BAKMASKIN

BÄSTA BAKMASKIN

Förr i tiden var bakmaskiner stora klumpiga ting som privatpersoner sällan hade råd med. Nu har tekniken gått framåt och bakmaskinerna har blivit mindre, har fler funktioner och prisnivån har sjunkit rejält. En bakmaskin är en underbar apparat där du själv kan bestämma vilken typ av bröd du vill baka, du lägger i ingredienserna på kvällen, ställer in timern och på morgonen vaknar du till doften av nybakat bröd.

Kollage av bakmaskiner

Maskinen knådar, jäser och bakar brödet och du har full kontroll över vad ditt bröd innehåller. Om du till exempel är glutenintolerant är en bakmaskin ett perfekt hjälpmedel att få nybakat bröd istället för de torra dyra bröden du kan köpa i affärens sortiment. Ursprungligen kom bakmaskinen från Japan men har nu blivit populär över hela världen.

OBH NORDICA BAKMASKIN INOX

OBH Nordica Bakmaskin Inox vann vårt test eftersom den är mycket smidig att använda. Den har handtag vilket gör att den lätt går att flytta runt. Inox är väldigt enkel att rengöra eftersom brödformen går att ta ut och skölja av. Den knådar, jäser och bakar brödet och många upplever det som väldigt smidigt att bara kunna hålla i ingredienserna och inte behöva ha kladd med varken mjöl eller deg. Allt sköts helt och hållet i maskinen. OBH Nordica Bakmaskin Inox kommer med en doseringsskopa, instruktionsmanual, samt en receptbok med recept på flera olika sorters bröd, bland annat glutenfritt. Den har tolv olika bakprogram och du kan välja mellan två storlekar på bröden. Maskinen har också en funktion som gör att brödet håller sig varmt tills det passar dig.

OBH NORDICA BAKMASKIN INOX

OBH Nordica Bakmaskin Inox

OBH Nordica Inox Bakmaskin går att förprogrammera i upp till 13 timmar innan brödet ska vara klart. Du kan välja mellan tre olika bryningsgrader vilket är en trevlig funktion. Den har program för vanligt vitt bröd, fullkornsbröd och ett snabbprogram för när du vill ha nybakat bröd riktigt snabbt. I locket finns ett fönster så du kan se vad som händer under tiden maskinen bakar. Maskinen kommer i rostfritt stål och svart vilket gör att den passar i de flesta kök. Modellen är snygg och stilren. Den är väldigt tystgående och stör inte om du vill köra ett bakprogram under natten. Dock har den ett lite irriterande pipljud när vi trycker på knapparna för att programmera den men jämfört med alla fördelar är det inget som drar ner betyget.

KENWOOD BM450

Kenwood BM450 är en bakmaskin i en av de högre prisklasserna. Kenwood är dock kända för sin kvalitet och denna bakmaskinen är inget undantag. Denna modellen tar stor plats och väger hela 10 kilo. Tyvärr är det just storleken som drar ner betyget lite då det kan vara svårt att förvara den och den tar upp mycket plats. Den är också otymplig att flytta runt på grund av sin tyngd. Dock får du hög kvalitet för dina pengar och en bakmaskin som troligtvis håller i många år framöver. Precis som de bakmaskinerna som kom främst i vårt test är Kenwood en helt automatiskt maskin. Du bara häller i ingredienserna och sen sköter bakmaskinen resten och levererar härligt nybakad bröd. Är ni en stor familj som äter mycket bröd är det här en lämplig maskin för er.

KENWOOD BM450

Kenwood BM450

Kenwood BM450 har 15 automatiska program varav ett av de är för glutenfritt bröd och ett är ett snabbprogram där brödet blir färdigt på bara 60 minuter. Med Kenwood BM450 kan du dessutom programmera in dina egna bakprogram där du kan ställa in tid, temperatur och en hel del andra saker. Denna bakmaskinen kan du även använda för att göra sylt och marmelad vilket vi uppskattar. Vad slår hembakat bröd med hemgjord sylt? På maskinen finns en LCD-display och vi upplever det enkelt att ställa in våra egna program. Det finns ett fönster och lampa så vi kan se när brödet bakas och riskerar inte att öppna luckan för att titta och därmed förstöra brödet. För en storfamilj som bakar mycket rekommenderar vi varmt denna maskinen.

RUSSELL HOBBS CLASSICS BREADMAKER

Russell Hobbs Classics Breadmaker är en trevlig bakmaskin i den lägre prisklassen. Förutom att baka kan den också göra tårtbottnar, pizzadeg och sylt. Det finns 12 förinställda program och en timer så du kan välja när du vill att brödet ska vara klart. Det finns en varmhållningsfunktion som håller ditt bröd varmt i upp till 1 timme.

RUSSELL HOBBS CLASSICS BREADMAKER

Russell Hobbs Classics Breadmaker

Med denna maskin kan du baka bröd i tre olika storlekar och du kan välja hur ljus eller mörk du vill ha skorpan. Russell Hobbs Classics Breadmaker är enkel att rengöra eftersom alla lösa delar kan diskas i diskmaskin. Det finns även ett snabbprogram som bakar en brödlimpa på 55 minuter. Bakmaskinen har en LCD-display med knappar som är enkla att förstå och ett fönster så du kan titta på brödet under bakningen.

PANASONIC SD-2500WXE BAKMASKIN

Panasonic SD-2500WXE Bakmaskin kan baka bröd i tre olika storlekar och har 9 olika program. Denna bakmaskin bakar inte bara bröd utan har även program för sylt och kompott. Det medföljer en trevlig receptbok med recept på många olika sorters sylt och kompotter. Panasonic SD-2500WXE Bakmaskin har ett specialprogram som gör att du kan baka med både dinkelmjöl och råg vilket ger dig möjlighet att baka många ovanliga och nyttiga brödsorter.

PANASONIC SD-2500WXE BAKMASKIN

Panasonic SD-2500WXE Bakmaskin

KOLLA PRISET HOS

Självklart har även denna bakmaskinen en timer på upp till 13 timmar. Den har också ett specialprogram för glutenfritt bröd vilket gör den perfekt för dig som är glutenintolerant. Brödet kan gräddas i tre olika storlekar och du kan välja om du vill ha mjuk, mellan eller knaprig brödskorpa. Det medföljer en mätkopp och bruksanvisning på svenska.

MORPHY RICHARDS HOMEBAKE

Den här bakmaskinen har en kompakt utformning och enkla kontroller. Med bara fyra program har den lite färre program än de andra modellerna vi testat. Programmen är vanligt bröd, glutenfritt bröd, sylt och kakor. Den har bara en storlek på brödet men du kan välja hur gräddad du vill ha skorpan.

MORPHY RICHARDS HOMEBAKE

Morphy Richards Homebake

Timern gör att du kan förbereda brödet upp till 13 timmar i förväg och maskinen kan hålla brödet varmt i upp till en timme. Den har fått beröm för sin degkrok och att brödet inte fastnar men tyvärr är den ganska högljudd vilket kan ställa till problem om du vill baka under natten. Bakmaskinen har ett fönster så du kan se när brödet bakas och en LCD-display med touch-knappar. Den ligger i mellanprisklassen.

GASTROBACK 42823

Gastroback 42823 är en maskin i den övre prisklassen och den har verkligen massor av olika funktioner. Den bakar inte bara bröd utan du kan också göra sylt, yoghurt, pasta, tårtbottnar och till och med glass men då måste du köpa ett extra tillbehör. Den kommer med 18 olika program och där ingår även ett glutenfritt program.

GASTROBACK 42823

Gastroback 42823

KOLLA PRISET HOS

Det finns en timer som klarar upp till 15 timmar och en varmhållningsfunktion på 60 minuter. Du kan välja mellan tre olika gräddningar för skorpan och tre storlekar på brödet. På ovansidan finns det en tydlig display och ett fönster så du kan se hur det går för ditt bröd under gräddningen. Det finns också en liten låda där du kan lägga i nötter, fröer eller frukter för extra spännande smaker på brödet.

MORPHY RICHARDS 502000

Morphy Richards 502000 Bakmaskin kom på andra plats i vårt test och hade nog tagit första platsen om den inte varit betydligt dyrare än OBH Nordicas Onix. Denna maskinen är väldigt tystgående och har hela 19 program att välja mellan. Du kan också välja mellan att baka bröd i tre olika storlekar och skorpan kan ställas in på antingen ljus och mjuk, vanligt mellanbrun eller mörk och knaprig. Ett av Morphy Richards 502000 program är ett snabbprogram som bakar ditt bröd på bara 70 minuter. Med en tidsfördröjning på 12 timmar kan du hälla i alla dina ingredienser kvällen innan för att vakna upp till doften av underbart nybakat bröd morgonen därpå. Bakmaskinen har även ett fönster så du kan titta på när brödet knådas, jäser och bakas.

MORPHY RICHARDS 502000

Morphy Richards 502000

Morphy Richards 502000 bakmaskin har en stabil och robust design och utförandet är rostfritt stål och svart vilket gör att den passar in i de flesta kök. En trevlig extrafunktion är att det medföljer en dispenser som du kan hälla i fröer, nötter eller torkad frukt i och därmed få mycket variation på ditt bröd. Det medföljer en bruksanvisning men tyvärr bara på engelska vilket drog ner betyget något då det kan vara svårt för vissa att förstå. I bruksanvisningen finns dock flera riktigt trevliga recept på både bröd och kakor. Recepten är enkla att följa och resultaten av de vi provade blev riktigt bra. Denna bakmaskinen har fått mycket goda omdömen av användarna och förtjänar definitivt att komma på andra plats i vårt test.

MER OM TESTET OCH TESTVINNAREN

Vi har testat sju olika sorters bakmaskiner för att komma fram till vilken som är bäst på marknaden. Vi har dels testat maskinernas förmåga att baka flera olika sorters bröd och vi har dels tittat på saker som inställningar, tysthet och snabbhet, konstruktion, funktioner och utförande. I vårt bäst i test har vi kommit fram till att OBH Nordica Bakmaskin Inox är den bästa bakmaskinen på marknaden. OBH Nordica Bakmaskin Inox ligger i mellanprisklassen men presterade trots det allra bäst i jämförelse med de andra bakmaskinerna. På andra plats kom Morphy Richards 502000 som var nästan lika bra men då den kostar nästan dubbelt så mycket som OBH Nordica Bakmaskin Inox vägde det in i vårt slutresultat. Här nedan kan du läsa om de sju bästa produkterna på marknaden.

Tips: Bakar du regelbundet eget bröd så vill vi även passa på att rekommendera vårt test av brödrostar. Likaså kanske du har användning av en skärmaskin, för smidig och smulfri uppskärning av ditt bakade bröd.