träna balansen och koordinationen som krävs för att senare kunna gå över till att cykla på en cykel med trampor.

kollage av balanscyklar

Balanscyklar finns i olika varianter och storlekar som möjliggör att den går att börja använda redan från ett par års ålder. Många föräldrar anser att balanscykeln har hjälpt deras barn att lära sig cykla snabbt och att de med hjälp av denna aldrig behövt använda stödhjul. Vi har i denna artikel gjort en jämförelse av ett antal vanliga balanscyklar på marknaden för att hjälpa dig att hitta vilken som kommer passa ditt barn allra bäst.

STOY 12” SPRINGCYKEL SVART – TESTVINNARE

Stoy springcykel, som finns att köpa antingen med 10 eller 12 tums hjul har blivit en stor favorit bland barnfamiljer och är även cykeln vi utsett till favoriten bland olika testvinnare. Den har ett pris som ligger i mellansegmentet och en tålig konstruktion i metall och underhållsfria plastdäck med kullager.

STOY 12” SPRINGCYKEL SVART

Den mindre cykelstorleken kan ditt barn använda redan från 2 års ålder, medan den större passar bäst från 3 år och uppåt. Cykeln har som extra säkerhet en vridbegränsning på styret vilket gör att ditt barn inte kan råka tvärställa det. Den finns att köpa i en rad olika kulörer vilket gör att du lär ha lätt att hitta en färg som faller just ditt barn i smaken. Denna cykel uppfattas av kunder som rejäl, tålig och hållbar i många år vilket gör den till ett prisvärt köp.

G-BIKE CHOPPER DELUXE BALANSCYKEL

G-bike Chopper Deluxe är en cykel som ligger i premiumsegmentet av balanscyklar. Den har en design som klart sticker ut bland balanscyklar med sitt smäckra och genomtänkta utseende. Cykeln har ett styre som är fast, men sadeln kan justeras i olika höjder. Cykeln har en tålig konstruktion i metall och underhållsfria däck, vilket gör att den tål att användas i alla väder och situationer. Cykeln fungerar för barn mellan 2–5 år vilket ger den en lång livslängd som väger upp det högre priset den kommer med. Unikt för denna cykel, är att den på framhjulet har en stötdämpare vilket gör cykelturen extra behaglig för ditt barn om ni är ute i mer ojämn terräng. Det är den enda cykeln i vår testsammanställning som har detta.

G-bike Chopper Deluxe Balanscykel

Balanscykeln levereras även med stödhjul som kan monteras på vilket gör att den fungerar för mindre barn. Givet att en del av syftet med en balanscykel är att träna barnet att kunna hålla balansen på egen hand, kan det tyckas som att det är ett onödigt tillägg som troligtvis inte används i så hög utsträckning till denna cykel. Jämför vi denna cykel med testvinnaren Stoy har de bägge relativt vacker design, men G-biken är förstås mer unik för den som vill utmärka sig i mängden. Bägge cyklarna är tillverkade i rejäla material och kommer troligtvis att hålla under flera år. G-biken har ett pris som är nästan tre gånger högre än Stoy-cykeln vilket kan anses vara ett väl högt pris att betala för de unika detaljerna som kommer med cykeln.

CHILLAFISH FIXIE SPRINGCYKEL

Chillafish Fixie Springcykel är en cykel som befinner sig i mellansegmentet men är något dyrare än testvinnaren Stoy. Chillafish Fixie-cykeln är en av de balanscyklar som designmässigt sticker ut mest i jämförelsen bland olika tester med sin säregna design som med sitt bockstyre för tankarna till en snabb landsvägscykel. Cykeln är tillverkad i metall och har underhållsfria däck. Både styret och sadeln kan justeras i höjdled vilket underlättar att skapa en bra cykelställning för ditt barn. Med anledning av att styret är av bockstyremodell har ditt barn möjlighet att hålla cykeln på olika sätt under cykelturen vilket kan vara både roligt och lärorikt. Chillafish Fixie kan köpas i två olika klassiska kulörer, antingen blå eller rosa. Med det något högre priset på cykeln hade det varit önskvärt med ett större färgurval.

Chillafish Fixie Springcykel

En unik detalj med Chillafish Fixie balanscykeln är att den kommer med ett integrerat fotstöd och en fotbroms. Under cykelturen kan barnet sätta fötterna på fotbromsen för att bromsa bakhjulet tills farten minskar och de kan ta emot sig med fötterna. Detta är en bra funktion som gör att övergången till fotbroms på en vanlig cykel kan gå lättare. Övriga springcyklar förutsätter att barnet bromsar upp farten genom att sätta ner fötterna i marken istället. En annan unik detalj kring denna cykel är att den enbart väger 1 kilogram, vilket är mindre än hälften av övriga cyklar. Jämför vi denna cykel med testvinnaren Stoy så känns Chillafish Fixie-cykeln mindre rejäl i sin konstruktion och en del av del plastiga detaljerna som den har, exempelvis fotbromsen, kommer troligtvis att slitas rätt rejält efter något år av användning.

BIKESTAR BALANSCYKEL I TRÄ 2 i 1

Bikestar balanscykel i trä, 2 i 1, är en bubblare i vår testjämförelse. Cykeln är en kombination av en trehjuling och en balanscykel. Du kan med relativt enkel justering ändra den mellan att ha tre hjul och därmed fungera för barn så små som 18 månader, till att ha två hjul och fungera som balanscykel från cirka två års ålder. Cykelramen är tillverkad i trä och cykeln har en låg totalvikt på 1,6 kilogram vilket gör den till en av del lättaste bland balanscyklar vi hittat. Sadeln kan justeras i höjdled men styret kommer med enbart ett läge. Med sin träkonstruktion skapar den ett unikt utseende men cykeln kommer vara mer känslig för väder och vind, vilket lär gör att användningsperioden under året blir kortare.

Bikestar balanscykel i trä 2 i 1

Bikestar balanscykel är generellt sett en uppskattad cykel av kunder men några punkter som återkommer är att den på grund av sin träkonstruktion är lite känsligare både för väder men också för handhavande. Om muttrarna dras åt för hårt kan sprickor i träet uppstå vilket kan göra att konstruktionen på sikt försvagas. Andra synpunkter på cykeln är att då cykeln används som trehjuling blir avståndet mellan barnets position och bakhjulen på cykeln för kort. Det kan göra att det är lätt för barnet att råka slå i bakhjulen när det cyklar. Jämför vi denna cykel med testvinnaren Stoy så lär Stoy vara vinnaren i längden. Bägge cyklarna ligger i mellansegmentet, men med sin stabilare konstruktion lär Stoy vinna med sin möjlighet att låta barnet utforska olika typer av terräng.

BAGHERA VINTAGE SPRINGCYKEL

Baghera Vintage springcykel är som namnet säger en balanscykel som har ett vintage-utseende. Den är konstruerad i metall och kommer med ett utseende som påminner om en fin damcykel för söndagsturer. På styret sitter en cykelkorg i korgmaterial vilket gör att ditt barn enkelt kan ta med sig leksaker på sin tur.

Baghera Vintage Springcykel

Både styre och sadel är justerbara i höjdled vilket skapar en bra cykelställning för ditt barn. Denna cykel kommer med riktiga gummihjul med innerslang som pumpas. Det är den enda cykeln vi hittat som har denna typ av hjul vilket skapar en mjukare känsla när barnet cyklar på ojämnt underlag, men som även innebär att du kommer behöva laga ett par punkteringar emellanåt. Cykeln fungerar för barn mellan 2 år och 5 år.

STIGA RUNRACER C12

Stiga Runracer C12 är en balanscykel som kommer med ett lite tuffare och coolare utseende. Den är tillverkad helt i svart och för tankarna till mer av en terrängcykel. Cykeln är konstruerad i stål och kommer med tysta och underhållsfria hjul i 12 tum. Sadeln kan justeras i höjdled men styret kommer i ett fast läge.

Stiga Runracer C12

Cykeln har högsta maxvikten av alla cyklar med de 50 kilogram barnet kan väga för att använda den. Det skulle teoretiskt möjliggöra att barn upp till 12–14 års ålder kan använda den även om det är föga troligt att barn äldre än 5–6 år skulle välja att cykla på en springcykel. Stiga Runracer ligger i budgetsegmentet men känns designmässigt lite snyggare än sin konkurrent i Nordic Hoj-cykeln.

NORDIC HOJ SPRINGCYKEL

Nordic Hoj springcykel är en cykel som ligger i budgetsegmentet. Den är en uppskattad cykel bland barnfamiljer med anledning av sitt låga pris. Cykeln är tillverkad i metall och har massiva, underhållsfria däck med kullager. Cykeln har 10 tums däck och fungerar för barn från 2 år och upp till cirka 5 år.

Nordic Hoj springcykel

Både styret och sadeln är justerbara vilket kan skapa en god cykelställning för ditt barn. Cykeln kan köpas i två olika varianter, antingen med klistermärken med Babblarna eller med Bamse. Detta lär vara uppskattat av framför allt de yngre barnen. Jämför vi denna cykel med testvinnaren Stoy blir det tydligt att detta är en billigare variant av balanscykel. Den har en enklare design och den håller sig troligtvis inte lika fin som Stoycykeln efter ett par år.

MER OM GRANSKNINGEN OCH TESTVINNAREN

Vi har i denna testjämförelse jämfört sju olika balanscyklar som är vanligt förekommande på marknaden. Vi har tagit med cyklar med olika funktionalitet, från olika tillverkare och som befinner sig i olika prisklasser. Beroende på vad som du och ditt barn önskar kring både funktionalitet och utseende finns det utan tvekan en cykel som passar just er på marknaden. Vi har jämfört cyklarna med olika kriterier i åtanke, både prisvärdhet men även design och hur användbar och hållbar den kommer att vara. Utifrån de cyklar som tagits med i denna granskning har vi utsett Stoy Springcykel som ligger i mellansegmentet till vår vinnare. Cykeln har en snygg design och är konstruerad i ett material som kommer göra att cykeln går att använda under många år framöver.

KÄLLOR