ÅKPÅSE

BÄSTA ÅKPÅSE 2021

I Sverige kan det bli väldigt kallt om vintrarna och därför är en åkpåse en investering de flesta föräldrarna vill ha. Den används i barnvagnen för att hålla barnet varmt oavsett om det sitter eller ligger i den. Det finns särskilda miniåkpåsar som passar bra i liggdelen på barnvagnar samt i babyskydd, men även vanliga åkpåsar brukar få plats i en vanlig liggvagn.

kollage av åkpåsar

När du väljer vilken av åkpåsarna som passar dig bör du alltid utgå från den barnvagn du har, då alla vagnar inte har samma utformning. En sittdel på barnvagnen kan ha en vanlig eller en ergonomisk utformning vilket du bör utgå ifrån. Åkpåsens tanke är att skydda mot vind och kyla när barnet sitter i barnvagnen, precis som en overall när de rör sig utomhus.

ELODIE DETAILS ÅKPÅSE – TESTVINNARE

Det här är Elodie Details klassiska åkpåse som uppdateras med nya designer varje höst. Det är ett mycket populärt varumärke för åkpåsar och de kommer alltid med snygga färger och mönster som tilltalar den stora skaran. Nu har de dessutom börjat tänka mer på hållbarheten också vilket gör det till ett ännu bättre val. Den här klassiska modellen har funnits i nära ett decennium och du kan välja mellan knäppning på mitten eller runtom beroende på vad som passar dina behov. Den är en meter lång, vilket är standard för åkpåsar och den är tillräckligt rymlig för att passar ditt barn upp till tre års ålder. Dess långa skåror baktill gör det enkelt att dra igenom sittdelens sele, skårorna stängs smidigt med kardborre vid behov.

Elodie Details Åkpåse

En fördel med Elodies åkpåse är att den har en upphängningsficka baktill som du trär över barnvagnens sittdel, på så sätt glider den inte ner när du ska sätta i ditt barn. Den fungerar även utmärkt att använda i liggdelar även om den kan kännas lite stor i mindre liggdelar. Det här är en varm åkpåse som håller ditt barn varmt även när det blåser mycket och det har blivit minusgrader ute. Den är mycket mysig och finns i härliga, färgglada designer som ger en uppiggande färgklick i barnvagnen. Några varianter av åkpåsen tillverkas dessutom av återvunnen polyester vilket innebär att du gör miljön en tjänst när du väljer en av dem. Vi gillar verkligen den här åkpåsen då den håller värmen bra och dessutom är den riktigt snygg också.

ANGEL OF SWEDEN TÄRNABY

Om du är ute efter en mycket prisvärd åkpåse kan du välja vår favorit bland budgetalternativen; Angel of Sweden Tärnaby. Åkpåsen finns i flera utföranden och har alla önskade basfunktioner. Den är 100 cm lång och passar därmed barn upp till runt tre års ålder. Åkpåsen känns något tunn när du tar i den men den håller värmen långt bättre än en vår- eller höståkpåse. Under milda vinterdagar behöver barnet bara ett lager kläder undertill för att hålla sig varm. Vid minusgrader bör du fylla på med fler lager kläder. Tärnabys lock är avtagbart och det kan vikas ner framtill och fästas med tryckknappar. Vid huvudänden finns en kant i fuskpäls, men den kan tas loss om du inte gillar den. Den har kardborreförsedda öppningar till selen i vagnen.

Angel of Sweden Tärnaby

En stor fördel med Angel of Sweden Tärnaby är att den kan fästas på två olika sätt. Det här är en viktig del av en åkpåse, då det inte finns någonting störigare än att åkpåsen åker ner gång på gång. Den kan antingen träs med sin upphängningsficka över ryggstödet i sittdelen, eller så kan den spännas fast med två kardborreförsedda remmar som finns på baksidan av bakstycket. Det gör den helt glidfri i nästan alla sittdelar. Det här må inte vara den varmaste åkpåsen men den duger mycket väl under en normal vinter då det inte är så många minusgrader. Den är helt klart värd sitt låga pris och den har alla de funktioner du kan önska dig från en åkpåse. Stort plus får den för upphängningsfunktionen.

NAJELL WINTER COVER ÅKPÅSE

Om du är ute efter en ergonomisk åkpåse är det här ditt bästa val. Den fungerar bra i såväl liggdelar som i ergonomiska sittdelar. Den är så mjuk och fluffig att ditt barn kommer känna sig otroligt bekvämt, dessutom håller den värmen riktigt bra. Åkpåsen har ett avtagbart lock som dessutom kan öppnas i fotänden vid behov. Det som gör den ergonomisk är att bakstycket består av två delar, som är formsytt för sittplattan.

Najell Winter Cover Åkpåse

Det här är en normallång åkpåse som tyvärr kan upplevas lite trång på bredden, vilket gör att den passar bäst för bebisar och barn upp till två år. Stoppningen består av återvunnen polyester vilket gör den till ett hållbart och miljövänligt alternativ. Priset är dock något högt om vi tänker på tiden den kan användas.

BOZZ ÅKPÅSE SMALL

Den här åkpåsen från Bozz är en mindre modell som är anpassad för användning i babyskydd eller barnvagnens liggdel. Det lilla formatet gör att passformen är bra för just bebisar. Dock är användningstiden kort, den brukar bara kunna användas i ett halvår. Du kan välja mellan två olika foder till Bozz miniåkpåse, antingen fleece eller lammskinn.

Bozz Åkpåse Small

Dragkedjan sitter i mitten framtill och gör det enkelt att ta ut och lägga i barnet i den. Åkpåsen har långa, kardborreförsedda öppningar baktill för att enkelt kunna användas med babyskyddets fempunktssele. Du kan välja mellan flera olika färger och den är ett mycket praktiskt val för den nyfödda bebisen. Dessutom säljs den till ett väldigt bra pris vilket gör att den korta användningstiden inte spelar så stor roll.

EASYGROW NATURE

Easygrow Nature är en av de dyrare åkpåsarna i vårt test, men en fördel är att den kan användas länge. Du kan nämligen förlänga den till 120 cm vilket gör att den även fungerar till barn på fyra till fem år. Den här åkpåsen är riktigt bra på att hålla värmen, den står pall även vid 20 minusgrader. Den är stoppad med dun och fjädrar vilket gör den varm och mysig.

Easygrow Nature

På baksidan finns individuella hål för selen och den saknar tyvärr någon typ av upphängning vilket är ett minus. Dock har den gott om genomtänkta detaljer som gör att den håller värmen väl. En nackdel är att åkpåsen kan kännas för varm om du bor i landets sydligare delar, men i norr är den ett utmärkt val.

BOZZ ÅKPÅSE ERGO FLEECE

Den här åkpåsen är speciellt utformad för ergonomiska sittdelar och det är en uppdaterad version som håller värmen mycket bra. Den är rymlig och lite över en meter lång. Barnet är ombonat ända upp till hakhöjd och värmen hålls enkelt kvar inuti åkpåsen. Dessutom har den här åkpåsen ett mycket bra pris, vilket är att föredra.

BOZZ Åkpåse Ergo Fleece

Den passar bra för en normalkall vinter där det inte är alltför många minusgrader. Den har mycket vaddering och insidan är fylld med fleece för en ombonad känsla. Åkpåsen har också en kant som kan träs över vagnens ryggstöd för att undvika att den glider ned, vilket är en stor fördel. Nackdelen är att öppningen är något vid för de allra minsta barnen och riskerar att släppa in kyla.

VOKSI URBAN FUR WALNUT

Voksi Urban är vårt premiumval i det här testet, den hamnar på andra plats eftersom priset är så högt som det är. Den här åkpåsen har i många år varit en favorit hos dem som vill ha en stilren åkpåse som garanterat håller värmen. Dessutom har den nu uppdaterats till det bättre. Åkpåsen levereras i en förvaringsväska som gör den enkel att stoppa undan när sommarhalvåret kommer. Den här åkpåsen består av fyra delar; ett bakstycke, två framstycken i olika längder samt en tunn kudde du kan lägga över öppningen för selen. Bakstycket har öppningar som du stänger med kardborre och den kan därför enkelt fästas i vagnens sittdel oavsett vilken barnvagn du har. Baksidan är dessutom tillverkad av antiglidmaterial, dock saknar vi en upphängningsficka på modellen.

Voksi Urban Fur Walnut

Det korta locket till åkpåsen är 90 cm lång, medan det långa locket är 114 cm vilket innebär att du kan använda åkpåsen tills ditt barn är upp till fem år gammalt. En bra funktion är att du kan öppna locket nedtill, vilket är perfekt när ditt barn bär smutsiga skor som inte bör vara i åkpåsen. Baksidan av åkpåsen är stoppad med ull vilket innebär att den isolerar väl och håller ditt barn varmt. Det är en väldigt rymlig åkpåse som får ditt barn att känna sig ombonad. Locket går högt upp och når barnets haka. Åkpåsen har ett dyrt pris men då den är tillverkad av högkvalitativa naturmaterial och kan användas länge är det en investering. Dessutom har den ett högt andrahandsvärde.

MER OM ÅKPÅSAR OCH TESTVINNAREN

Marknaden är full av åkpåsar i olika utföranden och prisklasser och i vårt test har vi undersökt sju av dem. Vadderingen kan skilja sig på flera sätt, antingen kan den vara syntetisk eller gjord av ull eller dun. Några åkpåsar har ett avtagbart lock medan andra öppnas upp på mitten. Om du ska använda åkpåsen i en sittdel är det viktigt att den har öppning för fempunktsselen som de allra flesta vagnarna har. Många åkpåsar har någon typ av antiglidmaterial på baksidan för att undvika att den glider ner när du sätter i ditt barn. I vårt test har vi vägt in storlek på åkpåsen och dess funktioner och vår testvinnare är Elodie Details Åkpåse då den har en modern design samtidigt som den är varm och skön.