AVSTÅNDSMÄTARE

BÄSTA AVSTÅNDSMÄTARE

En avståndsmätare har många olika användningsområden. På byggarbetsplatser kan mätaren göra det möjligt att snabbt och smidigt räkna ut avstånd och area. Till dig som är jägare kan mätarna användas för att räkna ut hur långt bort djuret är samt saker som vindriktning. För många kan en bra mätare vara skillnaden på en lyckad jakttur eller ett bygge som blir klart i tid.

kollage av avståndsmätare

I vår testgranskning kommer vi gå igenom olika typer av mätare för att du ska hitta den som passar dig bäst. Kom ihåg att läsa igenom alla recensionerna innan du gör ditt val och ta inte första bästa, alla mätarna kommer ha sina egna unika egenskaper och det kanske finns en som passar dig utmärkt även om den inte blir testvinnare.

BOSCH GLM 40 – TESTVINNARE KORTA AVSTÅND

Den första avståndsmätaren som vi granskat är Bosch GLM 40. Det är en robust avståndsmätare som främst är till för användning på byggarbetsplatser eller andra byggen där avståndet är viktigt. Den kan mäta avstånd på upp till 40 med en precision på +- 1.5 millimeter vilket gör mätaren till ett värdefullt verktyg när du vill ha exakta avstånd.

BOSCH GLM 40

Den har minne för upp till tio mätningar och räknar snabbt ut arean och volymen på vilken yta som helst. Den är också väldigt robust i konstruktionen och har skydd mot damm vilket gör att den kommer hålla i många år framöver på vilken byggarbetsplats som helst. Denna avståndsmätare är perfekt för dig som behöver mäta korta avstånd snabbt och enkelt, men som samtidigt vill ha något som kommer hålla i många år.

MILWAUKEE LDM 45

Milwaukee LDM 45 är en avståndsmätare för byggarbetsplatser som passar för dig som är ute efter en avståndsmätare som mäter lite längre än Bosch GLM 40 men fortfarande har en förmånlig prislapp. Precis som Bosch GLM 40 kommer Milwaukee LDM 45 göra det möjligt med mätningar upp till 45 meter med samma exakthet Bosch GLM 40 har, +- 1.5 millimeter. Den är mycket enkel att använda och fungerar genom att sikta och trycka. Tack vare dess kompakta design och en förvaringsväska i nylon är den enkel och säker att ta med sig till vilken arbetsplats som helst. Milwaukee LDM 45 är en avståndsmätare som är perfekt för dig som vill göra korta mätningar men vill ha några fler funktioner än du får med Bosch GLM 40.

Milwaukee LDM 45

Om vi kollar på vad andra säger om Milwaukee LDM 45 är det bara bra saker. Att den är mycket enkel att använda och att den fungerar utmärkt till ett bra pris är saker som nämns många gånger. Det är alltså en avståndsmätare som funkar utmärkt till det den är tänkt. Milwaukee LDM 45 kommer inte bara göra bygget smidigare och enklare men också mycket snabbare eftersom du sparar tid när du inte behöva räkna ut areor och volym. Den gör allt det åt dig och med en smidig 50 millimeters LCD-display kan du enkelt se vad resultatet av dina mätningar är. På displayen kommer du även kunna se de tre senaste mätningarna samt att avståndsmätaren har ett minne som sparar upp till de 30 senaste mätningarna.

LEICA DISTO D2

För dig som är ute efter ännu ett steg upp från Milwaukee LDM 45 är nästa avståndsmätare i testetjämförelsen det du letar efter. Leica Disto D2 är en avståndsmätare som mäter exakta avstånd (+-1.5 millimeter) upp till 100 meter vilket gör att du kan få exakta mätningar även till större arbeten. Dess konstruktion gör även att den kommer klara de allra tuffaste förhållandena, något som passar bra för dig som behöver en avståndsmätare som fungerar lika bra under årets alla dagar. Prislappen på LEICA Disto D2 är dock betydligt högre än på de andra avståndsmätarna i granskningen som är till för byggarbeten och känner du inte att du kommer behöva mätningar av långa avstånd särkilt mycket är kanske Leica Disto D2 inte rätt avståndsmätare för dig.

LEICA Disto D2

Om vi kollar på vad andra skriver om Leica Disto D2 skriver många om hur bra den fungerar. Andra skriver också om att de redan haft andra avståndsmätare från Leica som hållit i många år och rekommenderar därför starkt den här mätaren. Med Leicas app kan du även få in dina mätningar direkt i ett foto eller ett rutnät i din surfplatta eller mobil. Är du ute efter en avståndsmätare för lite större byggen men som fortfarande mäter väldigt exakt och som gör ritningarna mer exakta är det här en mätare som kommer passa perfekt för dig. Känner du däremot att du vill ha något som mäter ännu längre eller inte kommer mäta så pass långa avstånd gör kanske den höga prislappen att det inte är en investering som är värd att göra.

MAKITA LD030P

För dig som är ute efter en lite enklare avståndsmätare finns Makita LD030P. Det är en avståndsmätare som mäter avstånd på upp till 30 meter med en exakthet på +- 2 millimeter. Den har batteritid som räcker i upp till 5 000 mätningar och är väldigt liten och behändig. Det är en perfekt avståndsmätare i trånga utrymmen eller för dig som vill ha en avståndsmätare som inte behöver mäta långa avstånd.

Makita LD030P

Om du läser andras recensioner av mätaren skrivs det att du får mycket för pengarna och att den enkelt får plats i en bakficka. Makita LD030P är en bra avståndsmätare för dig som är ute efter något lite enklare men som fortfarande ger dig mycket exakta mätningar snabbt och enkelt. Är du ute efter något med många funktioner är det däremot inte en mätare för dig.

LEICA DISTO D1

Nästa avståndsmätare som vi kikat på är Leica Disto D1. Den har samma smidighet och enkelhet som Leica Disto D2 men kommer med något färre funktioner. Avståndsmätaren mäter avstånd på upp till 40 meter med en felmarginal på +- 2 millimeter. Den har även bluetooth och kan precis som sin storebror använda Leicas app för att enkelt få in mätningarna direkt i din telefon eller surfplatta.

Leica Disto D1

Prislappen på Leica Disto D1 är också betydligt mindre än på Leica Disto D2, men som sagt får du också färre funktioner. Den här avståndsmätaren är perfekt för dig som är ute efter något enkelt men som fortfarande ger dig möjlighet att få in mätningarna direkt i din telefon för att göra enklare riktningar. Det andra skriver om mätaren är att det är en bra mätare för pengarna och att den fungerar bra.

BOSCH GLM 120 C

För dig som är ute efter en avståndsmätare i toppklass som kan ge dig både digitala bilder och exakta avstånd är Bosch GLM 120 C den rätta mätaren för dig. Den mäter avstånd på upp till 120 meter med en exakthet på +- 1.5 millimeter och har både en kamera och zoom, vilket gör det mycket enklare att se vilket objekt du mäter.

Bosch GLM 120 C

Den har även bluetooth för att enkelt få in mätningarna i vilken enhet som helst och tack vare dess konstruktion är den också mycket stryktålig och kommer klara att vara ute under årets alla dagar. Den höga prislappen gör dock att den kanske inte passar alla. Ska du använda en avståndsmätare mycket och vill ha det absolut bästa är det här mätaren för dig.

YUKON EXTEND LRS-1000 – TESTVINNARE LÅNGA AVSTÅND

Nästa avståndsmätare som jämförts är Yukon Extend LRS-1000. Det är en avståndsmätare som mäter upp till 1 000 meter och är främst till för användning vid utomhusaktiviteter som jakt och golf, men den fungerar alldeles utmärkt om du vill ha mätningar som inte är helt exakta. Den är mycket smidig att använda och kräver inte att du använder många olika inställningar, bara sikta mot objektet du vill mäta så tar det bara några sekunder för laserstrålen att mäta avståndet. Själva mätningen kommer inte vara lika exakt som med andra avståndsmätare som är menade för korta avstånd, men om det inte är viktigt för dig är den här avståndsmätaren mycket bra. För dig som är ute efter en avståndsmätare för jakt kommer Yukon Extend LRS-1000 passa perfekt tack vara dess enkelhet och kompakta konstruktion.

Yukon Extend LRS-1000

KOLLA PRISET HOS

För dig som vill ha en avståndsmätare som är liten och kompakt och därmed väldigt enkel att ta med sig på alla typer av utomhusaktiviteter såsom jakt, golf eller på en vanlig vandring är Yukon Extend LRS-1000 ett bra val. Med den här avståndsmätaren kommer jaktresorna bli mycket enklare och mätaren kommer att hålla för alla typer av väder och aktiviteter i många år framöver. Det förmånliga priset på denna avståndsmätare gör att den även passar perfekt om du är ute efter något som inte kommer kosta hur mycket som helst. Det är en avståndsmätare för dig som vill kunna mäta mycket långa avstånd snabbt, men om du alltså är ute efter något som mäter kortare men betydligt mer exakt är inte det här avståndsmätaren för dig.

MER OM TESTVINNANDE AVSTÅNDSMÄTARNA

Det har inte varit lätt att välja en vinnare för vår genomgång av tester och köpguider. Det finns många olika typer av avståndsmätare som alla är bra på sina egna sätt. Läs gärna igenom alla recensioner innan du gör ditt val eftersom det kanske finns en mätare som passar just dig bättre än vinnarna av denna testsammanställning. Vinnaren för korta mätningar blir Bosch GLM 40. Det är en mätare som alltid fungerar och som kan mäta i princip alla avstånd som behövs på en byggarbetsplats, samtidigt som den är välkonstruerad och kommer hålla länge. Vinnaren för långa avstånd är Yukon Extend LRS-1000 som är en avståndsmätare som kommer göra alla dina jaktresor mycket enklare och smidigare samtidigt som den är mycket enkel att bära med sig överallt och kommer till ett bra pris.

KÄLLOR