ÄGGKOKARE

I den här guiden kan du läsa om vilka äggkokare som utsetts till testvinnare och bäst i test av de mest seriösa testarna och experterna på marknaden. Vi har strävat efter att samla så många av dessa testvinnare som möjligt, för att du som kund objektivt ska kunna avgöra vilken äggkokare som är bäst. Läs vidare nedan för att se resultaten.

äggkokare

Testvinnare hos Råd & Rön

Råd & Rön har utsett tre olika äggkokare till bäst i test med samma betyg, dessa är följande:

Vidare har Råd & Rön utsett två olika äggkokare till ”Bra Köp”, med något lägre betyg än testvinnarna. Följande äggkokare har utsetts till bra köp:

Bäst i Test i Aftonbladet Plus test av äggkokare

Äggkokare som utsetts till ”Billig och bra” i Testfaktas test av äggkokare

Fördelarna med att använda sig av en äggkokare

Många tänker förmodligen spontant att det går lika bra att koka sina ägg i en kastrull och att en äggkokare därför är överflödig. Men en äggkokare har flera praktiska fördelar som bör få de flesta av dessa personer att tänka om.

Perfekta ägg varje gång

Många fixar rätt konsistens på äggulan genom att använda sig av en timer. Har man fått in en perfekt tid så fungerar detta förvisso, men det kräver en hel del råddande och uppmärksamhet. Med en äggkokare får du perfekta ägg varje gång med bara ett knapptryck. Dessutom kan du välja gulans konsistens efter tillfälle, med de flesta äggkokare kan man välja mellan löskokt, medium eller hårdkokt och man behöver inte hålla dessa koktider i huvudet.

Minskar risken för att äggen spricker

I de flesta äggkokare gör man ett litet hål med en nål i ena ändan av ägget. Detta i kombination med att kokningen sker väldigt kontrollerat gör att risken för att äggen ska spricka blir betydligt lägre än när man kokar äggen på vanligt vis i kastrull.

Energibesparing och mindre vattenåtgång

När elpriset för närvarande skjutit i höjden så är det allt viktigare att hålla koll på elkonsumtionen. Att koka ägg i äggkokare har visat sig vara betydligt mer energieffektivt än kokning på vanligt vis. Enligt energimyndigheten som testat energiåtgången för att koka ägg så går det åt cirka 80% mer energi när man kokar ägg i kastrull på en induktionshäll jämfört mot om man kokar ägg i en äggkokare. Vad deras test vidare visade var att en äggkokare kräver en betydligt mindre mängd vatten än när man kokar ägg i en kastrull. En äggkokare behöver i genomsnitt 1 dl vatten medan ägg som kokas i en kastrull behöver cirka 6 dl vatten. Sammanfattningsvis sparar du alltså både el och vatten med en äggkokare.

Olika typer av äggkokare

Även om äggkokare i de flesta fall är en ganska enkel produkt så finns det några olika typer av äggkokare. Här går vi igenom de vanligaste varianterna.

Elektrisk äggkokare

Den vanligaste typen av äggkokare som vi fokuserar på i denna artikel, rymmer vanligtvis mellan 3-10 ägg.

Äggkokare för mikrovågsugn

Det här är en enklare variant av äggkokare som är avsedd för att använda i mikrovågsugn. Ett plus är en snabb tillagning, dock får man ställa in tiden manuellt vilket inte ger samma garantier för perfekt resultat varje gång som en vanlig äggkokare.

Kända varumärken inom äggkokare

Här går vi igenom några av de mest kända varumärkena inom äggkokare.

Emerio

Emerio är ett relativt ungt bolag som grundades 1997 i Singapore. På den svenska marknaden är de en av de ledande företagen inom just äggkokare. Och en kvalitetsstämpel är ju exempelvis att deras produkt Emerio EB-07001 utsetts till ”Bra Köp” av Råd & Rön. Men de har även lanserat andra äggkokare som blivit populära. Till exempel ligger Emerio bakom ”den talande äggkokaren”, en äggkokare med en röst som talar om när äggen är klara. Denna äggkokare har även den praktiska funktionen att kunna koka ägg med olika koktider samtidigt. Emerio säljer även en Mumin-äggkokare, ett givet val för barnfamiljen. Emerios äggkokare ligger generellt sett i mellanpris-segmentet.

Severin

Severin är ett tyskt varumärke inom hemelektronik vars historia sträcker sig 130 år bakåt i tiden. Vad som kännetecknar några av Severins bästsäljande äggkokare är att de endast har plats för tre ägg. Vidare har de flesta av deras äggkokare en enkel design och styrs med en ratt/vrede framtill, där man inte behöver ställa in något annat än någon av de tre koknivåerna. Deras nyare äggkokare är även utrustade med LED-belysning. Severins nyare äggkokare kostar runt 500-600 kronor och hör i och med det till några av de dyraste äggkokarna, de säljer dock även billigare produkter. Även Severin ligger bakom testvinnare, som deras produkt Severin EK 3156 som utsetts till den bästa äggkokaren enligt Aftonbladet Plus.

OBH Nordica

OBH Nordica är ett svenskt/danskt företag som är stora inom hushållsapparater och hemelektronik. De har bara en äggkokare på marknaden som har lanserats i två versioner, Perfect Eggs 6730 och Perfect Eggs 6731. OBH Nordica har inte levererat några testvinnare och ser man till kundbetygen för deras produkt Perfect Eggs 6730 så är de ganska låga både hos Prisjakt och Amazon. Sannolikt är deras produkter förmodligen därför inte det bästa valet bland äggkokarna. Till deras försvar kan vi dock nämna att Perfect Eggs 6731 utsetts till den femte bästa äggkokaren av 13 testade i Råd & Röns stora test av äggkokare.

Champion

Champion är ett svenskt märke inom köksutrustning som får anses ha varit framgångsrika när det kommer till deras äggkokare. Deras äggkokare Champion CHEB100 som utsetts till bäst i test av Råd & Rön är också en av de äggkokare som säljer allra bäst på marknaden. För att ha utsetts till den bästa äggkokaren så har den också ett förhållandevis lågt pris om 200-250 kronor. Även kundrecensionerna för Champion CHEB100 skvallrar om att det förmodligen är ett ganska bra köp! I skrivande stund har den fått betyget 4,7 av 5, baserat på kundbetygen hos Prisjakt. Denna produkt har en kåpa i rostfritt stål och är allmänt snygg och fräsch.

WMF

Det tyska märket WMF säljer tre olika äggkokare som är relativt populära. Vad som kännetecknar många av deras köksprodukter, så även äggkokarna är detaljer i rostfritt stål. WMF kan vara ett bra val för dig som söker efter lite mindre äggkokare, då de har produkter som både har plats för ett ägg och för två ägg. Deras mindre äggkokare tycks vara ganska bra köp sett till kundbetygen hos Prisjakt och Amazon. Deras större produkt med plats för 7 ägg har dock fått lite sämre betyg.

Cuisinart

Cuisinart vill vi lyfta fram då deras äggkokare har ganska unika egenskaper. Den rymmer så många som 10 ägg och förutom att koka ägg på vanligt vis så kan man även använda den till att laga pocherade ägg och omelett.

Äggkokare som säljs hos lågpriskedjor

Här listar vi några av de äggkokare som säljs hos lågpriskedjor.

Viktiga egenskaper att kolla på när man ska köpa en äggkokare

Här tar vi upp några av de egenskaper hos äggkokare som är bra att kolla på innan man köper en.

Ungefärliga prisintervall för äggkokare

De billigaste äggkokarna kostar från cirka 99 kronor och uppåt. Vill man köpa en helt ok äggkokare inom mellanprissegmentet så behöver man vara beredd på att betala någonstans mellan 250-300 kronor. Specialprodukter såsom Mumin-äggkokaren eller Cuisinarts äggkokare med kapacitet för 10 ägg och pocherade ägg/omeletter kostar cirka 600 kronor och får anses vara premiumprodukterna bland äggkokare.

Läsvärda tester av äggkokare

Som källor och inspiration för den här artikeln har vi läst flera olika tester och jämförelser av äggkokare. Om du ska köpa en ny äggkokare så kan vi rekommendera läsning av flera av dem.