BAKMATTA

Med en bakmatta kan man med ganska små medel göra bakningen betydligt lättare. Man slipper kladd och deg som fastnar, samtidigt som man inte heller behöver flytta över de färdigkavlade bakverken till en ugnsplåt.

På den här sidan går vi igenom och sammanställer de bästa bakmattorna på marknaden. Genom en noggrann analys och research av internationella testvinnare, kundomdömen och produkternas egenskaper har vi kunnat sammanställa en riktigt bra topplista. Läs vidare för att ta reda på vilka bakmattor som är bäst.

SILPAT BAKMATTA I SILIKON - INTERNATIONELL TESTVINNARE

Flera internationella tungviktare inom mat har utsett Silpats Bakmatta till den bästa produkten. Bakmattan är tillverkad av en blandning mellan silikon och glasfiber, något som gör den lättarbetad och mjuk samtidigt som non stick-beläggningen gör att väldigt lite fastnar i den.

SILPAT BAKMATTA I SILIKON - INTERNATIONELL TESTVINNARE

Internationell testvinnare hos:

Silpats bakmatta är även tålig mot både höga och låga temperaturer, den tål temperaturer mellan -40 och upp till 250 grader. Det här är dessutom en tålig produkt, enligt tillverkaren håller den för att använda mellan 2000-3000 gånger. Vad man dock bör komma ihåg med Silpats bakmatta är att den inte är diskmaskinssäker och därför alltså kräver handdisk.

 

LÉUKÉ BAKMATTA GLASFIBER - KUNDFAVORIT

I vår stora genomgång av bakmattor har vi kunnat identifiera Léukés Bakmatta i Glasfiber som den solklara kundfavoriten, med flest och bäst kundomdömen.

LÉUKÉ BAKMATTA GLASFIBER - KUNDFAVORIT

Léukés bakmatta är tillverkad i en kombination mellan glasfiber och silikon, något som gör den smidig att arbeta med, ger en effektiv värmefördelning samtidigt som den har en bra non stick-yta. Bakmattan finns i två storlekar om 30×40 och 60×40 cm. Léukés bakmatta tål även att diskas i diskmaskin vilket sammantaget ger en smidigare bakning och rengöring.

Fördelarna med att använda en bakmatta

Som vi nämnde ovan är en bakmatta inte särskilt dyr i inköp. I utbyte får man en långt smidigare bakning med en rad fördelar.

Man slipper rengöra underlaget

Innan man kavlar ut sin deg på bordet så krävs det ofta en noggrann rengöring av ytan. Med en bakmatta slipper man detta och man behöver istället endast diska av bakmattan inför användning.

Degen fastnar inte i underlaget

Oavsett vilket underlag man bakar och kavlar på så brukar det fastna en hel del deg i det. Eftersom de flesta bakmattor är utrustade med en non stick-beläggning så slipper man deg som fastnar. Det som trots allt ändå fastnar är betydligt lättare att få loss eftersom de flesta bakmattorna är tillverkade i elastiska material som går att vrida och böja för att få loss bakverken.

Bakverk, bröd och kavlad deg behöver inte flyttas och håller sig intakt

En bakmatta är i de flesta fall värmetålig och går därför att lägga in direkt i ugnen. Man behöver därför inte flytta på de färdiga bakverken som ska in i ugnen, och man slipper därför risken att de förstörs när man flyttar dem.

Lätt rengöring

Tack vare non stick-beläggningen hos de flesta bakmattor är de mycket lätta att rengöra. Både när det gäller att diska bort färsk eller fastbränd deg. Dessutom går många bakmattor att diska i diskmaskin, något som underlättar ytterligare.

Spara in pengar på bakplåtspapper

När du investerat i en bakmatta kommer du inte längre att vara i särskilt stort behov av bakplåtspapper. Du kommer alltså kunna spara mycket pengar under flera år framåt.

Mindre mängd mjöl krävs

Eftersom degen inte fastnar på samma sätt i underlaget med en bakmatta så behöver man inte heller lika mycket mjöl när man bakar. Det gör både att man sparar pengar och får mindre att rengöra sen.

Nackdelar med bakmattor

Fördelarna med bakmattor är många men såklart finns det även nackdelar.

Non stick-beläggning kan innehålla oönskade ämnen

Enligt Naturskyddsföreningen är silikon ett material som i vissa former är miljöfarligt, hälsofarligt och kan innehålla hormonstörande ämnen.

Vill man ha en garanterat giftfri bakning så är silikon sannolikt därför inte helt optimalt. Samtidigt innehåller många vanliga bakplåtspapper också gifter och oönskade ämnen.

Egenskaper för bakmattor att titta närmare på

Här listar vi några egenskaper som är bra att titta närmare på inför köpet av bakmatta.

Material

Den övervägande majoriteten av bakmattorna är tillverkade i silikon, vilket bland annat har fördelen att det tål hög värme, är mjukt och lätt att rengöra. Många av bakmattorna är tillverkade i kompakt silikon, medan andra är tillverkade i mesh som förbättrar luftgenomströmningen. Andra bakmattor är tillverkade i en blandning av material, till exempel finns det en populär produkt från Leuké som är tillverkad i en blandning mellan glasfiber och silikon.

Temperatur

Beroende av hur bakmattan ska användas är det viktigt att kontrollera vilken temperatur som den tål. Efter att ha tittat närmare på ett stort antal bakmattor kan vi konstatera att vanliga intervall är att de tål temperaturer på mellan -60 grader till +230 eller +260 grader. Huruvida bakmattan tål höga temperaturer eller ej är också avgörande för om den går att använda i ugnen, vilket inte är möjligt med alla bakmattor.

Mått

Bakmattans mått är viktigt att titta på eftersom det är krångligt att baka på en för liten bakmatta. Samtidigt behöver bakmattan vara så pass liten att den går att få in i ugnen. En god idé kan därför vara att måtta upp ugnen hemma för att på detta sätt ta reda på hur stor bakmattan kan vara maximalt.

Mönster

Flera av bakmattorna har inbyggda mått och mönster, där man exempelvis kan se diametern på det man bakar eller med färdiga kakmönster för att få rätt storlek på kakorna man bakar. Perfekt för exempelvis pizzor, tårtbottnar och kakor.

Klippbarhet

Vissa av bakmattorna är gjorda för att man ska kunna klippa till dem efter önskad storlek. Detta ger bakmattorna betydligt fler användningsområden samtidigt som de kan anpassas efter ens behov.

Bakverksspecifika bakmattor

Det finns bakmattor som riktar sig mot specifika bakverk. Vad vi kunnat hitta så finns det exempelvis bakmattor som är anpassade enbart för att baka macarons eller muffins, samt bakmattor som är anpassade enbart för att baka baguetter. För exempelvis macarons eller muffins så sparar detta mycket tid och många formar/papper.